Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Paylı mülkiyette kira bedeli kime ödenir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Paylı mülkiyette kira bedeli kime ödenir?

Paydaşlar, bölünebilen hak ve yükümlülüklere payları nispetinde sahiptir. Örneğin, paylı mülkiyete tabi taşınmaz kiraya verildiğinde her paydaş kendi payı oranında kira alacağına sahip olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Paylı mülkiyette kira kime ödenir?

Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu da TBK'da düzenlenmiştir. Kiracının ise, kira bedelini ödeme borcu sözleşme bulunmakla birlikte kiralananı sözleşmeye uygun şekilde özenle kullanmalıdır. Kiracı temizlik ve bakım gibi olağan giderleri de ödemekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Paylı mülkiyette paydaş payını kiraya verebilir mi?

Bilindiği üzere, paylı mülkiyet konusu taşınmazların kiraya verilmesi TMK'nun 691. maddesi uyarınca pay ve paydaş çoğunluğuna bağlıdır. İki paydaşlı taşınmazlarda, bir paydaşın taşınmazı üçüncü kişiye kiraya vermesi durumunda, hiçbir zaman paydaş çoğunluğu sağlanamayacağından, oybirliğinin gerekli olacağı kuşkusuzdur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tasinmazdavalari.com

Paylı mülkiyette mülkiyete konu taşınmazın kiraya verilebilmesi için ne gerekir?

Paylı mülkiyete konu eşyanın kiraya verilebilmesi için, kural olarak pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmiş olması gerekmekle birlikte, bu kuralın her iki yönde istisnalarının var olduğunu kabul etmek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hisseli tapu kiraya verilir mi?

Sadece bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir. Ancak gayrimenkul birden fazla kişiye kalmışsa kiraya verme konusunda tüm varislerin görüş birliğinin olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi

İlgili 26 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ortak tapulu daire nasıl kiraya verilir?

Hisseli tapu, paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Hisseli tapusu olan gayrimenkulun, tek bir paydaş (veya ortak) tarafından kiraya verilmesi olanaksızdır. Dolayısıyla sizin gayrimenkul için yaptığınız sözleşme geçersiz olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletbiz.com

Miras kalan evin kirasını kim alır?

Evden elde edilen kira geliri de yine tüm mirasçılara ait olacaktır. Miras kalan bu ev zaten miras bırakanca henüz yaşıyorken kiralanmış ve içinde kiracı bulunan bir ev ise; kira sözleşmesi bu sefer kiracı ve tüm mirasçılar arasında devam edecektir. Kiralayanın (ev sahibinin) ölmesi, kira sözleşmesini sona erdirmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yelizkaratas.com

Paylı mülkiyette tahliye davasını kim açabilir?

Borçlar Kanunu'nun 260. maddesi hükmü uyarınca temerrüt nedeniyle açılacak tahliye davasının kural olarak kiralayan tarafından açılması gerekir. Kiralayanlar birden fazla ise aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan ihtarnameyi birlikte göndermeleri ve yine davayı da birlikte açmaları zorunludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Paylı mülkiyette paydaş kendi payını ipotek verebilir mi?

Taşınmazlardan başka bağımsız ve sürekli haklar da ipotek edilebilir. Paylı mülkiyette paydaş kendi payını ipotek verebilir; bir pay üzerinde ipotek kurulduktan sonra paydaşlar taşınmazın bütünü üzerinde ipotek kuramazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emektd.com.tr

Paylı mülkiyette paydaş payını satabilir mi?

Paylı mülkiyette, bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler. Yasal önalım hakkının kullanımının uygulamadaki yoğunluğu ve ihtilafların çeşitliliği dikkate alınarak bu çalışmayı yapma düşüncesi hâsıl olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Paylı mülkiyette önalım hakkı kalktı mı?

Paylı mülkiyet sona erdiğinde, ön alım hakkı da sona erer. Türk Medeni Kanunu'nun 731. Maddesi gereği, akdi ön alım hakkı ile yasal ön alım hakkı karşılaşırsa kanuni ön alım hakkının önceliği vardır. Kanuni ön alım hakkı, sadece payın üçüncü bir kişiye satışı halinde doğar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: perikavukatlikburosu.com

Paylı mülkiyette ortaklığın giderilmesi nedir?

Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davaları paylı ve elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi mallarda paydaşlar veya ortaklar arasındaki hukuki ilişkiyi sona erdiren, birlikte mülkiyetten ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: normhukuk.net

Tapuda paylı mülkiyete nasıl geçilir?

Elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için öncelikli olarak miras sahibi olan bütün hissedarların imza atması gerekir. Bu işlemin doğal sürecidir yani tüm hissedarlar gelip imza atarlarsa elbirliğiyle halindeki mülkiyet paylı mülkiyete otomatikman dönüşmüş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arsabank.com.tr

Paylı mülkiyette paydaş tek başına dava açabilir mi?

Buna karşılık, Paylı Mala ilişkin olarak Korunan Menfaat bölünebiliyor ise, Paydaş, ancak kendi Payı oranında dava açabilir. Örneğin, Paylı Mala bir zarar verilmişse, her Paydaş, ancak kendi Payı için Tazminat Davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Mirasçılardan biri kira tespit davası açabilir mi?

3. Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir? Kira tespit davasını, taşınmazın maliki, taşınmazı kiralayan, kiracı veya eğer bunlar ölmüş ise yasal mirasçıları açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tolgaymingan.av.tr

Paylı mülkiyet hissesi satılabilir mi?

Hisseli tapu, paylı mülkiyette bulunan bir gayrimenkul ise ortaklardan her biri kendi payını üçüncü kişilere veya ortaklardan birine devredebilir. Ancak bir ortağın kendi payını üçüncü kişiye satması halinde diğer paydaşların Medeni Kanun'dan kaynaklanan ön alım hakkı (şufa hakkı) bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tapueksperi.com

Paylı mülkiyette ortaklığın giderilmesi olur mu?

Miras Ortaklıklarında Özel Düzenleme

Dolayısıyla elbirliği mülkiyetine tabi taşınmazlar için doğrudan ortaklığın giderilmesi davasını tek bir ortağın açması mümkün değildir, ancak paylı mülkiyete geçiş sağlandıktan sonra ortaklığın giderilmesi yoluna oybirliği aranmadan gitmek mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetserhattercan.com

Paylı mülkiyet ne zaman sona erer?

Eşya üzerindeki mülkiyet hakkının devri, kat veya elbirliği mülkiyetine çevrilmesi, terki, eşyanın cebri icra yolu ile satılması, kamulaştırılması veya yok olması hallerinde ise paylı mülkiyet bütün paydaşlar bakımından sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nek.istanbul.edu.tr

Paylı mülkiyet başkasına satılır mı?

Paylı mülkiyette ortaklardan her biri kendi payının hak ve yükümlülüklerine sahiptir. Bu payı rehnedebilir, alacaklılar tarafından haczettirebilir ve devredebilir. Ancak elbirliği mülkiyeti durumunda mirasçılardan herhangi biri kendi payını satma ya da başka birine devretme hakkına sahip değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emlakjet.com

Paylı mülkiyet davası en fazla ne kadar sürer?

Paylı mülkiyet davası ne kadar sürer? Elbirliği halindeki mülkiyetin, müşterek mülkiyete davası ortalama 8-9 ay arasında sürmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esen.av.tr

Ortak tapulu evden kiracı nasıl çıkarılır?

Tapuda kira şerhi varsa, kanun gereği zaten kira sözleşmesini süresi dolana dek devam ettirmek ile yükümlüsünüz. Tapuda şerh yoksa ve evi tahliye etmek istiyorsanız, kiracıya tapu devrinden sonra en geç 1 ay içinde bir ihtarname göndermeniz gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

Intifa hakkı sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

İntifa hakkı sahibi olan kiraya veren veya kiralananı alt kiraya vermiş olan kiracı da ihtiyaç nedeniyler kira akdini sona erdirebilir. İhtiyaç sahibinin gerçek veya tüzel kişi olabilmesi hukuken mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasarozturk.av.tr

Mirasçılardan biri mahkemeye verirse ne olur?

Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasarozturk.av.tr

Mirasçılar kira sözleşmesini feshedebilir mi?

Kısacası yeni düzenleme uyarınca kira sözleşmesinin süresi ne olursa olsun fark yaratmayacak; kiracı öldüyse, kira sözleşmesi kural olarak devam edecek, ancak dilerlerse kiracının mirasçıları ken- dilerine tanınmış olan olağanüstü fesih hakkını kullanarak mevcut sözleşmeyi sonlandırabileceklerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Miras kalan ev kirası nasıl paylaşılır?

Miras kalan ev kiralanacaksa; tüm mirasçılar kararda söz hakkı sahibidir. Miras kalan ev, zaten kiracılı ise kira sözleşmesinde düzenleme yapılmalıdır. Kiracı ve tüm hak sahibi mirasçılar arasında kira dönemi ve bedeli belirlenmelidir. Her varis kiradan, payı oranında faydalanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT