Bir Hatıra-i Pejmürde (Bir Perişanın Hatıraları) adlı çalışması mektup-roman türünün bir varyasyonu olan günlük- roman türünde 1900 yılında tefrika edilmeye başlanır ve 1912'de kitap olarak yayınlanır.
Pejmürde: şiir kitabı. Yadigâr-ı Şebâb: (şiir) Şairin Tanzimat şiiri geleneğine uygun yazdığı şiirleridir; şiirlerinde bireysel temalara yer vermiştir.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Edebiyatta her zaman Realizm ve Romantizm alanında eserler ve şiirler yazmıştır. Türk edebiyatında ikinci Tanzimat dönemini başlatan kişidir. Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatında üstat olarak adlandırılan bir yazardır.
Edebî hayatında şiirin ardından en çok eser verdiği tür tiyatro olan Recaîzade Ekrem'in dört piyesi vardır. Bunlar Afife Anjelik (1870), Atala (1873), Vuslat (1874) ve Çok Bilen Çok Yanılır (1916) adlarını taşıyor.
İlgili 26 soru bulundu
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür. Eserde, sevgilisi ölen genç bir şairin ıstıraplarını anlatılmaktadır. "Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", öykü tekniği bakımından zayıf, romantik bir yapıt olarak görülmektedir.
VUSLAT YÂHUT SÜREKSİZ SEVİNÇ (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in dram türünde yazmış olduğu eseri. Vuslat Yâhut Süreksiz Sevinç, Tevfik Efendi konağında küçük yaşta alınan Vuslat ile evin oğlu Muhsin Bey arasındaki aşk hikâyesini konu alır.
Araba Sevdası'ndan sonra yayımlanan Şemsa ise anı-hikâye türünde bir eserdir ve yazarın en çok üzerinde durduğu hastalık(verem) ve ölüm konuları üzerine kurgulanmıştır.
Nefrîn; ''lânet'', ''beddua'' anlamına geliyor. Şair “Nefrîn”de II. Abdülhamit döneminin baskı ve uygulamalarını yani istibdadı konu ediniyor.
Recaizade Mahmut Ekrem - Bütün Eserleri II Takdîr-i Elhân, Kudemadan Birkaç Şair, Pejmürde, Takrizat. İzmit: Umuttepe Yayınları. Uçman, Abdullah (2007).
Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Recaizade Mahmut Ekrem'in 1898 yılında İkdam gazetesinde tefrika edilirken sansür nedeniyle yarım kalan romanı Saime, yazarın attığı düğümler, metne serptiği ipuçlarıyla tamamlanmamış bir lezzet bırakıyor okurun damağında.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, II. Meşrutiyet'in oluşturduğu atmosferde ilk kez çocuk yaşta evlilik, esirlik, annelik ve dönemin sosyal statüleri gibi kavramlara değinen; baş role genç bir kadını koyan ve tüm bu konuları iç burkan bir anlatıyla okuyucuyla buluşturan özel bir eser.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre pejmürde Farsça kökenli olup "eski püskü, yırtık, dağınık ve perişan" anlamına geliyor.
Pejmürde kelimesi kişi için kullanıldığında ise eski püskü kılıklı, üstü başı dağınık ve perişan anlamlarına gelmektedir. Pejmürde kelimesi genelde perişan etmek anlamında kullanılır.
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
Eski şiir anlayışının (Divan şiiri) takipçisi olarak bilinen Muallim Naci'nin Demdeme adlı eseri, bu esere misilleme olarak yazılmış bir şiirdir.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri 4 - Piyesler: Afife Anjelik - Atala - Vuslat - Havada Çarpışan Sesler - Çok Bilen Çok Yanılır.
Bir tiyatro metni olan Heder, bu bölümde, yazınsal metin çözümleme yöntemi ile tahlil edilmiştir. Tahliller, eserin konu ve tema, tür ve biçim özelliklerini de kapsamaktadır. Heder, tezli bir eserdir.
NAĞME-İ SEHER (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in ilk şiir kitabı.
İlk yazıları Namık Kemal yönetimindeki Tasvir-i Efkar gazetesinde yayınlandı. 1870'lerden sonra kendisini tümüyle yazılarına verdi. Batı edebiyatından çeviriler yaptı. 1870'te ilk oyunu Afife Anjelik, 1871'de ilk şiir kitabı Nağme-i Seher yayınlandı.
Yazın yaşamına gençlik yıllarında yazdığı şiirlerle başlayan İsmail Hakkı, bu dönemin ürünlerini Tahassür (1308/1891) adlı eserinde toplamıştır.
Çoğu kaynakta Vuslat-ı Memnûa'nın türü roman olarak, hatta millî roman olarak kabul edilmiştir. Ancak bazı kaynaklarda da türü hikâye başlığıyla –uzun hikâye- olarak verilmektedir (Işık 2006: 1312).
Tiyatro: Afife Anjelik, Vuslat yahut Süreksiz Sevinç, Çok Bilen Çok Yanılır, Atala. Roman: Araba Sevdası (ilk realist romandır.) Hikâye: Şemsa, Muhsin Bey. Eleştiri: Takdir-i Elhan (Muallim Naci ile kavgaları, kafiye konusu)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri