Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
Ateşten Gömlek Özet
Dünya savaşında yaralanmış bir subaydır. Cemal arkadaşı Peyami'yi bölüğün binbaşısı olan İhsan ile tanıştırmaya karar verir. Daha sonra ise bu üç arkadaş sık sık bir araya gelirler. Artık çok yakın dost olan bu üç kafadar memleketin içinde bulunduğu zor koşullardan da sürekli söz ederler.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Kurtuluş Savaşı'nın ateşten gömleğinin içinden çıkmış bir roman. Halide Edib Adıvar, her birini yakından tanıdığı roman kişilerini, yani silah arkadaşlarını içtenlikle, çağına ve yaşanan acı olaylara sorumlulukla tanıklık ederek anlatıyor.
İhsan ve Ayşe cephede ölürler, yaralanan Peyami, kafasında kalan bir kurşunla Ankara Cebeci Hastanesinde "ateşten gömlek" ismini verdiği anılarını yazmayı tamamlar ve kafasındaki kurşunun çıkarılması için girdiği ameliyatta hayatını kaybeder.
İlgili 32 soru bulundu
4. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu – Peyami Safa – Hasta Genç
Bu aşk hepsi için kitabın adı gibi ateşten gömlek haline gelir. Binbaşı İhsan ve Ayşe savaş sırasında cephede ölürler. Peyami ise başından vurularak yaralanır. Peyami kaldırıldığı hastanede başındaki kurşunun çıkarılması için beklemektedir.
Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar
Milli Mücadele için İhsan ile birlikte Anadolu'ya gider. Milli Mücadele'nin önemli subaylarından biridir. Peyami: Cemal'in arkadaşıdır. Savaşta yaralanmış bir subaydır.
Ancak İhsan'ın Ayşe'ye olan aşkını gizli tutma kararlılığı çok uzun sürmez ve “Ateşten Gömlek” kitabıyla aynı isimdeki bölümde İhsan kalbini Peyami'ye açar.
Yaban tezli bir roman olarak kurgulanmıştır. Yaban, Kurtuluş Savaşı sonunda köye gelen bir yabancıya köylünün taktığı bir isimdir. Savaşta kolunu kaybeden Ahmet Celal'in bir Anadolu köyüne yerleşmesi sonunda gelişen olayları konu almaktadır. Aynı zamanda Yaban adı verilen Ahmet Celal, Yaban'ın başkahramanıdır.
“Peyami Safa, sanatının teknik sorunlarıyla çok ilgilenmiş romancılarımız- dan biridir. Özellikle Bir Tereddüdün Romanı, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, Yalnızız anlatım tekniğine özen gösterdiği yapıtlarıdır.” (Moran 1987: 228).
Peyami Safa, Türkiye'de psikolojik romanın öncülerindendi. Peyami Safa'nın “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”, “Fatih Harbiye”, “Mahşer” gibi kitaplarındaki etkileyici psikolojik tahliller, yazarın edebiyatının en belirgin özelliğiydi.
Yakup Kadri'nin Kiralık Konak romanının erkek 'kahramanı'dır Hakkı Celis. Pasif bir aşk oyuncağından aktif bir özneye; âşık ve çocuk görünümlü şairden haysiyetli bir askere erkekliğine tutunarak ve savaşarak dönüşür...
Yeni Turan, Halide Edib Adıvar'ın 1912 yılında yayımlanan bir romanıdır.
Sinekli Bakkal Romanının Teması
Sinekli Bakkal romanında tema Doğu-Batı çatışmasıdır. Evlilik, sınıf farklılıkları gibi temalara değinilse de romanda asıl işlenen tema Doğu kültüründen uzaklaşmadan Batı kültürünün faydalı olan özelliklerini alabilmektir.
Ankara, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun 1934 yılında yayımladığı romanının adıdır. Roman üç bölümden oluşmaktadır; Birinci bölüm: Kurtuluş Savaşı (1922'ye kadar).
Sinekli Bakkal, Halide Edib Adıvar'ın ünlü romanıdır. Paris'te yazılmış ve ilk kez The Clown and His Daughter, (Soytarı ile Kızı) adıyla 1935 yılında Londra'da yayımlanmıştır. Sinekli Bakkal ismiyle 1935 Ekim'i ilâ Şubat 1936 arasında Haber gazetesinde tefrika edilmiştir ve daha sonra kitap olarak basılmıştır.
Mai ve Siyah romanı kahramanlarından Ahmet Cemil' in etrafında yaşanan olaylar, basın yayın ve edebi çevrelerinde yok edilen değerler anlatılmaktadır. Mai ve Siyah kitabı karakterleri; Ahmet, Hüseyin, Raci, Vehbi, İkbal, Lamia olarak hayat bulmaktadır.
Vurun Kahpeye Film Konusu
Kurtuluş savaşı sırasında işgalci düşman kuvvetlerine karşı çıktığı halde, bir iftira sonucu padişah yanlısı kişiler tarafından linç edilen Aliye öğretmenin öyküsü.
Vurun Kahpeye Halide Edip Adıvar'ın 1926 yılında yazdığı ve Kurtuluş Savası'nı anlattığı romanıdır. Kitabın kahramanı idealist bir öğretmen olan Aliye'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri