Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.
İKİNCİ BÖLÜM Marka Hakkının Sona Ermesi Sona ermenin sebepleri Madde 45 – Marka hakkı; a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi, b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi, nedenlerinden birinin gerçekleşmesi ile sona erer.
On yıllık koruma süresinin dolması ve süresi içinde yenileme talebinde bulunulmaması halinde marka hakkı kendiliğinden son bulur. Koruma süresinin dolması halinde, yenileme talebinin koruma süresinin sona erdiği tarihten önceki altı ay içinde yapılması ve yenileme ücretinin ödenmesi gerekir.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Buna göre: Tescilli marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, marka sahibince veya marka sahibinin iznine binaen başkalarınca haklı sebep olmaksızın Türkiye'de ciddi bir biçimde kullanılmadığı takdirde, iptal edilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Sicile tescil ettirildiği tarihten itibaren beş sene içerisinde sahibi tarafından kullanılmayan veya kullanımına haklı bir sebep olmaksızın beş sene ara verilen markaların, ilgili kişilerine talebi üzerine TÜRKPATENT tarafından iptaline karar verilebilecektir. markanın iptaline karar verilir”.
-Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması nedeniyle ilgililer markanın iptalini isteyebilir.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
15- Patent veya Faydali Model Koruma Süreleri Ne Kadardir? ·
Incelemeli patent 20 yil, · Incelemesiz patent 7 yil, · Faydali model belgesi 10 yil, süreyle korunur.
Tescil süresi dolduktan sonra belirtilen yasal süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse markanın tescilinden doğan haklar kaybedilmiş olur. Bu yasal süre tescilin bitmesine 6 ay kala ya da bittikten 6 ay sonrasına kadar olan süredir. Bu süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse marka hakkı sonlanmaktadır.
R işareti, kullanılan ülkede tescili alınmış markaların temsilinde kullanılmaktadır. R işaretinin bulunduğu markalara müseccel marka da denmektedir. R işareti İngilizce “registered” yani tescilli anlamına gelmektedir. R ürün satan ya da hizmet veren markaların tescilli olduğunu ifade etmektedir.
KHK/556.m.15‟ göre, tescilli bir marka, baĢkasına devredilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin edilebilir.
Eğer marka sahibi tarafından ülke dışında piyasaya arz edilen mal, o ülkede ilk kez piyasaya sunulmamış ve fakat daha önce kaynak ülkede piyasaya sunulduktan sonra ihraç edilmiş mal ise; bunun ülkeye tekrar ithali paralel ithalat değil geri ithalat olduğundan marka hakkı tükenmiştir.
Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Marka hakkı, hukuki açıdan sahibinin izni olmadan markanın kullanılmasının önlenmesine yarayan ve ayni etkileri olan mutlak bir haktır.
Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye'de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B'yi tercih ediyor.
Avukatlık, mühendislik, öğretmenlik gibi mesleki adlandırmalar da marka olarak tescil edilemeyecektir. Bu isimlerin marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edici nitelikte bir kombinasyona sahip olmaları gerekir. Özel isim ve soy isim + mühendislik şeklinde bir işaretin tescili yapılabilecektir.
Tescile tabi haklardan: patentler 20; faydalı modeller 10; markalar 10 yılda bir yenilenmek kaydıyla süresiz; tasarımlar 5'er yıl dönemler halinde yenilenmek kaydıyla maksimum 25 yıl sürelerle korunmaktadır. Söz konusu süreler dolunca kural olarak bu haklar kamuya mal olur ve bunlardan yararlanmak serbest hale gelir.
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
SMK m. 25/2'ye göre menfaati olanlar, Cumhuriyet savcıları veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları markanın hükümsüzlüğünü mahkemeden isteyebilir. Marka hükümsüzlük davası, dava tarihinde sicilde marka sahibi olarak kayıtlı kişilere veya bunların hukuki haleflerine karşı açılır.
Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' gider. Her iki durumda da ''Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna'' giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir.
Marka Koruma Süresi
Tescilli markanın koruma süresi, başvuru tarihinden itibaren 10 yıl sürmektedir. Bu süre, başvuru üzerine 10 yıllık dönemler halinde istenildiği kadar yenilenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri