Gitar telli çalgı aletleri arasında tezeneli telli çalgı grubuna aittir. Bu müzik aleti pena ya da parmaklar yardımıyla çalınmaktadır. Gitar şekil olarak sekize benzetilmektedir.
Bu tip çalgılara örnek olarak gitar, elektro gitar, bas gitar, bağlama, ut, tambur, cümbüş, mandolin, kanun, arp, tar gösterilebilir.
2. Tezeneli / Mızraplı Telli Çalgılar: Bunlara örnek olarak ud, tambur, çeng, tar, kanun, santur, kopuz, bağlama ailesi (meydan sazı, divan sazı, bozuk, tambura, cura, üçtelli, onikitelli, çarta, ırızva) ve benzerleri verilebilir.
Arkeolog Rod McCullagh, bulunan enstrüman parçasının yanmış olduğunu ifade etti. McCullagh bugüne kadar bulunan en eski telli çalgıların, İskandinavya'da Vikinglerin kullandığı M.S 600 yılı civarına ait harplar olduğunu söyledi.
Telli Çalgılar Kaça Ayrılır? Tezeneli telli çalgılar, Yaylı telli çalgılar, Vurmalı telli çalgılar olarak üçe ayrılır.
İlgili 30 soru bulundu
Gitar. Genellikle 6 telli olan bu müzik aleti 15. ve 16. yüzyıllar arasında İspanya'da icat edilmiştir.
Viyolonsel ya da çello yaylı çalgıların bir türüdür. Viyolonsel, yaylı ailesinden dört telli ve tenor sesli bir çalgıdır.
Kemençenin üç teli vardır. Türk halk çalgıları topluluklarında kemençe, genellikle tek çalgı olarak kullanılır. Kemençe, akort sesleri kemaneler ile birlikte uyumlu olarak paylaşabilir.
Gitar, keman, çello, mandolin, ukulele, buzuki, ud ve sitar gibi birçok farklı telli çalgı türü vardır. Bu çalgıların özellikleri; yapıldıkları malzemeye, tellerin sayısına ve tınılarına göre farklılık gösterir.
Telli uzun saplı çalgılar arasında bağlama ve tamburdan bahsedilebilir. Bağlama uzun telli çalgılar arasında yer aldığı gibi, kısa saplı çeşitleri de vardır. Altı telli müzik aleti dendiğinde akla gitar gelebilir. Telli çalgılar gitarın çeşitleri bulunur.
Bağlama ya da saz, Türk halk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli tezeneli bir çalgı türüdür.
Kemençe, rebap, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu düşünülen, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adı olup, klasik kemençe ile karıştırılmasını önlemek amacıyla Karadeniz kemençesi olarak da adlandırılmaktadır.
Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
Uzunluğu 60 cm'dir. Yayla çalınan telli bir çalgıdır.
Yöresel eski söylemleri 'Irızva', 'Ruzba', 'Bulgarı' olan günümüzde ise daha çok 'İkitelli Bağlama', 'İkitelli Saz', 'İkitelli Cura' şeklinde adlandırılan çalgı, yapısıyla çalım biçimiyle Anadolu'da kullanılan en eski sazları tanımlamaktadır.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
Viyolonsel ya da çello sık kullanılmakta olup yaylı çalgılar ailesinden olan dört telli ve de tenor sesli bir çalgı olmaktadır. Viyolonsel Nedir? Viyolonsel çalgısının atası olan viola da gamba ismi verilen 4 tane teli bulunan perdeli olan bir çalgıdır.
Yıllarca kafa karıştıran bir konu çello ile viyolonsel arasındaki farklardır. Çello ile viyolonsel aynıdır. Viyolonsel akademik olarak kullanılan bir isimdir. Viyoloncello olarak üretilmiş olup zaman ile viyolonsel olarak adını tamamlamıştır.
çello TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,müzik Viyolonsel.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Keman en iyi enstrümandır, çünkü başka hiç bir enstrümanda olmayan bir müziği ifade etme yoluna sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri