Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
Şıranın asitlik derecesine bağlı olarak ilave edilen pekmez toprağı miktarı 100 litre şıra için 1-5 kg arasında değişir. Teknik kalsiyum karbonat kullanılacak ise; 100 litre şıranın asitliğini % 0.1 düzeyinde azaltmak için 66 g kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilmelidir.
Ev yapımı pekmez tarifleri için en çok önerilenler arasında da yine karbonat ya da kabartma tozu yer alıyor. Dileyenler hiçbir kıvam verici madde kullanadan, doğrudan meyvelerle hazırlayarak daha akışkan ve ekşi ama çok daha doğal pekmezler elde edebiliyor.
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
Şehir Mutfağında Ekşi Çıkarma Yöntemi
İçi meyve dolu kaynar su çuvallara doldurulup, ezilerek, süzülüyor. Dolayısıyla içinde ekstradan su da olan bir meyve suyu elde ediliyor. Akabinde klasik yöntem olarak bu su kaynatılıyor. Konan ekstra sudand olayı, suyun çekmesi için daha uzun saatler kaynatılması gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Pekmez hazırlarken illa ki pekmez toprağı eklemenize gerek yoktur.
Demir takviyesi için kavanoz kavanoz pekmez yemeniz lazım ama pekmezin yapıldığı bitkiler ürünler potasyum içerir. Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Kansızlığın yanı sıra - Aç karnına tüketildiğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılar. -Düzenli tüketildiğinde kolesterolü düşürür ve kalbi güçlendirir. - Diş ve diş etlerinizde sorun varsa mutlaka keçiboynuzu pekmezini deneyin.
Ancak bu pekmez asidik anlamda yoğun ve ekşi bir tada sahip olacaktır. Tadını daha tatlı hale getirmek ve mayalanmasını önlemek için içerisine toprak, odun külü ya da karbonat ilave edin. İçine bu malzemelerden biri girdiğinde üzerindeki köpük miktarı giderek azalıyorsa asit oranı azalıyor demektir.
Bazı pekmez toprakları asbest lifleri ve tozlarından da oluşmakta. Bu kirlilik unsurları bulunan toprakların kullanılması pekmeze sağlık açısından sakıncalı maddelerin karıştırılması anlamına da gelmekte.
Pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılır. Yöresel olarak ak toprak, marın veya Kilis yöresinde havara adlarıyla da bilinse de Amasra bölgesinde pekmez yapiminda herhangi bir toprak türü kullanilmamaktadir.
1 paket kabartma tozu yerine maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın. Karbonat yerine kabartma tozu kullanacağınız durumlarda içerisindeki asidik maddenin miktarını azaltın.
Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Reçelin bozulmasına etki eden faktörler ısı ve ışıktır. Bu tarz dış etkilere maruz kalmış reçeller; köpüklenme, renk değişimi veya tadında ekşimeye sebep olabilir. Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir.
Pekmezdeki Şekerlenme Nasıl Giderilir? ısıtmaya başlayın. sallayın. Yeterli miktarda ısınmışsa pekmezin şekerlenmesi çözülmüş olacaktır.
Pekmezi tüketirken ve saklarken…
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.
Sirke ananız yoksa, sirkenize eşlik etmesi için doğal pekmez ve bal kullanabilirsiniz. Meyvelerin kabuklarını asla soymayın. Sert meyveleri küçük küçük dilimleyin. Sirke yapımında cam kavanoz kullanın.
Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Pekmez, çok iyi bir antioksidan kaynağıdır ve doğal tatlandırıcılar arasında en yüksek antioksidan değerine sahiptir. Her gün 1 kaşık pekmez tüketerek, hücrelerinizi kansere ve diğer hastalıklara karşı korumuş olursunuz.
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Pekmez toprağı çoğunlukla Toros Dağları'nın bulunduğu bölgelerden, özellikle Antalya, Muğla, Burdur gibi şehirlerimizden elde ediliyor. Bir çeşit fosil tortusu olan pekmez toprağını hazır olarak bulmak isteyenler ise güvenilir aktarlardan veya semt pazarlarında karşımıza çıkan pekmez üreticilerinden elde edebiliyorlar.
Pekmez ve kuru üzüm üretimi için ekşikara adı verilen üzüm cinsi tercih ediliyor. Bu üzümden diğer çeşitlere göre daha çok pekmez şırası ve kuru üzüm elde edilebiliyor. Aladağ ya da Hadim pekmezi olarak adlandırılan pekmezin en önemli özelliği ise 5-6 saat ardıç odunuyla kaynatılması.
Eğer pekmezi daha önceden tüketmişseniz pekmez oda sıcaklığında en fazla 6 ay kadar bekletilebilir. 6 aydan sonra bozulmaya başlayacaktır. Ancak dokunulmamış pekmezler oda sıcaklığında 2 yıla kadar bekletilebilir. Pekmez buzdolabında ise 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri