Ateşten Gömlek Özet Dünya savaşında yaralanmış bir subaydır. Cemal arkadaşı Peyami'yi bölüğün binbaşısı olan İhsan ile tanıştırmaya karar verir. Daha sonra ise bu üç arkadaş sık sık bir araya gelirler. Artık çok yakın dost olan bu üç kafadar memleketin içinde bulunduğu zor koşullardan da sürekli söz ederler.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Kurtuluş Savaşı'nın ateşten gömleğinin içinden çıkmış bir roman. Halide Edib Adıvar, her birini yakından tanıdığı roman kişilerini, yani silah arkadaşlarını içtenlikle, çağına ve yaşanan acı olaylara sorumlulukla tanıklık ederek anlatıyor.
Peyami kaldırıldığı hastanede başındaki kurşunun çıkarılması için beklemektedir. Bu sırada cephede Binbaşı İhsan ve Ayşe ile olan yaşadıklarını kaleme almak ve yazmaya başlar. Yazdıklarına Ateşten Gömlek isminin verir.
İlgili 18 soru bulundu
Halide Edip'in Tatarcık romanının kadın kahramanı Lale karakterini “kendi neslinden herhangi bir Türk kızının ayrı ayrı ve biraz da aykırı cephelerini nefsinde toplamış olan genç bir mahlûk” diye tanımlamasına, Suat Derviş itiraz eder.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde "ateşten gömlek" ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar ve kafasındaki kurşunun çıkarılması için girdiği ameliyatta hayatını kaybeder.
Sinekli Bakkal Romanının Teması
Sinekli Bakkal romanında tema Doğu-Batı çatışmasıdır. Evlilik, sınıf farklılıkları gibi temalara değinilse de romanda asıl işlenen tema Doğu kültüründen uzaklaşmadan Batı kültürünün faydalı olan özelliklerini alabilmektir.
Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar
Milli Mücadele için İhsan ile birlikte Anadolu'ya gider. Milli Mücadele'nin önemli subaylarından biridir. Peyami: Cemal'in arkadaşıdır. Savaşta yaralanmış bir subaydır.
Tanpınar'ın Sahnenin Dışındakiler eseri, Millî Mücadele yıllarının anlatıldığı romanıdır. Roman adını ve konusunu "sahnenin dışında" olanların içlerinde ve etraflarında olup bitenlerden almaktadır. 📚Romanın baş kahramanları Cemal ve Sabiha'dır.
Romanın ana karakteri Ayşe, İzmir işgali sırasında eşi ve çocuklarıyla Rumların saldırısına uğrar. Bu saldırıdan Ayşe yaralı olarak kurtulurken, çocukları ve eşi hayatını kaybeder. İhsan, Peyami, Cemal ve Ayşe Anadolu'da Kuvayi Milliye'ye katılırlar.
Tanpınar, bu romanında iki uygarlık (Doğu-Batı), iki değerler sistemi arasında bocalayan Türk toplumunun ironik tablosunu ortaya koyar. Romanın başlığı, Sahnenin Dışındakiler, İstanbul; sahnenin içi ise Kurtuluş Savaşı'nın yaşandığı Anadolu'dur. Cemal: Eserin başkahramanıdır.
Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan ilk roman ''Ateşten Gömlek'' çalıntı değildir. Halide Edib yalnızca romana verdiği ismin fikrini, o isimde bir kitap yazacağını öğrendiği Yakup Kadri'den almıştır.
İzmir'in ve kurtuluşunun sembolü haline gelen Ayşe, gittikçe kendisine bağlanan İhsan ve Peyami için ateşten gömlek olur. Her ikisi de İzmir yolunda, İzmir kızının peşinden giderek ölmeye ant içmişlerdir. Bir yandan düşmanla, bir yandan da kendi duygularıyla savaşan İhsan, cephede şehit düşer.
Ateşten Gömlek deyimi dayanılmayacak derecede sıkıntılı ve güç bir duruma işaret eder.
Yeni Turan, Halide Edib Adıvar'ın 1912 yılında yayımlanan bir romanıdır.
Vurun Kahpeye Film Konusu
Kurtuluş savaşı sırasında işgalci düşman kuvvetlerine karşı çıktığı halde, bir iftira sonucu padişah yanlısı kişiler tarafından linç edilen Aliye öğretmenin öyküsü.
Olaylardan çok kahramanların ruh halinden bahseden kitap, 1900 yılında Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanmaya başlamış, 1901 yılında ise kitap halinde basılmıştır. Kitapta; Süreyya, Suat ve Necip Bey arasındaki aşk üçgeni anlatılır.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
Biz de bu yazımızda bir kuşağın, kendi öz kültürünü özümse- yememiş, batı hayranı olarak yetişmiş bir tipinin, Yakup Kadri'nin “Bir Sürgün” Romanı'nın kahramanı Doktor Hikmet'in, tipik bazı özellikleri üzerinde durmak istiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri