Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu" belirtti.
Ürün (product), pazarlama karmasının ilk ve en önemli parçası olarak kabul edilir. Bu unsur, bir malı ya da hizmeti temsil edebilir. Başarı için doğru ürünü doğru pazarla buluşturmak için oluşturulan stratejilere dikkat etmek gerekir.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
4P pazarlama; ürün/hizmet, fiyat, dağıtım ve tutundurma aşamalarından oluşur.
Bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir.
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak, ürün ve hizmetlerin hedef kitleye en uygun şekilde sunulması ve değer yaratılmasıdır. Pazarlama, şirketlerin ürün ve hizmetlerini tanıtmalarına, satmalarına ve müşteri memnuniyetini sağlamalarına yardımcı olur.
Pazarlama karması 5P, Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Dağıtım), Promotion (Tutundurma), People (İnsan) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Pazarlama karması 4P ile farkı ise İnsan unsurunun eklenmesidir.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Firma bütçesini ayarlamak, ürünün markalaşması ve değer görmesi için uygun analizler yapmak, rakip firmaların performansını ölçmek, tanıtım ve iletişim faaliyetlerini gerçekleştirmek ve müşteri ilişkilerini yönetmek görevleri arasındadır.
O zamandan günümüze teori, pazarlamanın 7 P'si olarak genişletilmiştir. Bunlar: Ürün, Fiyat, Promosyon, Yer, İnsanlar ( People ) , Ambalaj ( Packaging ) ve Süreç ( Process ).
Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amacı tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırılmasıdır.
İhtiyaç: Bir şeyin eksikliğinin fark edilmesidir. İstek: Bir ihtiyacın spesifik tatmin edicisidir. İstekler, potansiyel müşterinin ürün satın almaya hazır olması durumunda “talep” haline gelirler. Bu açıdan bir ürün için talebin: ihtiyaç, istek ve ödeme yeteneğinin bir fonksiyonu olduğu söylenebilir.
Bir ürünün üretiminden müşteriye ulaştırılması süreçlerini kapsayan pazarlama, aynı zamanda bir uzmanlık alanıdır. Müşterilerin dikkatinin o ürüne çekilmesini sağlamak, ona bu ürünün bir ihtiyaç olduğunu göstermek ve onun gözünde bir marka imajı yaratmak gibi süreçler pazarlama kavramı etrafında tartışılır.
Matrisi oluşturan dört öge şunlardır: Product: Ürün (ne satıldığı), Place: Yer (nerede satıldığı), Price: Fiyat (ne kadara mal olduğu) ve Promotion: Promosyon (nasıl sunulduğu). Birlikte uygulandıklarında Pazarlama Karması'nı oluştururlar.
İşletmelerde pazarlama kararları için sürekli bir bilgi toplama ve yönetime sunma görevi üstlenen pazarlama bilgi sistemli; pazarlama kararları için gerekli bilgileri düzenli ve sürekli bir biçimde toplamak, muhafaza ve analiz etmek ve yaymak üzere geliştirilmiş bir metotlar dizisidir.
Hedef pazarlama bir markanın hitap etmek istediği ve kendisini çekmek istediği müşteri grup ya da gruplarına denir. Müşterilerinin ihtiyaç ve gereksinimlerini anlamaları ve bunun üzerine araştırmaları yaparak hizmet sunmalarına denir.
HEDEF PAZAR SEÇİM STRATEJİLERİ
İşletme, önce pazarı bölümlemeli ve kendi kaynaklarını, ürettiği malın veya hizmetin özelliklerini, pazar bölümlerinin yapısını, bölümdeki rekabet durumunu dikkate alarak belirlemeli ve sonra seçtiği pazarlama bölümlerine uygun pazarlama karmasını geliştirmelidir.
Günümüzde herhangi bir pazarlama stratejisi geliştirmek için en popüler modellerin başında yer alan, pazarlamanın 4C'si olarak da bilinen tüketici, maliyet, kolaylık ve iletişim karması sıklıkla kullanılıyor.
Pazarlama yönetim süreci kademelerinden ilki araştırmadır. Bir pazarlama yöneticisi önce pazarlama fırsatları belirlemek için çevreyi analiz eder ve araştırmalar yapar. Ardından hedef pazar talebini ve gelecekteki potansiyeli tahmin etmek için pazarla ilgili bilgi toplar.
Pazarlamanın 4P'si Ürün (Product), Fiyat (Price), Yer (Place) ve Promosyonu (Promotion) temsil ederken, pazarlamanın 7P'si üç ek unsur içerir: İnsanlar (People), Süreç (Process) ve Fiziksel Kanıtlar (Physical Evidence).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri