Betonarme perde kalınlığı en az kaç cm olmalıdır? TBDY 2018'e göre betonarme perde kalınlığı en az 25 cm olmalıdır. Bu da en küçük betonarme perde boyutunun 25x150 cm olması anlamına geliyor.
Perde Duvar Özellikleri:
Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır. 3. Perde uçlarına 30 cm' den az olmamak üzere perde boyunun % 10 kadar perde uç elamanı düzenlenir.
Perde duvar eninin 7 katı boyu olan betonarme duvarlardır yani eni 30 cm ise boyu en az 210 olmalıdır. Kolon ise mimari çözüme göre çeşitli ebatlarda olabilir. 30x50, 40x60, 50x100 gibi olabilir.
Perde betonun kalınlığı en az 40 ila 50 santim arasında olması gerekmekte ve perde betonlu duvarların içerisinde kolonlar da vardır.
Bu geliştirilen yapı malzemelerinden birisi de perde betondur. Yüksek yapılarda kullanılan ve taşıyıcı görevi gören, betonarme ile donatılmış perde beton, deprem yönetmeliğine göre her binada olması gereken bir yapı malzemesidir.
İlgili 15 soru bulundu
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Çoğumuz kulaktan dolma bilgilerle de olsa perde beton duvar ile mukavemeti artan binaların depremde büyük hasar almadığını öğrendik.
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda meydana gelen şiddetli depremlerin ardından binalarda yapılan incelemeler doğrultusunda, perdeli binaların depreme karşı olan direncinin çerçeveli sistemlere oranla çok daha iyi olduğu ve daha az hasar gördüğü tespit edilmiştir (Öztürk, 2005).
Perde beton, duvarın düzlemine paralel olarak kullanılmaktadır. Yanal kuvvetlere direnmeyi sağlayan bu yapı malzemesi, yatay kuvvet dirençli sistemlerde düşey şekilde uygulanır. Hem yan rüzgar yüklerinin hem de sismik hareketlerin yatay ötelenmesini sınırlandırıyor.
Perde duvarın ne olduğunu sizlere daha iyi anlatabilmek için perde duvarların özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Kalınlıkları en az 25 cm'dir. Perde duvarların boyuna ve enine donatıları bağlanırken aralarında en az 25 cm boşluk bırakılması gerekir. Yapıya etki eden rüzgar ve deprem yüklerini karşılar.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Ortalama olarak perdelerle kolonların yatay yükleri eşit oranlarda paylaştıkları kabul edilirse, yukarıdaki sonuçlardan hareketle, yeni yapılar için %1 perde oranının deprem bölgele- rine bağlı olarak 5-10 katlı yapılar için yeterli olduğu sonucuna varabiliriz.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Deprem yönetmeliğine göre kolon başında 50 cm'lik bir bölgede etriye aralığı 9.5 cm olacaktır.
Özellikle yüksek yapılarda gereksinim duyulan perde duvarlar; çekirdek yapı taşı olarak asıl taşıyıcı sistem görevi görür.
yapımı 1997 den itibaren yasalarca zorunlu kılınmıştır. bu dayanıklı duvarlara sahip olmayan yapılar 1999 depremindeki buyuk can kaybının sorumlusudur. perde duvarlar odaları birbirinden ayırmakla gorevli diğer duvarlardan farkedilir şekilde kalındır.
Yüksek yapılara ait taĢıyıcı sistemlerde perde duvarların kullanılması, özellikle hemen her bölgesi deprem riski altında bulunan ülkemiz için bir zorunluluk olarak gözükmektedir. Perdeler, Ģiddetli depremlerde çok katlı binalarda önemli hasarlara neden olan göreli kat ötelemelerini önemli ölçüde azaltırlar.
Perde duvarlar betonarme yapılarda kiriş ve kolonla benzer taşıyıcı nitelikleri taşır ve betondan yapılır. Öncelikle kırılacak duvarın taşıyıcı nitelikte olmaması zorunludur. Binanın taşıyıcı elemanlarına zarar vermek istemezsiniz, aksi takdirde yapı çökebilir, ileride problem çıkaracak çatlamalar gerçekleşebilir.
toki tarafından sağlamlığı nedeniyle benimsenen 'radye temel' ve 'tünel kalıp' sistemleriyle inşa ediliyor. radye temel yükün binanın zeminine yüzeysel biçimde yayılmasını sağlamaktadır. buna ek olarak perde beton yöntemi de depremde yıkımı önlemektedir.
Bodrum katın yapısı;
Bodrum katta küçülme olması, deprem sırasında dengesiz salanıma neden olacaktır. Zemin katta taşkın kısımla bodrum kattaki küçülen kısım arasındaki kesitte kırılmalar olma ihtimali yüksektir.
Tünel kalıp, perde ve döşeme betonunun beraber döküldüğü bir sistemdir. Bu sistem konut, otel, alışveriş merkezleri ve yurt projelerinde kolaylıkla uygulanabilir. Döküm tekniği, statik özellikleri ve hasır çelik kullanımı gibi özelliklerinden dolayı günlük döküme olanak tanır.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri