Peygamber sabah namazının sünnetinin, ilk rek'atinde Kâfirûn suresini diğerinde İhlâs suresini okumuştur.
Sabah Namazı 2 Rekat Sünnetinin Kılınışı
Sübhâneke okunur. Fatiha Suresi okunur. Zamm-ı sure okunur: Kur'an'ı Kerim'den bir sure okunur. En az üç ayet olmalıdır.
Kâfirûn Sûresinin Fazileti
Peygamber'in namazlarda sıkça okuduğu sûreler arasında yer alır. Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek'atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir (Müslim, “Ṣalâtü'l-müsâfirîn”, 98).
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
2. rekatına yine Fatiha suresi okunarak başlanır. Ardından biliniyorsa Felak Suresi bilinmiyorsa başka bir sure okunabilir. Yine secdeye gidilerek otururken önce Ettahiyyatu sonra sırasıyla Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur. Selam verilerek sabah namazının farzı kılınmış olur.
İlgili 34 soru bulundu
Euzü Besmele çekilir: "Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" – Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir. Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.
Değerli kardeşimiz, Esasen sabah namazında veya başka namazlarda, Fatiha suresinden sonra rekatın birinde Felak suresi, diğerinde de Nas suresi okunabilir.
İmam farz namazların ilk iki rek'atında Fâtiha'dan sonra bir sûre veya âyet okumamışsa ne yapması gerekir? Namazların ilk iki rek'atında Fâtiha'dan sonra Kur'ân'dan bir miktar daha okumak (zamm-ı sûre) vaciptir.
Namaz Esnasında ve Sonunda Okunabilir mi? Ayetel Kürsi okumanın namaz içerisinde ve namaz sonrasında okunmasında bir sakınca bulunmadığı gibi namaz içinde okunması ve farz namazlardan sonra okunması tavsiye edilmektedir.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Sual: İlk rekatta İhlas, 2.de, unutup Kevseri okumak mekruh mu? Mekruh olmaz.
Namaz kılarken sıralamaya uygun okunması gerekli deniliyor. Kevser ile başlamışsak, kafirun suresi ile devam etmek gerekiyor. Ama ben kevserden sonra ihlas okuyorum. Sure atlanacaksa, 1 sure değil 1 den fazla sure atlanmalı deniliyor.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
sabah ezanının uzun olmasının nedeni insanlar uykuda olduğundan ezan süresini uzun tutarak namaza kalkacak kişilerin uyanmasını sağlamakla ilgilidir. müezzinin ezanı esneyerek okumasından kaynaklanmaktadır.
Ayete-l kürsi de kuran-ı kerimde geçen bir ayet olduğu için zammı sure olarak namazda okunabilir. Yalnız şuna dikkat edilmelidir ki 2. rakette okunan zammı sure 1. Rekâtta okunan zammı sureden daha uzun olmamalıdır. Bu şekilde okumak namazın mekruhlarındandır.
Günün ilk vakit namazı olan sabah namazı tamamlandıktan sonra, "La havle velâ kuvvete illâ billâhi velâ hilete velehtiyale velâ mence velâ melca minellâhi illâ îleyh(i)." duası 7 kere okunmalıdır. 7 kere okunan bu dua, insana Allah'a sarılmaktan başka kuvvet verecek bir şeyin olmadığı, bu sebeple de yalnızca Allah'a ...
Hüvallahüllezi, Haşr suresinin son 4 ayetidir. Sabah ve akşam namazlarının ardından yapılan tesbihatlarda okunur.
Namazda okuma esnasında ilerideki bir yere geçerken, aradaki tek bir sûre veya âyetin atlanması da tenzîhen mekruh kabul edilmiştir.
İkincide, birinci rekatte okuduğundan sonraki bir kısa sûreyi atlayarak, daha sonrakini okumak mekruhtur. Bir rekatte, sıra ile birkaç sûre okumak mekruh değil ise de, bir sûre okumak efdaldir. İkincide, birincide okuduğundan önceki âyetleri veya sûreleri okumak mekruhtur.
Bir namazda bir ayet-i kerime tekrarlansa veya bir sure bir rekatta iki defa okunsa veya bir sure iki rekatta da okunsa bakılır: Eğer yalnız başına kılınan bu namaz bir nafile namaz ise mekruh olmaz. Fakat farz namaz ise, unutmak veya başka bir sure bilmemek gibi bir özür bulunmadıkça mekruh olur.
Hz. Peygamber sabah namazının sünnetinin, ilk rek'atinde Kâfirûn suresini diğerinde İhlâs suresini okumuştur.
Soru: Vitir namazında birinci rekatta Felak, ikinci rekatta Nas, üçüncü rekatta Asr suresi okunabilir mi? Cevap: Okunabilir.
Hz. Aişe (r.a)'nin bildirdiğine göre Peygamber (sas) Efendimiz, vitir namazının üçüncü rekâtında İhlâs suresine ilave olarak Felak ve Nas surelerini de okurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri