Sıfır atık, bir kent, bölge veya ülkenin atık üretiminin sıfıra indirilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, atıkların önlenmesi, geri dönüştürülmesi, yeniden kullanılması veya enerji kaynağı olarak kullanılması gibi yollarla atıkların üretiminin azaltılmasını içerir.
“Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur.
Sıfır Atık Projesi kapsamında atık oluşumunun önlenmesinden başlayarak, atıkların azaltılması, kaynağında ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, ayrı toplanması, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin hepsini içine alan, Sıfır Atık Yönetim Sistemine geçilmesi gerekmektedir.
Kağıt, cam, metal, plastik atıkların birlikte biriktirilmesi durumunda mavi renkli sıfır atık kutusu veya etiket, diğer atıklar için ise gri renkli sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb. Evsel sıvı atıklar; şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjanlar vb. Organik atıklar; keten, buğday samanı, kanatlı hayvanların gübreleri, mısır artıkları, arpa samanı vb.
Kâğıt-karton ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra kâğıt-karton atık olarak nitelendirilirler. Örneğin yazışma kâğıtları, karton koliler, kâğıt peçete ve havlular, defterler vb. kullanım ömrünü doldurduktan sonra kâğıt atık olarak değerlendirilirler.
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfınca (TÜKÇEV), aralarında yağlı ve ıslanmış kağıtlar, duvar kağıtları, kullanılmış kağıt havlu ve karton bardaklarla kırık camların da olduğu atıkların geri dönüşüm kutusuna atılmaması konusunda vatandaşlar uyarıldı.
Sıfır Atık Nedir? Sıfır atık, atık malzemelerin geri dönüşüm aracılığı ile değerlendirilmesi, atığa sebep olan etkenlerin gözden geçirilmesi ve israfın önüne geçirilmesini hedef koyan atık yönetim felsefesinin tanımıdır. Sıfır atık projesinin amacı kaynakların israf etmeden kullanılması verimliliği artırmaktadır.
Bu kapsamda yapılan düzenlemeyle, 1 Haziran 2020 itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının, 31 Aralık 2020 itibarıyla da nüfusu 250 binin üzerindeki büyükşehir ilçe belediyelerinin Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçişinin tamamlanması zorunluluğu getirildi.
Bunlar: Organik evsel atıklar, meyve, sebze kabukları veya yiyecek atıklarıdır. Geri dönüşebilir evsel atıklar, kağıtlar, kartonlar, plastik şişelerden oluşan atıklardır. Tehlikeli evsel atıklar, İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklardır.
Sıfır Atık: Tüm ürün, ambalaj ve malzemelerin sorumlu bir şekilde üretilmesi, tüketilmesi, yeniden kullanılması ve geri kazanılması yoluyla tüm kaynakların yakılmadan, çevreye veya insan sağlığını tehdit eden toprağa, suya veya havaya deşarj edilmeden korunmasıdır.
Sıfır atık felsefesi atık yönetimi üzerine kurgulanmıştır. Dolayısıyla amaçlarından biri olabildiğince az atık çıkarmaktır. Bu amaçtan yola çıkarak; kürdan, pipet, plastik tabak, kaşık, çatal gibi ürünler kullanmamaya özen gösterin. Bunun yerine bambu veya metal eşyalar kullanabilirsiniz.
Sıfır atık ile beraber kaynaklar daha verimli kullanılır. - İsrafın önüne geçildiği için maliyetler düşer. Çevre ve canlılar için riskler azalır. Ağaçların ihtiyaç fazlası kesilmesi önlenir. Havaya salınan sera gazı miktarında azalma olur.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Kağıt pipetler – İçecek kalıntısı tam olarak arındırılamadığı için tesislerde geri dönüştürülemiyor ama kendi kompost'unuzda gübreleşebilir.
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur.
Özel Atıklar
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, endüstriyel nitelikli atıklardır. Endüstriyel atıkların tehlikeli ve zararlı özellik taşıyanları, tehlikeli atık olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri