Pazarlama, ürünlerin veya hizmetlerin müşteriye ulaşana kadar geçen sürede yapılan faaliyetlere denir. Pazarlama; reklam, halkla ilişkiler, marka yönetimi, viral ve doğrudan posta gibi yöntemleri içerir. Satış ise bir ürünü para veya başka bir şey karşılığında değiştirmek için yapılan faaliyetlerdir.
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Pazarlama, bir ürün veya hizmetin tüketicilere satılmasına yönelik olarak, ürün ve hizmetlerin tanıtımı, pazarlama stratejilerinin oluşturulması, pazarlama araçlarının kullanılması ve tüketici davranışlarının anlaşılması gibi konuları içeren bir alandır.
Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.
Sonuç olarak, Pazarlama Bölümü mezunları, ürün ya da hizmetlerin tanıtımı, satışı ve dağıtımı için gerekli stratejilerin planlanması ve uygulanması konusunda uzmanlaşmışlardır. Mezunlar, reklam ajanslarında, pazarlama departmanlarında, araştırma şirketlerinde ve satış departmanlarında çalışabilirler.
İlgili 41 soru bulundu
Pazarlama bölümü öğrencileri, tüketici davranışlarını, pazarlama araştırmasını, marka yönetimini, reklamcılığı, satış yönetimini ve pazarlama stratejilerini öğrenirler.Pazarlama bölümü mezunları, birçok sektörde farklı pozisyonlarda çalışabilirler.
Kısacası, pazarlama bölümünün gelecekte de önünün açık olduğunu ve kariyer fırsatlarının çeşitli ve geniş olduğunu söyleyebiliriz.
Satış ve pazarlama uzmanı olmak için üniversitelerin pazarlama, iktisat, işletme gibi bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Ancak bu bölümü okumayanlar da gerekli yetenek ve iş tecrübesine sahip ise satış ve pazarlama uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
2 yıllık ve 4 yıllık Pazarlama Bölümü kurum ve kuruluşların; hizmet, ürün, strateji, planlama ve markalarını tanıtacak, duyuracak, hedef kitleye ulaştıracak ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencilerin eğitildiği bölümdür.
Pazarlama alanında çalışmanın zor yanlarından biri, gündemi çok takip etmek gerekmesidir. Biz hızlı tüketim sektöründe olduğumuz için, tüketicilere dair son trendleri ve şirketin var olduğu pazardaki gelişmeleri çok sıkı takip etmemiz gerekiyor.
Pazarlama Satış Değildir
Pazarlama satış yapmakla aynı olamaz çünkü pazarlama işi, bir ürünün çıkarılmasından çok önce başlar. Satış yapmak ise ancak ürün yaratıldıktan sonra ortaya çıkmaktadır.
İşletme ve Uygulamalı Bilimler Fakültesinde yer alan pazarlama bölümü EŞİT AĞIRLIK puan türü ile öğrenci almaktadır.
Pazarlama elemanı, markalar ile müşteriler arasında elçi vasıtası görür. Düzenli olarak müşteriler ile görüşmesi ve talepleri markaya iletmesi gerekir. Bu nedenle de sistemli ve düzenli olmak, pazarlama elemanının ilk görevidir.
Pazarlama stajyeri kime denir sorusu şöyle cevaplanabilir; Staj süresi boyunca ürün/hizmet tanıtımı, satış arttırma, rakip analizi, hedef kitle belirleme, pazar analizi, fiyatlandırma ve müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda araştırma gerçekleştiren kişidir.
Güçlü görünmek için koyu renk ve formal kıyafetleri tercih edilmeli. Güvenilir görünmek için mavi bir takım, beyaz gömlek ve kırmızı kravat üçlüsü idealdir. Otoriter görünmek için üstlerinize bakıp onları taklit etmenizi öneririz. Yani çizgili gömlekler, köşeli kesimli kıyafetler..
Satış danışmanı olarak üniversitelerin iktisat, işletme, satış ve pazarlama bölümlerinden mezun olan kişiler istihdam edilmektedir.
Üniversite Sayısı: Pazarlama bölümü toplam 39 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
AUZEF'e bağlı olan E-Ticaret ve Pazarlama Programı, iki yıllık açıköğretim ön lisans programıdır.
Türkiye'nin dört yıllık ilk Pazarlama Bölümü'dür. Pazarlama; ürünlerin tanıtılması, geliştirilmesi ve en son müşteriye ulaştırılmasındaki süreçlerin tümüdür. Pazarlama uzmanları, sektörün pazarlama ihtiyacının karşılanması için bölümümüzce yetiştirilmektedir.
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümünün temel amacı; ilaç ve medikal sektöründe istihdam edilmek üzere eğitimli satış elemanları yetiştirmektir. Bölüm mezunları tıbbi tanıtım sorumlusu, tıbbi satış temsilcisi, ilaç mümessili, tıbbi mümessil, ürün tanıtım temsilcisi gibi unvanlarla çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri