Çamaşırlarınızın arasına karışan bir peçete her şeyi mahvedebilir. Bundan kurtulmak için yine herkesin bilmediği ama çok etkili bir formül var. Bunun için çamaşırları beyaz naylon un çuvalıyla tekrar yıkamaya atmalısınız.
Yapmanız gereken tek şey, çamaşırlarınızı çamaşır makinesine atmak ve 1 veya iki tane limon filesi eklemektir (marketten aldığınız limonların filesi). Daha sonra, çamaşır makinesini kısa bir döngüde çalıştırın. Limon fileleri, gözenekli yapıları sayesinde, kağıt mendil parçalarını yakalar ve çamaşırlarınızdan ayırır.
Öncelikle renk alan çamaşırın rengini düzeltmek için mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir. Rengi değişen çamaşırı kurutmamalısınız. Kuruduktan sonra rengini normal hale getirmek çok daha zor olacaktır. Islak ve boyanmış olan çamaşırı, iyi bir çamaşır deterjanı ile mümkünse uzun bir programda hemen yıkayın.
BOYANAN KIYAFETLERİNİZİ DETERJANLI SUDA BEKLETİN
Kaliteli bir toz deterjanı ılık suyla birlikte köpürtün, boyanan çamaşırı suyun içinde belirli bir süre bekletin. Burada önemli olan boyanan çamaşırın yıkama talimatlarına uymak.
Neden. Çamaşır makinesinde aşırı köpük oluşmasının nedeni aşırı deterjan kullanılmasıdır; Çok fazla deterjan eklemek gerçekten sebebidir (Deterjanın aşırı miktarda). Çok fazla deterjan eklenmesi ve düşük sıcaklıkta düzenli yıkama nedeniyle makinede deterjan tozu kalıntısı birikmesine neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle sentetik kumaşlar daha fazla pamuklanma ve tüylenme eğilimindedir. Bunun yanı sıra, yıkama sırasında kullanılan deterjanın kalitesi ve miktarı da bu sorunların oluşumuna etki eder. Ayrıca, yıkama sırasında fazla sıcaklık veya süre de pamuklanma ve tüylenmeyi artırır.
Çamaşırları makineye atarken makinenin içerisine 3-4 tane ıslak mendil koyup çalıştırın. Yoğun emici gücü sayesinde ıslak mendil kıyafetlerinize yapışabilecek bütün tüyleri toplayacak. Bir de ıslak mendilin dağılma riski var ki, bunu da ortadan kaldırmak için kaliteli ıslak mendil kullanmalısınız.
Beyaz renkliler için üretilmiş deterjanı ve bir miktar çamaşır suyu deterjan gözüne koyun ve makineyi çalıştırın. Çamaşırlar yoğun şekilde renk değiştirdiyse leke çıkarıcı kullanabilirsiniz. Leke çıkarıcıları marketten temin edebilirsiniz. Kullanım talimatına uyarak kullanınız.
Boya lekesi olan yere bir miktar diş macunu sürülüp kuruması beklenir. Sonrasında macunu cildinizden temizlediğinizde boya lekesi de kaybolacaktır. Kuaförlerin de tercih ettiği bir diğer yöntem de boya bulaşan yerin vazelinle ovalanmasıdır.
Boyanmış olan çamaşırları, normal şekilde renklerine ayırarak TürkMatik gibi güçlü ve etkili bir çamaşır makinası deterjanı ile uzun programda yıkayın. Eğer çamaşırlar kuruduktan sonra bu durumu fark ettiyseniz, bu işlem biraz daha zorlu olabilir fakat yine de çözülebilir.
Bu kıyafetlerin yıkama işlemi için özel kuru temizleme ürünleri kullanılabilir. Sentetik kumaşlardan yapılmış renkli kıyafetleri ise yüksek sıcaklıkta yıkamaktan kaçınılmalı ve deterjan miktarı azaltılmalıdır. Ayrıca kıyafetler yıkandıktan sonra aynı renklerle birlikte asılmalı veya düz bir şekilde kurutulmalıdır.
Kumaşlardaki boyarmaddeler, asidik ve bazik özellik gösteren terden etkilenerek renk atması ya da sararma gibi tepkimeler gösterir. Bu yüzden tere karşı renk haslığı testlerinde kumaş numuneleri asidik veya alkali (bazik) çözeltiler kullanılır.
Çok kirli çamaşırları çamaşır makinesine atmadan önce nemlendirin ve lekeleri leke çıkarıcı ile temizleyin. Aksi takdirde leke çıkmaz. Deterjan gibi alternatif ürünler kullanılabilir. Örneğin limon suyu iyi bir ter temizleyicidir.
ISLAK ÇAMAŞIR MAKİNEDE NE KADAR BEKLETİLİR? Makinede ıslak unutulan çamaşırlar, uzun süre makinede kalırsa koku, küf gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. 8-10 saat gibi bir süre sonra çamaşırlarda koku oluşmaya başlar. Çamaşırların daha uzun süre bekletilmesi durumunda küflenme başlayacaktır.
Kumaş boyanın üzerine sirkeyi dökün ve bekleyin. Daha sonra kumaşı suyla durulamaya başlayın. -Amonyak güçlü alkali olduğundan kumaş boyalarını çıkarma da güçlü etkiye sahiptir. Ancak, önce kumaşın üzerinde amonyak testi yapmalısınız.
Beyaz çamaşırların kabusu inatçı lekeleri çıkarmak için doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Limon suyu ve karbonatı, oksijen bazlı bir çamaşır suyu ile karıştırarak beyaz çamaşırların üzerine uygulayabilirsiniz. Çamaşırları bu karışımla 15 - 20 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir.
Beyaz çamaşırlar düzenli olarak yıkansalar bile bir süre sonra parlaklığını kaybetmeye ve sararmaya başlar. Beyazları çamaşır suyuyla yıkamak, çamaşırlarınızın kaybettiği parlaklığı geri kazanmasına yardımcı olur.
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
Çamaşır sodası; lekelerin hızlı bir şekilde temizlenmesinde son derece büyük fayda sağlayan bir hijyen ürünüdür. Su ile temas ettikten sonra lekelerin kolay bir şekilde giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda çamaşır makinesinde yumuşatıcı görevi görmesinden dolayı da sıklıkla kullanılan bir temizlik malzemesidir.
Çamaşır suyu, çok güçlü bir oksitleyici şeklinde davranan hipoklorik asit içerir. Bu asit, lekelerdeki boyar maddeleri oksitleyerek onları renksiz hale getirir. Tercihen boyalara saldırır çünkü renkli (veya kokulu) organik kimyasallar genellikle çift bağlı karbon molekülleri içerir.
“Tüylenme yapan kıyafetler nasıl temizlenir?” sorusunun akıllara gelen ilk cevabı olan tüy toplama rulosu, tüyleri ve tüy benzeri parçaları kolayca toplamanın en pratik yoludur. Kıyafetini düz bir yüzeye yayman, tüy toplama rulosunu kullanarak tüyleri temizlemen için yeterli olacaktır.
KURUTMA MAKİNESİ
Çamaşır kurutma makinelerinin tamamı tüy toplama özelliğine sahiptir. Tüy toplayan kıyafetlerinizi haftada bir kere kurutma makinesine atarak tamamen temizlemeniz mümkün. Makinenizin ön yüzeyinde bulunan filtreyi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri