Bilindiği üzere takva derecesi en yüksek olan zat Peygamber Efendimiz'dir. Velayetiyle en yüksek makam olan Sidret-ül Münteha makamını hak etmiştir.
Cennet'ül Baki, Mescid-i Nebevi'de Peygamber(sav), Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in kabirlerini selamladıktan sonra çıkış kapısının tam karşısına düşer. Kaynaklarda burada 10.000 civarında sahabenin medfun bulunduğu ifade edilmektedir.
Bu ümmetinin doğru yola iletildiğini ifade ediyordu. Ardından yüceliklere yükseltici bir mirac (manevî asansör) ile göklere çıkartılıp yedi kat semaları bir bir dolaştırılmıştır. 7. kat'ta Hz. İbrahim ile görüştü.
PEYGAMBERLERLE GÖRÜŞTÜ
Daha sonra semaya yükseltilen Resûlullah, semanın birinci katında Hz. Âdem, ikinci katında Hz. Îsâ ve Hz. Yahyâ, üçüncü katında Hz. Yûsuf, dördüncü katında Hz.
Sonra Cebrâîl beni üçüncü semâya çıkardı ve orada Hazret-i Yûsuf -aleyhisselâm- ile karşılaştık. Dördüncü kat semâda Hazret-i İdrîs -aleyhisselâm- ile, beşinci kat semâda Hârûn -aleyhisselâm- ile, altıncı kat semâda ise Hazret-i Mûsâ -aleyhisselâm- ile karşılaştık.
İlgili 42 soru bulundu
Muhammed (asm) denizi görmemiş ve gemiye binmemiştir.”
Miraç gibi bir hâdiseye başka hiçbir yaratılmış mazhar olamamıştır. Hazreti Peygamber (asm), bütün imkân âlemini geride bırakıp, mahiyetini idrak edemediğimiz ve edemeyeceğimiz bir makama varıp, Allah'ın zatını, baş gözü ile görmüştür.
Hadislere göre Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Âdem, Yusuf, Yahya ve İsa, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret'ül Münteha'ya çıkmıştır.
Onlara selâm ver dedi. Selâmlaştılar ve onlar Peygamber Efendimiz (asm)'e, "Hoş geldin, safâ geldin sâlih peygamber, sâlih kardeş." dediler. Bundan sonra Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) Cebrâil ile birlikte aynı minval üzere üçüncü katta Hz. Yusuf, dördüncü katta Hz.
Peygamber Efendimiz (s.a.a), cenneti tanıtırken ve anlatırken şöyle buyurmuştur: “Ey Ebuzer! Eğer cennet ehli kadınlardan birisi, zifiri karanlık bir gecede dünyanın gökyüzüne doğarsa, bedir (ayın on üçüncü) gecesindeki ayın dünyayı aydınlatmasından daha üstün bir şeklide dünyayı aydınlatır.
Cennetin en yüksek kademesinin Naim olduğu belirtilmektedir. Bu kademede Peygamberler, şehitler ve en dindar kişilerin barınacağı varsayılmaktadır.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Peygamber (s.a.v) Burak isimli bir binekle önce Beytü'l Makdis'e vardı ve oradan göğe çıkarıldı. Her bir kademede peygamberlerden biriyle görüştü ve melekleri gördü. Ardından cennet ve cehennem gösterildi, Sidre-i Müntehâ'ya geçti, ve Allah'ın melekût âleminden bir çok şeyler gördü.
Ahirette, mahşerde Allahü teâlâ görülecektir. Bu demek hâşâ, (Allah ahirettedir, mahşerdedir) demek değildir. Allah Cennette de görülecektir.
Hiçbir kıskançlık ve rekâbet duygusu olmaksızın, sonsuza kadar sevdikleriyle birlikte cennetten istifâde edeceklerdir. Dünya hayatındayken evlenemeden âhiret âlemine göçen iman etmiş erkek ve kadınlar, cennette evlendirilecek ve orada evlenmemiş kimse kalmayacaktır.
Yedinci kat (gök ise) üzerindeki kubbedir. Allah-u Teâlâ'nın Arş'ı yedinci katın üzerindedir. Allah-u Teâla'nın, 'Yedi kat göğü yaratan...' ayetinin anlamı da budur." (el-Bihar, 60/79/4). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Semanın katları sırasıyla Venüs, Merkür, Güneş, Merih, Jüpiter, Satürn, Satürn sonrası şeklindedir.
Dördüncü kat semada "ilim" sıfatı hâkimdir. Hz. İdris (a.s) makamıdır.
Ayete göre Miraç Mekke'de başlamış ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya gidişle devam etmiş ve buradan göğe yükelişle sürmüştür. Yani Peygamberimiz Kudüs'ten Miraç'a yükselmiştir.
Selâmlaştılar ve onlar Peygamber Efendimize, 'Hoş geldin, safa geldin sâlih peygamber, sâlih kardeş. ' dediler." Bu hadisten Hazret-i İsa (as)'in semanın ikinci katında olduğu anlaşılıyor.
Peygamber'e Kur'ân-ı Kerîm'i vahyedip öğretmiştir. Hz. Peygamber onu bir kere “açık ufuk”ta, bir kere de “sidretü'l-müntehâ”da aslî hüviyetiyle görmüştür.
Allah'a (cc) en fazla yakınlaşan Zat, Miraç Mucizesi'nin sahibi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'dir (asm). Peygamber Efendimiz (asm) “dünya gözü ile ahirette” Cenab-ı Hakk'ı görmüştür.
Efendimiz (asm) mi'racda Cenab-ı Hakk'ı baş gözü ile mi yoksa ruh gözü ile mi gördü? Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür. Mü'minlere en büyük müjde: cemâl-i ilâhiyi seyretme bahtiyarlığına kavuşacaklar.
"Bana Cennet gösterildi. Orada salkımları sarkık, taneleri kabak kadar siyah üzümler gördüm. Uzanıp almak istedim, üzüme, geri çekil diye vahyedildi, üzümler geri çekildi. Sonra bana Cehennem gösterildi, hemen şu aramızda gösterildi, orada kendi gölgemi ve sizin gölgenizi gördüm, size, geri çekilin diye işaret ettim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri