Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır. İlk olarak M.Ö. 59'da Çin'de yapıldı, ancak muhtemelen daha erken ortaya çıktı.
Çay ilk defa Çin'de keşfedilen dünyanın en çok tüketilen içecekleri arasında yer alır. Milattan önce 2737 yılında Çin İmparatoru Shen Yung tarafından tesadüfi olarak keşfedilmiş bir içecektir. Çayın Avrupa'ya gelişi 1610 yılında olmuştur.
2700'lerde İmparator Shenn Nung bir çay ağacının altında oturur. Bu sırada elindeki sıcak su dolu kâseye birkaç yaprak çay yaprağı düşer. Düşen yaprakların suya verdiği renk ve tat imparatorun hoşuna gider. Shenn Nung'un bunu içip şifa bulmasının üzerine çay, şifa bulmak amacıyla ilaç olarak kullanılmaya başlanır.
18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası'nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa'ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye'nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar.
Çayın Osmanlı'ya gelişi 19. yy sonlarını buluyor. Tarih yazarı Murat Bardakçı'ya göre bu tanışma, İstanbul'daki bazı dükkânların az miktarda çay ithal etmeye başlamasıyla olmuş. Çaya olan düşkünlüğü ile bilinen Hacı Mehmed İzzet Efendi'nin “Çay Risalesi” kitabı ise 1879'da İstanbul'da basılmış.
İlgili 19 soru bulundu
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet. Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği. “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Yapılan araştırmalara göre Türkler'in çayla tanışıklığı aslında çok daha öncelere Orta Asya'ya dayanıyormuş. Hatta 12. yüzyıl bile diyebiliriz. Bir Kazan Kırım Türk'ü ve dil islahatçısı olan Abdül'l-Kayyum Nasıri'nin kitabı Fevakihü'l-Cülesa'da ilk çay içen Türk'ün Hoca Ahmet Yesevi olduğu vurgulanmış.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) 233 Sayılı KHK. hükümlerine tabi, sermayesinin tamamı devlete ait, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olup, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşudur.
Rize çayı, Türk çayının yapımında kullanılan siyah çaydır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki Rize ilinde üretimi yapılmaktadır. Ilıman iklimin görüldüğü Rize, verimli toprakları ve bol yağışlı iklimiyle çay üretimi için ideal bir şehirdir.
Zihni Derin (1880, Muğla - 25 Ağustos 1965, Ankara), Türk ziraatçı, eğitimci. Türkiye'de çay tarımının başlamasına ve yayılmasına önderlik etmiştir; “çayın babası” olarak bilinir.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir. Bitkinin normal gelişebilmesi için yıllık toplam yağışın 2000 mm'den az olmaması ve aylara göre yağış dağılımının düzenli olması gerekmektedir.
Hz.Adem (aleyhisselam) zamanından beri vardır, Adem. (as) tövbe edip Göz yaşları yere düşünce çay bitkisi. yaratılmıştır. Kalplerinizin yumuşamasını istiyoruz ÇAY.
'Diyarbakır' çayının tanıtımı sırasında çayı koklayan AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, bu ürünü çok beğendiğini belirterek Türkçe 'Hoş çay' anlamına gelen Kürtçe 'Çaya Xweşik' dedi. Bunun üzerine Bakan Eker, Türkçe 'Güzel çay' anlamına gelen Kürtçe, 'Çaya delal' dedi.
İlk yaş çay yaprağı hasadı ve kuru çay üretimi 1938 yılında gerçekleştirilmiştir. 1940 yılında çıkarılan 3788 Sayılı Çay Kanunu ile ülkemiz çaycılığı güvence altına alınmış ve çay bahçesi kuracaklara ruhsatname alma zorunluluğu getirilmiştir.
Çaykur tarafından 80'li yıllardan bu yana üretimi yapılan Tiryaki Çayı ise, Türkiye'deki çay piyasasının büyük bir dilimine sahiptir. Tiryaki Çayı tanınmış marka tescili ile birlikte tanınmış marka sayısı üçe yükselen Çaykur'un diğer tanınmış markaları ise Çaykur ve Didi.
Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İthalat İhracat A.Ş veya yaygın adıyla Doğuş Çay, Türkiye merkezli bir gıda şirketidir. Şirket, 1985 yılında Süleyman ve Alpaslan Karakan tarafından bir aile şirketi olarak kurulmuş olup ağırlıklı olarak çay ürünleri üretimi yapmaktadır.
İlk çay fabrikası, 1947 yılında, 60 ton/gün kapasiteli, Rize Fener Mahallesinde, Merkez Çay Fabrikası adı altında işletmeye açılmıştır.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Çayın faydaları arasında kalp sağlığını koruma, kan şekeri düzenleme, kilo kontrolü, beyin fonksiyonlarını arttırma, kanser riskini azaltma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve yaşlanmayı yavaşlatma gibi faydalar yer almaktadır. Ancak aşırı tüketimi çayın bazı olumsuz etkilerine neden olabilir.
KİK statüsü 1994 yılında çıkan 4046 sayılı kanunla değiştirilmiş ve Çaykur bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olmuştur. İDT statüsüne alınmasından itibaren özelleştirme tartışmalarına konu olmuştur. 2017 yılında tüm hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmıştır.
Türkiye'de çay üretimi
Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
En önemli çay üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir ve bu ülkeler toplam dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılar. Japonya'da sadece yeşil çay üretilir. Japonya'da çay sırf makine ile toplanıyor olsa da en yüksek kaliteye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri