Ayak bileğine dorsofleksion hareketini (ayak bileğinin yukarı kaldırılması) yaptıran kası uyaran sinir, peroneal sinirdir.
PS peroneus longus'un derinliklerine doğru ilerleyerek bacağın ön kaslarını (tibialis anterior, ekstansör digitorum lon- gus, peroneus tertius ve ekstansör halüsis longusu) inerve eder.
Peroneal sinir hasarı travma, mekanik veya postu- ral nedenlerle sinirin fibula başında sıkışması sonucu gelişir. Sıklıkla travmaya bağlı olarak gelişir ancak tümör, intranöral gangliyon, hematom veya kist gibi nedenlerle de oluşabilir (1-3).
Lateral dal ekstensör digitorum brevis (EDB) kasının, medial dal ise baş parmak ile ikinci parmak arasıdaki derinin innervasyonun sağlar. Bazen EDB kası, tamamen veya kısmen dış malleol arkasından geçen aksesuar derin peroneal sinirden innerve olur. Bu sinir hem tanı hem de cerrahi girişim açısından önemlidir.
Peroneal sinir tuzak nöropatisi alt ekstremitede en sık gözlenen tuzak nöropatidir. Sinirin yüzeysel yerleşimi ve fibuler tünelden geçmesi yaralanma ve bası altında kalma riskini arttırır. Hastaların en sık şikayetleri bacak dış kısmı ve ayak bileği çevresinde ağrı, his kusuru ve kuvvet eksikliğidir.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir. Eğer hastanın ayağında güç kaybı varsa ve Elektromiyografi (EMG) de sinir hasarı tespit edilmişse beklenmemeli ve hemen ameliyat düşünülmelidir.
Peroneal sinir, dizin arkasındaki çukurda siyatik sinirden ayrılır ve kaval kemiğinin boynunun çevresinde döner, yüzeyel ve derin olmak üzere iki uç dala ayrılır. Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir.
Tendon, kemiği kasa bağlayan doku grubuna denir. Ayaktaki iki peroneal tendon, dış bilek kemiğinin arkasında yan yana durur. Peroneal tendonların ana görevi ayağı ve bileği stabilize etmek ve onları burkulmalardan korumaktır.
Polinöropatide etkilenen sinir lifine göre belirtiler farklılaşıyor. En sık görülen belirtiler; el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma veya üşüme ile saplanıcı, keskin ağrılar, denge ve koordinasyon kaybı, özellikle ayaklarda güçsüzlük oluyor. Kramplar da yaşanabiliyor.
Ayak bileğine dorsofleksion hareketini (ayak bileğinin yukarı kaldırılması) yaptıran kası uyaran sinir, peroneal sinirdir. Bu sinirde veya bu sinirin uyardığı kaslarda meydana gelebilecek herhangi bir hasar, bu kasların fonksiyon yapamamasına neden olacaktır.
Peroneal Sinir Sıkışması
Dizin dış yanındaki bölgede sinirin bası altında ezilmesiyle oluşur. Bacakta duyu azalması veya hissin tamamen kaybolma durumu söz konusudur. Düşük ayak denilen bu durum hastalığın ciddiyetini de ortaya koyar.
Nörotmesis durumunda, sinirin kendi kendine iyileşme şansı çok düşüktür ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi müdahale ile bile tam fonksiyonel iyileşme garanti edilemez. Periferik sinir hasarının iyileşmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon ile desteklendiğinde daha olumlu sonuçlar elde edilir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Özellikle L4-L5 arası yani 4. ve 5. bel omurgası arasındaki fıtıklarda bu mesafeden çıkan sinirler siyatik sinir ve bacağın arkasında bacak boyunca ilerleyerek peroneal siniri oluşturur. Dolayısıyla tedavi edilmeyen bel fıtığı hastalarında düşük ayak görülebilir.
Peroneal tendonlar: Anatomik resime dikkat ederseniz; ayak bileğinin dış kısmındaki kemiksel çıkıntının arkasından gelerek 5. Ayak ortası kemiğinin uç kısmına yapışan tendonlar vardır. Bunlara peroneal tendonlar denir.
Peroneus longus ve peroneus brevis tendonlarının kon- servatif tedavisi benzerdir. İstirahat, immobilizasyon, kriyoterapi ve non-steroidal anti-inflamatuvar ilaçlar ya- ralanmanın akut evrelerinde etkin tedavi şeklidir.
Nöronlar, hasar gördüklerinde özellikle gliyaların yardımıyla, kendilerini yenileyebilirler. Hatta belli bölgelerdeki (özellikle koku bölgesi ve hipokampüsteki) nöronlar, henüz tam olarak olgunlaşmadıkları için çoğalabilirler ve görev yerlerine göç edebilirler.
Sinir sıkışması tedavi edilmediğinde semptomlar kötüleyerek kalıcı hasarlara neden olabilir. Tedavi yapılmazsa görülebilecek belirtiler arasında kronik ağrı, sinir kaybı, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı yer alır.
Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
3 hafta bu alçı kalarak hastaya çift koltuk değneği kullandırılır, hasta bu sürede alçılı ayağının üzerine hiç yük vermez. 3. hafta bittiğinde alçı çıkarılır, ROM walker ya da alçı botuna geçilir 6. haftaya kadar yavaş yavaş tam yüke verdirmeye geçilir.
Peroneal tendinit tedavisi:
Esas olarak konservatiftir fakat tendon rüptürü varsa cerrahi tedavi gerekir.Tendon yapışma yerine proloterapi, tendon kılıfında şişme sinovit varsa kortizon enjeksiyonları ile birlikte peroneal kaslara İMS (kuru iğne tedavisi) uygulamaları çoğu hasta için oldukça iyi sonuç verir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Sinir sıkışması durumunda el veya ayağın büyük oranda rahatlaması için tedavi olarak fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavi olarak ultrason, lazer, manyetik alan tedavisi, su tedavisi ve parafin gibi araçlar kullanılmaktadır.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Ayrıca B vitamini eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşabilmektedir. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunmaktadır.
Sinirler travma nedeni ile zedelenebilir, kopabilir, bazı çevresel anatomik yapılar nedeni ile basıya uğrayabilir ve sıkışabilir. Bu durumlarda basının kaldırılarak sinirin rahatlatılması ya da kesik uçların bulunarak ya uç uca dikilerek tamiri veya araya bir sinir dokusundan parça konularak tamiri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri