Özetle, pazarlama tüketicide başlar, tüketicide biter.
Araştırma, pazarlamanın başlangıç noktasıdır. Pazarlamanın tanımında olduğu gibi tüketicilerin yeni gereksinimlerinin belirlenmesi ve bu gereksinimlerin hangi noktada karşılanacağının belirlenmesi aşamasında devreye, araştırma girer.
Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satışlar, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir.
Satış ürün ya da hizmet müşteriye hazır hale geldikten sonra başlar. Fakat pazarlama daha üretime geçilmeden önce başlayan bir süreçtir. Ürünün fikir aşamasında başlar pazarlama. Müşteri araştırmalarıyla başlayan süreçte her şey müşteri talebine ve isteğine göre şekillenir.
Pazarlama, 1850'den günümüze bir takım aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar, klasik ayrıma göre, ürün, satış, pazarlama ve müşteri-odaklı yaklaşım aşamaları olduğu bilinmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Pazarlama, bir ürün veya hizmetin tüketicilere satılmasına yönelik olarak, ürün ve hizmetlerin tanıtımı, pazarlama stratejilerinin oluşturulması, pazarlama araçlarının kullanılması ve tüketici davranışlarının anlaşılması gibi konuları içeren bir alandır.
Pazarlama stratejisinin temelini oluşturan pazarlama karmasının 4 değişmez unsurudur. Adını, P harfi ile başlayan 4 İngilizce kelimenin başharflerinden alır: product (ürün), price (fiyat), place (satış noktası) ve promotion (tanıtım).
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü kurum ve kuruluşların; hizmet, ürün, strateji, planlama ve markalarını tanıtacak, duyuracak, hedef kitleye ulaştıracak ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencilerin eğitildiği bölümdür.
Pazarlama bölümü öğrencileri, tüketici davranışlarını, pazarlama araştırmasını, marka yönetimini, reklamcılığı, satış yönetimini ve pazarlama stratejilerini öğrenirler.Pazarlama bölümü mezunları, birçok sektörde farklı pozisyonlarda çalışabilirler.
Satışın özünü “satmak” oluştururken; pazarlamanın özünü “ihtiyacı karşılayan ürünü, fikri bulmak” oluşturur. “Pazarlama, müşteriyi şirkete getirmek, satış ise müşteriyi eli dolu göndermektir.” “Satış süreci ise kişiler arası iletişimdir. Genelde birebir toplantılar, telefon görüşmeleri ve ağlarla yapılmaktadır.
Kısacası, pazarlama bölümünün gelecekte de önünün açık olduğunu ve kariyer fırsatlarının çeşitli ve geniş olduğunu söyleyebiliriz.
Pazarlama ön lisans mezunları iş hayatına atıldıklarında pazarlamacı, iş planlama personeli, strateji geliştirme personeli pozisyonlarında çalışabilirler. Lisans mezunlarının yer alabileceği pozisyonlar ise şu şekilde sıralanabilir: Pazarlama Uzmanı İş Geliştirme Uzmanı
Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Pazarlama, tüketiciye ulaştırılacak ürünün üretimden tüketiciye ulaşana kadar olan sürecini ve sonrasını kapsar. Tüketicinin ilgisini ürüne çekme pazarlamanın önemli görevlerindedir. Satış, pazarlamanın ulaşmak istediği hedeftir. Üretilen veya sunulan ürünlerin alıcıya ulaşması süreci ise satış olarak ifade edilir.
Pazarlama (Fakülte) (4 Yıllık)
Pazarlama bölümü amacı; üretimden pazarlamaya kadar olan süreçleri yönetecek elemanlar yetişmektir. Bu bölümde okuyan öğrencilere temel matematik, finans, etkili iletişim gibi eğitimler verilerek gelecekteki meslek hayatlarına katkı sağlanır.
Satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli yetenek ve iş tecrübesine sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
Pazarlama Kaç Yıllıktır? Pazarlama bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır.
Pazarlama uzmanları genellikle büyük şirketlerin pazarlama departmanlarında veya reklam ajanslarında çalışırlar. Pazarlama uzmanları, müşterilerle, reklam ajanslarıyla, grafik tasarımcılarıyla ve üretim ekipleriyle çalışırlar. İletişim, takım çalışması ve organizasyonel beceriler, pazarlama uzmanları için önemlidir.
2023 yılı itibari ile 351 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dijital Pazarlama Uzmanı maaşları 18610 TL'dir. En düşük Dijital Pazarlama Uzmanı maaşı 14880 TL iken, en yüksek Dijital Pazarlama Uzmanı maaşı 32740 TL'dir.
Pazarlama; bir malın, ürünün, hizmetin satışını arttırmak amacıyla piyasa durumunu ve gereksinimini saptama, tanıtma, paketleme vb. etkinliklerin tümüdür. Aynı zamanda pazarlama, tüketicilere neden sizin ürün veya hizmetinizi rakipleriniz arasından seçmeleri gerektiğini öğretme sürecidir.
4C ise Customer Value (müşteri değeri), Customer Cost (müşteri maliyeti), Customer Convenience (müşteriye kolaylık), Customer Communication (müşteri iletişimi) olarak oluşmaktadır ve müşteri odaklıdır.
“7C” Pazarlama karması elemanlarına tüketici yönlü bakıldığı Pazarlama Karması “7C” olarak ele alınmaktadır ; Müşteri değeri, Müşteri kolaylığı, Müşteri maliyeti, Müşteri iletişimi, Değer Page 11 11 verilme (Consideration), Koordinasyon–Süreç (Coordination) ve Onaylama–Süreç (Confirmation).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri