Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir. Sağ elin tırnakları kesildikten sonra ise sol ele geçilerek aynı parmak sıralaması ile tırnakların kesilmesi gerekmektedir.
Tırnak kesmekle ilgili hadis rivayetine rastlayamadık.
Sağ elin tırnaklarının kesilmesi, şahadet parmağıyla başlar, sırayla serçe parmağına kadar devam eder ve en sonda da baş parmağın tırnağı kesilir. Sol elde ise, Serçe'den başlar sırasıyla devam eder ve baş parmakta sona erer.
Dinimizde Tırnak Kesmek Günleri Var Mı? Dinimizde tırnak kesme günleri şeklinde belirlenmiş gün ya da günler yoktur. Bu nedenle kişi istediği zaman tırnaklarını kesebilir.
Tırnak kesme günleri PAZARTESİ-PERŞMEBE-CUMA GÜNLERİDİR. CUMA VE PERŞEMBE SÜNNETTİR.Diğer günler kesilmemelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur. Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir.
Tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Bir elin veya ayağın tırnaklarının tamamı kesilmeyip bir kısmı kesilirse, kesilen her bir tırnak için sadaka verilir.
Tırnak kesme aletlerinizi temiz tutun: Tırnak kesme makası veya cımbızınızı kullanmadan önce, aletlerinizi sabunlu suyla temizleyin ve kurulayın. Tırnakları düz kesin: Tırnakları düz kesmek, tırnak batması riskini azaltır. Köşelerini kesmekten kaçının ve tırnak uçlarını yuvarlak şekilde kesin.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazartesi öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazartesi günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
3) Tırnak aralarına kir ve mikrop dolabilir. Onun için kesilen tırnakları rastgele eve atmak, yaymak sağlık ve temizlik açısından doğru değildir. Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir.
Tırnak kesimine arka ayaklarda iç tırnaktan, ön ayaklarda ise dış tırnaktan başlanmalıdır. Aşırı uzun ve kalın bir tırnağın kesimi, tırnak ucu ve duvarının aşırı uzamış bölümlerinin tırnak kerpeteni veya tırnak makası ile kesilip atılması ile başlar.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Çarşamba öğle namazına hazırlık bağlamında tırnakların Çarşamba günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Ayak tırnak kesimi
Bunu yapmanın en kolay yolu iki aşamalıdır; önce düz bir kenar oluşturmak için makasın tırnağın kenarından biraz uzakta olduğuna emin olmalı ve sonra düz kesim çizgisini takip ederek tırnağın geri kalanını kesmelisiniz.
2.1.
Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına sebep olabilir.
Ayak tırnakları doğru şekilde kesilmezse, yan kenarlar cildi keserek ayak tırnak batması oluşumuna neden olabilir.
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Tırnak kesen bireylerin abdesti bulunuyorsa, abdestleri bozulmuyor. Abdestin bozulması için bazı durumların oluşması gerekiyor. Tırnak kesmek, vücuda bir şey girmediği veya çıkmadığı için abdesti bozmuyor. Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Elektriğin olmadığı zamanlarda, kesilen tırnağın nereye sıçradığının görülemediği düşüncesinden kaynaklanan bu kanaat, böyle durumlar için geçerli olabilir. Fakat bugün, elektriğin aydınlattığı ortamlarda gece tırnak kesmenin hiç bir sakıncası yoktur.
Gece tırnak kesmek uğursuzluk getirir. Kesilen tırnak parçaları gelişigüzel atılmaz. Ocakta yakılır ve “Dünyada kül, Ahrette gül” denir. Parmak çıtlatmak, şeytanlara tespih çektirmek sayılır.
Bu bilgiler ışığında, Cumartesi günleri tırnak kesmenin hem dini hem de sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri