Buna ek olarak İzmir'de yetiştirmek için uygun ceviz fidanı çeşitleri arasında chandler, Yalova, fernot, fernette gelmektedir.
Türkiye'de En Çok Ceviz Yetiştirilen Bölgeler
İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir. Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Chandler ceviz fidanı, rakımı 1000-1100 metrenin altındaki bölgelerde yetişir. Bu ağacın soğuklanma ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle çok sıcak bölgelerde yetişmesi mümkün değildir. Kışları 7.5 derecenin altında 700 saat zaman geçirmesi şarttır.
Ceviz, ülkemizin hemen her yerinde yetişir. İklim ve toprak yapısı uygun olan coğrafyalarda ceviz yetiştiriciliğinden en yüksek verimin alınması mümkündür. Ceviz üretiminde öne çıkan bölgeler Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir.
Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür.
İlgili 44 soru bulundu
Adams 10,Chase D9,Spurgeon,Sibişel 39 ve Geisenheim ceviz çeşitleri kış soğuklarına dayanımları yönünden değerli ceviz çeşitleridir.35 ceviz çeşidi ve tipi sonbahar başı ile kış ayında soğuklara dayanım yönünden incelenmiştir.Sampion ve Hungarian A117 soğuklara dayanıklı çeşitler olarak saptanmıştır.Po Valley'de 1985 ...
Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir. Dikildiği ilk yıllardan itibaren hemen verime başlayan Chandler ceviz ağaçlarından 10 yıla ulaştığında ağaç başına 40 ila 50 kilo arası ceviz toplamak mümkündür.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
-Meyve bahçelerinde toprak işlemesi bitirilir. -Cevizde elma iç kurdu için feromon tuzakları asılır. -Ceviz ağaçlarının uyanması ile hastalıkları önlemek için bakırlı preparatlarla ilaçlama yapılır. -Fidanlar sulanır ve ot çapası yapılır. -Azotlu ve potasyumlu gübrelemeye devam edilir. -Yeşil sürgün budaması yapılır.
Kahramanmaraş'ın cevizinin Amerika'nın cevizine rakip olduğunu söyleyen Onikişubat İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Kıraç, “Maraş-18 cevizi dünya geneline yayılmıştır. Amerika'nın 'Chandler'i varsa Kahramanmaraş'ın da kendine has 'Maraş-18' cevizi vardır.
Dikim için en ideal aylar Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıdır. Dikim yapılan fidanın kış aylarına yerinde güçlü olarak girmesinin çok faydası olacaktır.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 287 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 19,3 bin ton ile en fazla Bursa ilinde gerçekleşmiştir. Bursa'yı 16,5 bin ton ile Mersin ve 13 bin ton ile de Kahramanmaraş illeri takip etmektedir.
Cevizde Hasat Zamanı
Cevizde hasat işlemi, bulunduğunuz iklim şartlarına göre Ağustos ayı itibari ile başlayıp, Ekim ayı sonuna kadar sürebilir.
Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
Şili cevizi ayrıcalıklı bir ortamda yetişir. Doğal engellerinden dolayı Şili, bitki sağlığı açısından çok zengin bir ülke olarak kabul edilmektedir. Doğuda And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Atacama çölü ve güneyde Antartika. Bunların hepsi tarımı zararlılardan ve dış hastalıklardan korumaktadır.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir. Bu yollar izlendiği takdirde ceviz ağacının yıl içerisinde bir veya iki kez meyve vermesi sağlanabilmektedir.
Chandler ceviz ağacı meyvesi özelliklerine genel olarak bakıldığında; ince kabuklu ve az pürüzlü yapısı ile dikkat çekmektedir.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Ceviz ağaçları özellikle gençlik dönemlerinde yeterli miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Fakat ceviz ağacının su ihtiyacı birçok faktöre bağlıdır. Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri