Pedagoji, öğrenme sürecinin optimize edilmesi, bireysel farklılıkların dikkate alınması, motivasyonun artırılması, öğretim kalitesinin yükseltilmesi gibi alanlarda önemli bir rol oynar. Ayrıca, pedagoji çocuk gelişimi, öğrenme teorileri, öğrenme stilleri, öğrenme güçlükleri gibi konuları da ele alır.
E-eğitmenlerin rolü içeriği aktarmak değil, ortamı yönetmek ve öğrencileri yönlendirmektir. Bu nedenle rolleri, rehber, moderatör ve yönlendirici gibi farklı şekilde tanımlanabilmektedir.
Bu bağlamda uzaktan öğreticinin uzaktan eğitim sürecinde 7 farklı rolü vardır. Bu roller; teknolojik, yönetimsel, değerlendirici olarak, öğretim tasarlayıcısı, kolaylaştırıcı, pedagojik ve sosyal rollerdir.
Bu yeterliklerin toplandığı dört rol ise sırasıyla, “İletişimci Rolü”, “Teknik Rol”, “Sosyal Rol” ve “Pedagojik Rol” olarak isimlendirilmiştir.
Öğretmen, öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ilgi, sevgi, övgü gibi duygusal gereksinimleri karşılar. Öğretmen öğrencilerini tanır, onların gelişim özelliklerini izler, fiziksel, bilişsel, duyuşsal ve ahlaki gelişimlerini bilir, ilgi ve yeteneklerini keşfederek öğrencinin kendi hızına göre ilerlemesine rehberlik eder.
İlgili 25 soru bulundu
Öğretmenin temel rolleri; yöneticilik, rehberlik, öğreticilik, arabuluculuk ve liderliktir. Öğretmenin temel işlevi sınıf yöneticiliğidir.
Kolaylaştıran Rol
Öğretmenin görevi; etkili bir ilgi alanı, heyecan ve haz modeli oluşturmaktır. Öğretmen planlama, materyal toplama ve deneyleri yapma olan feni kolaylaştırıcı görevler üstlenir. Örneğin; Çocuklara yüzme dersinde eşlik edilebilir. Drama ile yüzme olayı canlandırılabilir.
Uzaktan eğitimin en büyük avantajlarından biri, öğrencilerin coğrafi konumlarına bağlı kalmadan eğitim alabilmeleridir. Bu, öğrencilere zaman ve para tasarrufu sağlar. Ayrıca, öğrencilerin kendi hızlarında öğrenmelerine izin verilir, böylece bazı öğrenciler daha hızlı ilerleyebilirken, bazıları daha yavaş gidebilir.
Öğretmenin öğretim sürecinde rol ve sorumlulukları vardır. Çeşitli sınıflamalar yapılmakla birlikte bu rol ve sorumluluklar: öğrenmeyi sağlama, sınıf yönetimi, aile üyeliği, değerlendirme, güven verme, mesleksel ustalık, topluluk liderliği başlıkları altında sıralanabilir.
Bireylerin sağlıklı bir kişilik geliştirmelerinde anne-babadan sonra en önemli eğitimci öğretmendir. Öğretmenin hoşgörülü, sabırlı, açık fikirli, esnek ve uyarlayıcı, sevecen, anlayışlı, esprili, yüksek basarı beklentisi olan, cesaretlendirici ve destekleyici olma gibi özellikleri kişisel nitelikleriyle ilgilidir.
Katalizör rolünü üstlenen öğretmenler kendi çalışmalarında kendilerini güvende hissederler ve sürekli iyileştirme konusunda güçlü bir kararlılığa sahiptirler. Öğrencilerin öğrenmesini analiz etmek için sorular sorarlar. Öğretmen liderlerinin üstlendiği en önemli roller arasında öğrenici olmak gelir.
Bu konuda Yapıcı, sınıf içinde ve dışında akademik ve toplumsal yaşantılar çerçevesinde öğretmenin üç temel rolüne işaret etmektedir. Bunlar; öğretmenin, bilim insanı rolü, rehberlik rolü ve kültürleme rolüdür (2013, s. 7-8).
“Uzaktan eğitim, farklı ortamlarda bulunan öğrenci ve öğretim elemanlarının, öğrenme – öğretme faaliyetlerini, iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri ile gerçekleştirdikleri bir eğitim sistemi modelini ifade eder.” ( şman, 1998:18).
İki yönlü ses, iki yönlü görüntülü sesli ve görüntülü konferans uygulamalarına verilen genel isim olan senkron model, aynı zamanda tele öğrenme modeli olarak da bilinir.
Uzaktan Eğitim programlarımızdan mezun olan öğrencilerimiz aynı programın örgün eğitim mezunları ile aynı haklara ve ünvanlara sahip olurlar. Önlisans diploması almış olan öğrencilerimiz DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Uzaktan eğitim, yüzyılı aşkın bir süreden beri mektupla öğretim, açık öğretim, telekonferans uygulamaları ve son yıllarda da internet teknolojilerini kullanarak yapılmaktadır.
Öğrenciler günün herhangi bir saatinde, nerede olurlarsa olsunlar, uzaktan eğitime katılabilirler. Örneğin bir öğrencinin bilgisayar, tablet veya cep telefonu kullanarak internet üzerinden Okulistik sistemine bağlanması eğitime katılması için yeterlidir.
Öğretmen liderliği, öğretmenin eğitimsel etkinlik ve süreçlerde istekli görevler üstlenme, bağımsız projeler oluşturma, çevresini etkileme, meslektaşlarının gelişimine destek olma yeterliliğidir. “Lider öğretmen” bireylerin çeşitli rollerini vurgulayan genel bir terimdir.
Rol bireyin sosyal alan ya da anlamda benimsemiş olduğu davranış biçim ve özellikleri anlamına gelir. Örneğin anne, baba ve çocuk bir çekirdek ailenin rolleridir. Hepsinin görevi, sorumluluğu, konumu ve işlevleri farklıdır. Bu farklılıklar kişinin olduğu yeri de tanımlayan bir durumdur.
Rol, sinema, tiyatroda, bir kişiliği canlandıran oyuncunun söylemesi ve yapması gereken hareketlerin genel adıdır.
2) Değişimi Gerçekleştiren Rol, çocukların kendilerini bir düşünür, bir problem çözücü gibi görmeye başlamalarına yardım ederek, çocukların zihinsel güçlerini açar. Diğer taraftan, değişimi gerçekleştiren rol sorumluluk yaratır, deney yaparken çocukların kendi heyecanlarıyla çalışmaya devam etmelerini destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri