POS tefeciliği; kredi kartı hamilinin birikmiş borçlarının ötelenmesi, yapılandırılması, taksitlendirilmesi veya nakit ihtiyacı bulunan kart hamiline nakit temin edilmesi şeklinde çeşitli yöntemlerle gerçekleşmektedir.
Buna göre taraflar arasında kurulan ilişkide ödünç sözleşmesinin bulunduğunu ve ödünç alanın bu para üzerinde tasarruf imkânının bulunduğunu söyleyebiliyorsak, POS tefeciliği suçu oluşacaktır. Yargıtay ise bu suçun POS cihazından kredi kartı çekilmek suretiyle işlenebileceğini kabul etmektedir.
Pos tefeciliği suçu, failin kazanç sağlamak amacıyla kredi kartıyla pos cihazından para çekerek karşılığı olarak belli bir komisyon alması şeklinde işlenir. Pos tefeciliği suçunun yaptırımı 241. Maddenin birinci fıkrasına göre iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş yüz günden beş bin güne kadar adlî para cezasıdır.
Uygulamada kar sağlamak amacıyla ödünç para vererek tefecilik yapan kişi; paraya ihtiyacı olan kişiye belli bir parayı borç olarak verir, parayı alan kişi ile önceden yaptığı anlaşma çerçevesinde kazanç olarak elde etmeyi amaçladığı miktarı da bu borç paranın üstüne ekleyerek pos cihazından çeker.
c- Fail ve Mağdur
Tefecilik suçunun faili, “kazanç elde etmek maksadıyla başkasına ödünç para veren” herkes olabilir. Tefecilik niteliği gereği çok failli bir suç tipidir[41]. Bir tarafta ödünç para veren, diğer tarafta ise, ödünç para alan kişi yer almaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Borçlar zamanında ödenmezse faiz aydan aya artar ve kişi en sonunda aldığı paranın on kat, yirmi kat daha fazlasını borçlanır. Borçların ödenememesi durumunda haciz gibi hem insan onurunu zedeleyen hem de doğrudan doğruya maddi zara veren sonuçlar oluşabilir.
Eğer sıkışıp tefeciden borç para alırsanız, yüzde 20 faiz ödersiniz… Eğer sıkışıp kredi kartınızla avans şeklinde banka kredisi alırsanız, yüzde 26.40 oranında faiz ödersiniz. Merkez Bankası gösterge faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 7.5'tir.
Bu alanda ilk kanuni düzenlemeyi, 8.6.1933 tarihli ve 2279 sayılı “Ödünç Para Verme İşleri Kanunu”3 oluşturmakta idi. Bu Kanunun 17. maddesinde “tefeci- lik suçu” tanımına yer verilmişti: “Tefecilik edenler bir aydan bir seneye kadar hapse ve (500) liradan (10000) liraya kadar ağır para cezasına mahkûm edilir.
Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK 241/1). Suçun bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır (TCK 241/2).
“Tefecilik Madde 241- (1) Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Tefecilik Suçunda Şikayet, Görevli Mahkeme, Zamanaşımı
Suçun işlendiği yerde görüleceğinden suçun işlendiği yer asliye ceza mahkemesidir.
"Tefecilik ilişkisinde faiz karşılığı ödünç para alan kişi, iradi olarak faiz ilişkisinin tarafı olmakta olup gerçek anlamda suçun pasif failidir. Ancak kanun koyucu izlediği suç siyaseti gereği tefecilik fiilinin aktif failinin kolayca tespitini sağlamak amacıyla ödünç para alan kişiyi cezalandırmamıştır.
Tefeci, sahip olduğu parayı, ihtiyaç duyan insanlara borç olarak verir. Ve bu borç üzerinden yasal olmayan yollar ile faiz işletir. Ve bir gün sonra bile ödenmiş olsa, bu ödeme faizli bir ödeme olacaktır. Tefeci, parasını maddi ihtiyaçları olan insanlar tarafından işleten insan demektir.
Pos cihazından çekilen para müşterinin kart şifresini girip ödeme onayını vermesinden hemen sonra Türkiye'deki bankaların uygulamasına göre 1 ile 3 gün içerisinde hesaba aktarılmaktadır. Ancak Satıcı ilgili parayı hemen kullanmak isterse bankalar belli kesintiler uygulayarak satıcının hesabına aktarılmaktadır.
POS cihazı üzerinden yapmış olduğunuz satışlar, komisyon karşılığı ertesi gün hesabınıza geçer.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
Tefecinin tefecilik suçundan beraat edebilmesi için suçun unsurlarının gerçekleşmemiş olması gerekmektedir. Yapılan yargılamada kişinin kazanç elde etme amacı güderek borç para verdiği tespit edilemez, kanıtlanamaz ise tefecilik suçu beraat söz konusu olacaktır.
TEFECİLİK SUÇU (TCK 241)
Türk Ceza Kanunu' nun 241. Maddesinde düzenlenmiş olan tefecilik; kazanç sağlamak amacıyla bir kimseye doğrudan ''ödünç para verme'' veya '' çek, senet kırdırma'' yahut ''kredi kartıyla pos cihazından para çekme'' şeklinde oluşan suçtur.
Türk Lirası veya fiziki altın teslimi yoluyla altın imalatçılarına (altını işleyip işçilik geliri elde eden firmalar), yurtiçine satış yapan firmalara (kuyumcular) veya altın ihracatı yapan firmalara kullandırılan bir kredi türüdür.
Klasik tefecilik, Pos tefeciliği, Sanal Pos tefeciliği gibi yöntemlerle işlenen bu suça rastlanılması halinde vatandaşlarımızın kolluk birimlerine müracaat etmesi önem arz etmektedir. Dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimsenin aldatılması sonucunda sağlanan haksız yarar olarak tanımlanabilmektedir.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri