Serum fizyolojik ile PEG civarını günde 2 kez temizleyin. ♣ Günde 1 kez PEG kanülünü kendi etrafında 360 derece döndürün ve aşağı yukarı hareket ettirin. Bu uygulama evde bakım hemşireniz tarafından size gösterilecektir.
PEG kateterleri için son kullanma zamanı yoktur, işlevsel olduğu sürece kullanılabilir. Replasman tüpleri (gastrotomi tüpü ve buton) takıldığı tarihten itibaren 6 ay kullanılabilir, süre bitiminde değiştirilmelidir.
Beslenme ürünlerinin başlanması sonrası PEG tüpü etrafından sızdırma diğer bir komplikasyondur. Bu durumda hastanın beslenmesi yavaşlatılır ve yara dokusunun kapanarak sızıntıyı durdurması beklenir (1 hafta kadar).
PEG bakımı nasıl olmalıdır?. Tüpün yerleştirilmesini takiben pansuman yapılarak üzeri antiseptik solüsyon ve gazlı bez ile kapatılır. Bu pansuman 2 gün sonra çıkartılır. Bundan sonra günde bir kez temiz su ve sabunla temizlemek ve bir antiseptik solüsyonla silmek genellikle yeterlidir.
PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir. Doktorunuz olası komplikasyon belirtilerini açık şekilde anlatacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Tüpü 30-50 ml ılık su enjekte ederek yıkamayı deneyiniz. Enjektörün pistonunu birkaç dakika boyunca veya birkaç kez ileri geri oynatarak tıkanıklığı açmayı deneyiniz. Tıkanıklık giderilmiyorsa 30 dakika bekleyip enjektör pistonunu ileri geri hareket ettirme işlemini tekrar ediniz.
Peristomal sızıntı: Genellikle PEG yerleştirildikten sonraki birkaç gün içinde meydana gelir. En sık beslenmesi bozuk hastalarda ve yine yara iyileşmesi kötü olan diyabetik hastalarda yara infeksiyonu geliştiğinde görülmektedir.
Peg yerleri, tüpler yerinden çıktıktan kısa bir süre sonra kapanır, bu yüzden yerinden oynatılmamalarına dikkat edilmelidir. Peg takıldıktan sonra ertesi gün peg pansuman işlemi yapılır. Steril pansumanın stoma kanalından granülasyon oluşana kadar her gün değiştirilmesi gerekir. Bu genellikle 1 haftayı bulur.
♣ PEG'li hastalarda, PEG takımının ertesi günü evde pansumanları yapılmaya başlanır ve ilk bir hafta her gün steril pansumana devam edilir. Yara iyileşmesinden sonra 2-3 günde bir pansuman devam ettirilir.
Nazogastrik tüpten / PEG' den yemek verebilir miyiz? Nazogastrik tüpten iyi işlemden geçirilmiş olsa bile yemek verilmesi tavsiye edilmez.
Perkütan Endoskopik Gastronomi Nedir? Perkütan Endoskopik Gastronomi (PEG), herhangi bir sebeple ağızdan beslenemeyen hastaların beslenmesi amacıyla geliştirilmiş olan bir yöntemdir. Bu yöntemle hastanın beslenmesini sağlamak için esnek bir tüp karın duvarından geçirilir ve mideye yerleştirilir.
Perkutan Endoskopik Gastrostomi (Peg) Nedir? Yutma refleksinin çeşitli sebeplerle bozulduğu hallerde beslenmenin sekteye uğramaması için hastalara uygulanan alternatif bir beslenme yolu olan PEG( Perkutan Endoskopik Gastrostomi) ile hastalar kolaylıkla beslenebilmektedir.
PEG yoluyla beslenmeye ait görülebilen minör komplikasyonlar; yara yeri enfeksiyonu, yara yerinden kaçak, kanama, kutanöz ya da gastrik ülser, pnömoperitoneum, geçici ileus ve tüpte meydana gelen problemler (tıkanma, deformite vs.) şeklinde olabilir.
Mideye beslenme tüpü takılmasına PEG denilir. İşlem endoskopi esnasında yapılır ve yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Genel kural olarak 3 haftadan daha uzun süre beslenemeyecek hastalarda PEG takılması endikasyonu vardır.
Teller ve borular yardımı ile mide içine ve barsağa girilir. Midede ve barsak içinde olunduğu tespit edildikten sonra beslenme tüpü yerleştirilir. Diğer teller ve borular çekilerek işlem sonlandırılır. İşlem esnasında mideyi karın duvarına sabitlemek için dikişler kullanılabilir.
Karın cildinde yapılacak küçük bir keşiden geçirilen tel ve endoskop sayesinde mideye açılan bir delik açılır. Takiben, bu delikten geçirilecek beslenme tüpü mideye yerleştirilir. İşlem endişelendirici olmamak ile birlikte hastanın durumuna göre sakinleştirici ve antibiyotik ilaçlar verilebilir.
İlk haftadan sonra: İki üç günde bir pansuman yapılır, antiseptikle cilt temizlenip y kompres ile kapatılır. Temizlikte kullanılan kompresler steril olmalıdır, cilde temas edecek yüzeye dokunulmamalıdır. PEG TAKILDIKTAN SONRA HASTA NE ZAMAN BANYO YAPABİLİR? İlk hafta geçtikten sonra yıkanmakta sakınca yoktur.
PEG yoluyla verilen besinler; sıvı karışımlar haricinde yiyecekler ezilerek veya muhallebi gibi bir kıvama getirilerek de verilir. Besinler ılık olarak verilmelidir. Sıcak yiyecekler tüpün yapısını bozabilir, soğuk yiyecekler ise tüpü tıkayabilir. İlaç verilirken ise; ilaç ezilerek ve sulandırılarak verilir.
Nazogastrik Yolla Beslenme: Burundan mideye kadar ulaşan bir tüp yardımıyla besinlerin direk mideye ulaştırılmasıdır.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Kolokütanöz fistül: PEG takılmasına bağlı gelişen çok nadir bir komplikasyondur. Genellikle PEG takıldıktan aylar sonra klinik tablo ortaya çıkar (27). Hastanın beslenmesi ile ishal ortaya çıkar ve yeterli sıvı replasmanına rağmen düzelmeyen dehidratasyon görülür.
Hastalar çoğunlukla kramp tarzı karın ağrısı ve aralıklı kusma ile başvururlar (1). Yine hastamızda olduğu gibi balonun impakte olması sonucu tüpün iç ağzı barsak duvarına bitişik kalırsa besleme sırasında zorluk yaşanabilir ve tüp hareketlerinin kısıtlandığı fark edilebilir.
Hortumu Yıka.
Biraz çamaşır suyu ve bulaşık deterjanı koyunuz. Elektrikli süpürge hortumunuzu bu solusyonun içerisine batırınız. İçerisinden suyun geçmesi için dairesel döndürünüz. Bez ile dışarısını ovunuz.
ENTERAL BESLENMEYE NASIL BAŞLAYALIM ? Genel öneri 0,5-1 ml/kg/saat (büyük çocuklarda 20-30 ml/saat) hızında başlanmasıdır. 3-4 saatte bir 0,5-1 ml/kg (5-20 ml) artırılır. Amaç, istenen kalori miktarına 36-48 saatte ulaşmaktır.
Psikolojik açıdan hazır olduğunda PEG yapılır. Nazogastrik tüp (uygun tip kullanılır ise) 6-8 hafta kalabilir. Daha uzun süreli beslenme desteği gerekiyor ise PEG öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri