Eğer kanatlı hayvan etinden yapılacak bir sucuk tercih ediyorsanız mutlaka ısıl işlem görmüş sucuk tercih etmeli; eğer geleneksel Türk sucuğu tercih ediyor ve yoğun aroma istiyorsanız fermente sucuğa yönelmelisiniz.
Kıyma haline getirilen kırmızı etin, belli oranda hayvanın yağı ve baharatlarla karıştırılmasından ve bu harcın hayvan bağırsağına doldurulması sonucu minimum 30 gün boyunca olgunlaştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Bu aşamada yapılan işleme fermente adı verilir. Bu aşamada sucuk, baharatlar ve yağ ile mayalanır.
Fermente ve ısıl işlem görmüş sucukların hazırlandığı aşama hemen hemen benzerdir. Bu ikiliyi birbirinden ayıran en önemli özellik olgunlaşma süreleridir. Fark, fermente sucuğun uzun süre bekletilmesi ve dinlendirilmesi; ısıl işlem gören sucukta bu sürenin daha kısa sürmesidir.
kasaplarca yapılan, içinde abidik gubidik kimyasal katkı maddeleri bulunmayan, bol baharatlı, sarmısaklı, acılı sucuk. güneyde yayla kasaplarından almak adettendir, kekikle beslenmiş kuzu etinden yapar, lezzete lezzet katarlar.
Sucuk nihayetinde işlenmiş bir gıdadır. Ancak kontrollü tüketilmesi halinde sucuğun sağlık için bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
Sucuklarımız kesinlikle fabrikasyon ürünü değildir. Sucuklarımızda %75 dana eti, lezzet vermesi adına %25 de yağ bulunmaktadır. İçeriğinde sarımsak ve kendimize özgü özel baharat kullanılmaktadır. Ek olarak sucuğa tadını vermesi adına doğal Nitritli tuz kullanılmaktadır.
İyi bir sucukta yağ oranı yaklaşık %30 olmalıdır. Nem miktarı %40 , tuz oranı %5 ve ph değeri de 5.4-5.8 arası olmalıdır. Fermente üretilmiş ürünler tercih edilmeli, sucuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Eğer sucuğun üzerinde içerikleri belirtilmemişse, tercih edilmemelidir.
Kangal sucuk olarak adlandırılan sucuk türü sucuğun kurutma aşamasında iki ucunun birleştirilmesi ile elde edilir. Bu tür sucuklar üretilirken dana eti ya da tavuk eti gibi malzemeler kullanılabilmektedir. Etin içeriği sucuğun besin değerini etkileyen bir unsurdur.
Endüstriyel olarak piliç etinden de olmak üzere sucuklar imal ediliyor. Tavsiye ettiğimiz ise yüzde 100 dana eti olan sucuktur. Maalesef tavuk ve piliç eti normal tüketimin haricinde fabrikalarda yapılıyor. Tavuk etinden imal edilen sucuk 15 TL ile 30 TL arasında değişkenlik gösteriyor.
Yalnızca fermente sucuk daha baharatlıdır. Her ne kadar tat, lezzet ve koku açısından aralarında hiçbir fark bulunmasa da ekonomik olarak büyük bir fark vardır. Isıl işlem görmüş sucuk daha ekonomik olduğu için daha sık tercih edilir. Ancak fermente sucuk ise kimilerince daha lezzetli bulunur.
Afyon sucuklarının en lezzetlisi olan kangal sucuk baharat aromasıyla, daha pişerken yaydığı kokusuyla iştahınızı kabartacak. Doğal fermantasyon yöntemi ile kurutulan sucuklar ısıl işlem görmeden olgunlaştırılıyor. Cumhuriyet kalitesiyle üretilen bu lezzeti en doğal haliyle beğeninize sunuyoruz.
kılıfa konulduktan sonra fermente sucuk ekstra bir işlem görmez ve kendi kendine bırakılarak kuruması, olgunlaşması beklenir. ısıl işlem görmüş sucuklarda ise bu olgunlaşma sürecine ısıyla müdahale edilir ve son ürün çıktı süresi kısaltılır. bu nedenle ısıl işlem görmüş sucuklar fermente sucuklara göre daha ucuzdur.
Şarküteri et ürünlerinde geleneksel bir lezzet olan sucuğun, dana eti lezzetinin ön planda tutulduğu Polonez formülü ile hazırlanıp,doğal kılıflara doldurup, yavaş fermentasyon süreci ile üretilen klasikleşen Polonez lezzetidir.
Evlik sucuk soğuk alanda bekletilerek elde edildiği için sucuğun üst kısmı biraz kurumuş olabiliyor. Bu görüntü sucuğun fermente edildiğini bize gösteren önemli ayrıntılardan biri. Bir de evlik sucuğu doğrarken biraz ufalanıp parçalanabiliyor. Bu da yine sucuğun fermente edilerek üretildiğinin kanıtı.
Prof. Dr. Ümit Gürbüz'ün verdiği bilgilere göre, sucuğun rengi parlak ve doğal olmalı, dilimlerinin yüzeyinde mozaik yapı görülmemeli, yağ miktarı dengeli olmalı ve et miktarına oranla az olmalı, sucuk kesildiğinde kenarları ve ortası arasında bir renk farkı olmamalı.
Sucuk alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu yağ miktarının dengeli olması ve et miktarından az olmasıdır. Kesilen sucuk diliminin kenar kısımları ile orta kısmı arasında çok fazla fark olmamalı pişirildiği zaman çok fazla yağ bırakmamalı ve yağı çabucak ve hızlı bir şekilde donmamalıdır.
Sucuk ve diğer şarküteri ürünlerini sıklıkla tüketiliyor. Namet fermente kangal sucuk, tamamen dana eti kullanılarak üretiliyor.
Dönerdeki yağ oranı kütlece en çok yüzde 25 olarak belirlendi. Kasap, market gibi perakende işletmelerde köfte üretiminde günlük 10 kilogram sınırı kaldırıldı. Ayrıca mekanik yöntemlerle kanatlı hayvanların karkaslarından ayrılan etlerin salam, sucuk gibi ürünlerde kullanımına izin verildi.
1 Cumhuriyet Sucukları Türkiye'nin en iyi sucukları listesinin bir numarası, Cumhuriyet sucukları. Cumhuriyet Sucukları Kasap Kara Mahmut tarafından, 1920'li yıllarda Afyonkarahisar ilinde kuruldu.
Cumhuriyet Kangal Sucuk; dana eti, dana yağı, sarımsak, baharat çeşitleri, tuz ve koruyucu maddeler kullanılarak üretiliyor.
Çiğ sucuk yemek mideye ciddi derecede zarar verir. Çiğ olarak tüketilen sucuk midede kramp, yanma gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Düzenli olarak sucuğun çiğ tüketilmesi ise midede yara oluşumuna neden olabilir.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
fermente sucuk'ta sucuğun kendi kuruması beklenir. ısıl işlem görmüş sucukta fırına veya sıcak odalara sokularak sucuk kısa sürede kurutulur. hangisi daha güzeldir derseniz, baharatı bol olan güzeldir. içinde nitrosamin bulunan diğer tüm işlenmiş et ürünleri gibi karsinojendirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri