Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Geçici pasaport tüm işlemlerinizi yolunda gitmesi durumunda 10-15 dakika kadar kısa bir sürede çıkarılabilmektedir. Geçici pasaportunuzu aldıktan sonra fotokopisini de almayı unutmamanız gerekmektedir.
Bunlar Umuma Mahsus (bordo) pasaport, Hususi (yeşil) pasaport, Hizmet (gri) pasaportu, Diplomatik (siyah) pasaporttur. Bu pasaportlar mesleki durum veya statülere göre kullanılmaktadır. Türk vatandaşlarının ve KKTC vatandaşlarının alabileceği bir pasaport türü Umuma mahsus pasaport türüdür.
İlgili 34 soru bulundu
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Pek çok ülkeye ayrıcalıklı olarak vizesiz giriş imkanı sağlayan siyah pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar. Yargı merciinde görev yapan Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Cumhuriyet başsavcısı
Bordo Pasaport Kimlere Verilir? Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir.
Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.
Kırmızı Renkli Pasaport - Geçici Pasaport
Türkiye'de kırmızı pasaport, geçici pasaport olarak da bilinir. Bu pasaportlar, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına, pasaportlarını kaybetmeleri veya pasaport sürelerinin dolması gibi durumlarda verilir.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
7. Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, ABD, Norveç, İsviçre: 186 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor. 8. Avustralya, Kanada, Yunanistan ve Malta: 185 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.
Türkiye, Rusya ile birlikte 38. sırada bulunuyor. Araştırmaya göre neredeyse her ülkenin pasaportu bu yıl daha güçlü hale geldi.
Fiziksel görünümü 1959 yılından itibaren çıkarılan tüm İsviçre pasaportlarının kapağı kırmızı renk olmuştur.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür.
Yeşil (Hususi) Pasaport
Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler. Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerinin girdiği bütün ülkelerin yanı sıra bordo pasaportun giriş yapamadığı 67 ülkeye de vizesiz giriş yapabilirler.
6. Pasaportumu benim dışında başka biri teslim alabilir mi? Başvuru sırasında size iletilen takip fişi üzerinde yazan isimler dışında pasaport teslimatı yapılmamaktadır. Şahsen pasaport teslimatlarında kimlik ibrazı, vekalet sahibi teslim almaya geldiğininde de başvuru fişi aslı ve kimlik ibrazı zorunludur.
Çift pasaport aynı anda iki adet Türkiye Cumhuriyeti pasaportunuz olması anlamına geliyor. Bu pasaportların ilk bakışta birbirinden ayırt edilmesine imkan yok. Buna ek olarak Türkiye'de bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabiliyor.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
Devlet memuruysanız yeşil alacaksanız onun haricinde Bordo pasaport ile de gidilebilir. Bordo alacaksın o zaman 10 senelik çıkartıp , Rahatça HACCA gideceksiniz. Pasaportların renklerinin bir önemi yok, önemli olan vizedir.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri).
Bordo pasaport ile yeşil pasaport arasındaki fark nedir? Yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine verilirken; bordo pasaport için devlet çalışanı olma şartı aranmaz.
Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur.
Türkiye'de mevcut durumda 4 milyon 985 bin 246 kişinin aktif (halen geçerliliğini koruyan) pasaportu bulunuyor. Bunların da yüzde 78'ine denk gelen 3 milyon 891 bin 514'ü çipli, 1 milyon 93 bin 732'si ise eski pasaportlardan oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri