SGK Yeşil Kart'ın verileceği kişiler; gelir testi sonucuna göre maddi durumu yetersiz olanlardır. Hane içi geliri asgari ücretin üçte ikisinden az olanlar, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır. SGK Yeşil Kart sorgulama, e-Devlet üzerinden yapılır.
Yeşil kart kimlere verilir 2023
Hane halkı gelirinin kişi başı ortalamasının net asgari ücretin 1/3'ünün altında olması gerekmektedir. 2023 yılı için bu tutar 2.835,00 TL'dir. Yani ortalama geliriniz kişi başı 2.835,00 TL altında ise gelir sonucunuz yeşil kart olarak belirlenebilir.
Öncelikle Green Card almak isteyen kişi mutlaka 18 yaşından büyük olmalıdır. Ayrıca Green Card en az lise mezunu olan kişilere verilir. Lise öğrencisi olmayan kişilerde son 5 yıl içinde uzmanlık ve ya eğitim gerektiren bir alanda da mutlaka 2 yıl aralıksız olarak çalışan kişiler Green Card alabilirler.
Ancak günümüzde pek çok kişinin bir güvencesi olmadığı için yeşil kart başvurusunda bulunur. Bu kart, bir sağlık belgesi olarak geçmektedir. Devlet tarafından verilen yardımlardan sadece biridir. Yeşil kart, özellikle herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve maddi olarak yardıma muhtaç kişilere verilmektedir.
Yani, kişinin hiç geliri yoksa bile kirada oturuyorsa ödediği kira bedeli, yiyecek, içecek masrafları gelirin tespitinde dikkate alınarak bu defa birey başına brüt asgari ücretten daha az geliri, olanlara Yeşil Kart verilecek. İşsiz de olsa aylık geliri 229 yeni lirayı bulanlar, sağlık sigorta primi ödeyecek.
İlgili 24 soru bulundu
SGK Yeşil Kart'ın verileceği kişiler; gelir testi sonucuna göre maddi durumu yetersiz olanlardır. Hane içi geliri asgari ücretin üçte ikisinden az olanlar, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır. SGK Yeşil Kart sorgulama, e-Devlet üzerinden yapılır.
Valilik veya kaymakamlık nezdinde kurulan Yeşil Kart bürolarına, nüfus cüzdanı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet fotoğraf, ikametgah belgesi ve matbu olarak hazırlanmış “Yeşil Kart Başvuru ve Bilgi Formu”nu doldurarak başvuruda bulunulması gerekmektedir.
3816 sayılı Kanun kapsamında yeşil kart sisteminden faydalananlar da 1.1.2012 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından resen genel sağlık sigortası olarak tescil edilmiş ve yeşil kartlı vatandaşlarda kapsama alanına alınmıştır.
3816 Sayılı Yeşil Kart Kanunu ile Bağ-Kur, S.S.K., Emekli Sandığı v.b.. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımızın, Hendek Devlet Hastanesindeki Yeşil Kart Bürosundan temin edecekleri Yeşil Kart Başvuru Formunda belirtilen kurumları dolaştırdıktan sonra evrakları tanzim edilerek İlçe İdare Kuruluna sevk edilmekte-dir.
Her yıl belli zamanlarda Green Card piyangosu düzenlenir. Bu çekilişin ardından Green Card sahibi olan kişiler Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışma ve yaşama hakkı elde ederler. Kart beş yıl boyunca geçerliliğini korur. Kart sahipleri için Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşama zorunluluğu yoktur.
Madde 21 - (Değişik:RG-13/6/2003-25137) Yeşil Kart alındığı tarihten itibaren normal hallerde (ölüm, maddi durumda değişiklik vb haller dışında)bir yıl geçerlidir. Bir yılın sonunda vize edilmesi gerekmektedir.
Yeşil kartta temel kriter, mevcut tedavi giderini ödemeye gücü olmayanlardır. Uygulamada, tedavi giderini ödemeye muktedir olamama esastır. Kişinin üzerinde arsa ve ev olması durumunda dahi sağlık güvencesi yoksa yeşil kart verilebilir.
Artık sigortalı olarak işe yerleşenin Yeşil Kartı iptal edilmeyecek, askıya alınacak. Bu kişi işsiz kaldığı zaman hakları otomatikman yeniden devreye girecek” dedi.
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen işlemler, gecikmeye mahal verilmeden, mümkün olan en kısa sürede ve başvuruyu takiben en geç 15 iş günü içinde tamamlanır. Başvurular, Yeşil Kart Başvuru ve Bilgi Formu'nda verilen bilgilerin doğruluğuna ilişkin onay işlemlerinden sonra, görüşülmek üzere Kurul'a sevkedilir.
Kapsam dahilindeki vatandaşlar özel hastaneler, özel muayeneler ve özel polikliniklerde ayaktan veya yatarak tedavi görmeleri halinde ise tedavi ve reçete bedelleri tedavi gören şahıslar tarafından karşılanacaktır.
Yeşil kart sigortası, Yeşil Kart sistemine üye olan ülkelerde geçeli olan motorlu araç sigortasıdır. Yani bir anlamda trafik sigortasına ek olarak Türkiye dışındaki ülkelerde de karşı tarafın zararlarını ödeyen bir sigorta türüdür.
Yeşil Kart Sigortası, yalnızca Yeşil Kart Sistemine üye olan ülkelerde geçerlidir. Bugün Avrupa, Asya, Kuzey Afrika'da Yeşil Kart Sistemine üye 46 ülke bulunmaktadır.
Ödeme gücü bulunmayan yoksul vatandaşlara verilen yeşil kartların kapsamı genişletildi. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yeşil kartlı vatandaşların ilaç giderlerini de devlet karşılayacak. Ayakta tedavi kapsamında muayene, tetkik, tahlil, diş çekimi ve diş protezleri de ücretsiz yapılacak.
Yeşil Kart, Türkiye'de ilk kez 1992 yılında, DYP ile SHP'nin oluşturduğu 7. Demirel Hükûmeti tarafından sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu yetersiz olan vatandaşların sağlık giderlerini karşılamak amacıyla uygulamaya konulmuş ve 2008 yılında sona ermiş sistemdir.
Bu kişiler, yılbaşından itibaren doğrudan Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilirken yeni yeşil kart almak artık mümkün olmayacak. Yeşil kart sistemi de kalkacak. Bunun yerine devreye girecek olan zorunlu Genel Sağlık Sigortası sisteminde sosyal güvencesi olmayan kişiler gelir testine tabi tutulacak.
Kendi sigortası olmayan, yetim aylığı almayan, anne – babası üzerinden sağlık yardımı alma imkanı bulunmayan mezun çocuklar (lise ve dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihten itibaren 2 yıl süreyle bu haktan yararlanabilirler).
hem malulen emekli hem de yeşil kartlı olunmaz. malulen emeklilikten kastınız 3 ayda bir alınan 2022 engelli aylığıdır. pasaportunuzun ve ehliyetinizin olması 2022 aylığına ve yeşil karta engel olmaz. yalnız yeşil kart kalktı artık.
Yeşil Kartlıların hastanelere müracaatları SUT kapsamında yeniden düzenlendi. ANKARA - Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan değişiklikle, 1 Ocak'tan itibaren Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınan Yeşil Kartlıların özel hastanelerin acillerine müracaatlarının önündeki engel kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri