PCIe x16: Anakarttaki en büyük yuvalar, bu yuvalar GPU'lar gibi yüksek bant genişliği gerektiren kartlar için kullanılır. Çoğu GPU tam potansiyelinde çalışmasını gerektirdiğinden, açık ara en popüler kurulum PCIe x16'dır. Bir PCIe yuvasının iki bileşeni vardır: mekanik (kartlar) ve elektrikli (yollar).
PCI Express Slot ana kartın üzerinde yer alan hem gecikmesiz hem de yüksek hızlı donanım girişidir. Bu slotu kullanarak kullanıcılar bilgisayarlarının ana kartlarına daha sonradan başta ekran kartı olmak üzere birçok donanımı takabile şansına sahip olurlar.
Bilgisayarda bulunan dahili aygıtlar için standart bir bağlantı türü olan PCI Express, harici ekran kartının takılması için genişleme yuvası görevi görür ve anakart üzerinde yer alır. Günümüzde piyasaya yeni çıkan ve son teknoloji ile üretilen tüm bilgisayarların ana kartlarında PCI Express yuvaları bulunur.
PCIe cihazları, veri iletmek ve almak için “hatlar” kullanır. Dolayısıyla PCIe cihazı ne kadar fazla hat kullanabiliyorsa, bant genişliği o kadar büyük olur. Bir PCIe cihazın desteklediği hat sayısı genellikle 4 hat için “x4”, 8 hat için “x8” vb. gibi ifade edilir.
PCI Express, PCI ile aynı türdeki genişletme kartlarını destekler ve standart PCI kartlarıyla geriye dönük uyumluluk sunacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece mevcut PCI kartları kullanmaya devam etmenize olanak tanır. Ancak standart PCI kartlar yine de normal PCI hızında çalışır.
İlgili 27 soru bulundu
PCIe x16: Anakarttaki en büyük yuvalar, bu yuvalar GPU'lar gibi yüksek bant genişliği gerektiren kartlar için kullanılır. Çoğu GPU tam potansiyelinde çalışmasını gerektirdiğinden, açık ara en popüler kurulum PCIe x16'dır. Bir PCIe yuvasının iki bileşeni vardır: mekanik (kartlar) ve elektrikli (yollar).
Gelişmiş>PCI Kilidi:
Windows'un PCI veri yolundaki G/Ç ve IRQ kaynaklarını yeniden ayırmasını önler. BIOS tarafından ayarlanan G/Ç ve bellek kaynakları korunur.
Anakartı 4.0 alıp işlemciyi 3.0 destekleyen bir model alırsanız olmaz. Ekran kartının PCIe hattı işlemciden gelir bu yüzden işlemcinin de 4.0 desteklemesi gerekiyor.
PCI Express Hızı Nedir? Bilgisayarlarda yer alan PCI express hızı geçit başına 250 MB\s olarak bilinir. Bunun yanı sıra Maksimum da 32 geçit sayısı bulunur. PCI express aynı zamanda toplamda birleştirilmiş alanı yaklaşık 8 GB\s veri transfer hızına da ulaşabilmektedir.
PCI Express, harici ekran kartlarının takılabilmesi için genişleme yuvası işlevi görür. Anakartın üzerinde yer alan bu slot, piyasaya yeni çıkan çoğu bilgisayarda bulunur. Kısaca PCI Slotuna ekran kartı takılabilmektedir. Ancak PCI ekran kartlarının pek çoğu “eski” olarak nitelendirilen ekran kartlarıdır.
PCIe SSD (PCIe katı hal sürücüsü) bilgisayarın çevre birimine bağlanan yüksek hızlı genişleme kartıdır. Peripheral Component Interconnect Express'in kısaltması olan PCIe ise ekran kartının takıldığı genişleme yuvasıdır. PCIe, grafik kartlarındaki verilerin iletilmesini sağlar.
Açılımı "The Peripheral Component Interconnect Express" olan ve "Hızlı Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı" olarak Türkçeye çevrilen PCIe, PCI'ın yaratıcısı Intel ile birlikte Dell, HP ve IBM şirketleri tarafından yaratılmış bir veri yolu ara birimidir.
PCI Express veri yolu ile eski PCI arasındaki temel farklardan biri veri yolu topolojisidir; PCI, PCI ana bilgisayarının ve tüm aygıtların ortak bir adres, veri ve kontrol hattı grubunu paylaştığı paylaşılan bir paralel veri yolu mimarisi kullanır.
PCIe 1.1'de hat başına hız 250 MB/s olarak verilirken, PCIe 2.0 bunu 500 MB/s düzeyine çıkartır. Böylece ekran kartları için kullanılan PCIe x16 bağlantılarında PCIe 1.1 toplam 4000 MB/s, PCIe 2.0 ise 8000 MB/s verir.
Ekran Kartı Nereye Takılır? Ekran kartını PCIe X16 slotuna takmanız gerekiyor. Fakat bu adım ekran kartınızın çalışmasına yeterli olmayacaktır. Çoğu kişi tarafından sık yapılan hata ise görüntü çıkışını anakartın üzerinde yer alan HDMI yuvasına bağlamak.
PCI (Peripheral Component Interconnect) Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı, Intel tarafından geliştirilen yerel veriyolu standardıdır. Çoğu modern bilgisayarların ana kartında PCI yuvalari, ISA yuvalarinin hemen yanında bulunur; beyaz renkte ve ISA'dan biraz daha kisadir. PCI veriyolu tak-çalıştır desteklidir.
Teknolojinin gelişmesiyle daha yüksek saat hızlarına çıkan, daha az güç gerektiren ve daha az ısınan bellekler, ekran kartlarındaki geçici veri depolama merkezleri olarak biliniyor ve grafik işlem ünitesinin (GPU) hızına uyum sağlayabilmesi, bellekler için önem taşıyor.
Boyutu uyan PCIe kartlar takabilirsiniz. Ses, Wi-Fi, dönüştürücü, USB çoklayıcı falan gibi.
Aktif durum güç yönetimi (ASPM), PCI Express cihazlarının tam aktif durumdayken güç tasarrufu sağlaması için bir güç yönetimi mekanizmasıdır. Ağırlıklı olarak bu, aktif durum bağlantı gücü yönetimi yoluyla elde edilir; yani, üzerinde trafik olmadığında PCI Express seri bağlantısı kapatılır.
Eski bir PCIe 2.0 x2 kart güncel PCIe 4.0 x8 yuvasına sahip bir anakartta kullanılmaya devam edebilir. Güncel bir PCIe 4.0 kart da PCIe 3.0 yuvasına takıldığında PCIe 3.0 hızları ile de olsa çalışmasını sürdürür. Bunu USB sürücülere benzetebiliriz.
Takılır, ama PCI-e 2.0 hızında çalışır.
Takılır sadece PCI-e 4.0 hızını alamazsınız. Recep Baltaş dedi: PCI Express bağlantı performans tablosu.
Bu özellik seçilmişse, Genel sekmesinde Normal başlangıç seçeneğini seçme çalışmayacaktır. Zaman aşımı alanı - Msconfig kullanmak, işletim sistemi seçim ekranının otuz saniye görüntülenmesine neden olabilir; sonuç olarak, genel başlatma süresine otuz saniye eklenir.
Özellikleri. MSConfig, kullanıcının Windows ile ilgili bir sorunun nedenini belirlemesine yardımcı olmak için başlatma işlemi sırasında çalışan yazılım, aygıt sürücüleri veya Windows hizmetlerini geçici olarak devre dışı bırakmak veya yeniden etkinleştirmek için kullanılan bir sorun giderme aracıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri