Biberleri iç kısımları güneş görecek şekilde bir naylon örtünün üzerine serin. 2 gün güneşte dursun, suyunu çektiyse 3.gün öğleden önce sıcak saatlerde biberleri naylon şeffaf torbaya koyun. 3 gün torbada kalsın 3. günün sonunda akşam biberleri torbadan çıkarıp serin. Sabaha kadar havalansın.
İsot biberini sadece çekilmiş olarak temin edebileceğiniz için saklama koşullarına dikkat etmelisiniz. Tazeliğini koruması için ağzı sıkıca kapalı cam kavanozlarda, ışıktan ve ısıdan uzak tutarak muhafaza etmeyi unutmayın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır. Yöresel yemeklerde ve çiğ köftede sık sık kullanılan bir yardımcıdır. Şayet acı lezzetleri seviyorsanız siz de doğal bir isot baharatı alıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Üzerine tuzla suyu kaynatıp soğutup serpin. Sonra tekrar torbaya koyup güneşe bırakın. 3 gün daha torbada kalsın, sonra çıkarıp sofra bezinin üzerine serip güneşte kurumasını bekleyin. İyice kuruduktan sonra isterseniz kıyma makinesinden, isterseniz rondodan geçirin.
10 kilo yaş biberden 1 kilo isot üretiliyor.
Salça ve sos yapımında da kullanılan biber çeşitleri yaz mevsimi geldiğinde kurutulur. Yaz aylarında kurutulan biberler kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Fırın tepsisine alüminyum folyo serin. Üzerine temiz ve kuru biberleri yerleştirin. Fırını 75 dereceye ayarlayın. Yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun.
Biberleri derin dondurucuda saklamanın en temel prensibi kesip doğrayıp çekirdeklerini ayıklayarak saklamaktır. Ancak biberleri bütün halde saklamak isterseniz önce közleyip sonra kabuklarını soyup ardından da içindeki tohumları çıkartarak saklama poşetlerine koyup dondurabilirsiniz.
Biberleri iyice yıkayıp daha sonrasında kurulayın. Biberler kuruduktan sonra Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin. Poşetin havasını olabildiğince boşaltın ve derin dondurucu içerisine yerleştirin. 10 ile 12 ay içerisinde tüketilmesi önerilir.
Yazın güneş gören ve güneşte kaldıkça da acılığı artan biberler toplanır ve kavrulma işleminin ardından kurutulur. Kurutulan biberler siyah rengini alır. Böylelikle isot elde edilir.
Gramaj seçenekleri: 80 gr361,25 TL/kg. 250 gr275,60 TL/kg. 500 gr238,00 TL/kg.
İsotun gerçek olup olmadığını anlamak için, mutlaka tadına bakın. Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
Hafif kavrulan biberlerinizi mutfak robotunuzun içerisine alın ve robotunuzu çalıştırın. Ara ara robotun kapağını açarak varsa yapışan biberleri içeriye alarak çalıştırmaya devam edin. Biberleriniz dilediğiniz gibi pul pul bir görünüm aldığında hazır demektir.
İlk olarak biberler yıkayıp kuruması için bir kenara alın. Daha sonra fırının tepsisine dizip fırını 65 dereceye ayarlayın. Tepsiye yerleştirin ve kapağı açmadan biberler rengi değişip kuruyana kadar bekletin. kuruduktan sonra fırından çıkarın. Biberleriniz kurumuş olacaktır.
Biberlerin tepe kısımları kesilerek bardak şekline getirilir. İçleri boşaltılır ve yıkanır. Suyu süzülüp kuruyan biberler fotoğraftaki gibi iç içe gelecek şekilde yerleştirilir ve birer pişirim olacak şekilde poşetlenir. Derin dondurucuya kaldırılır.
İsot Sıkça Sorulan Sorular
%13 indirimle Sadıcım Özel Yaprak ( Mor) İsot 500 Gr 99 TL'ye, %6 indirimle Sadıcım İsot Biber 1 Kg 149 TL'ye, %12 indirimle İsot Acı Pul Biber 500 gr (Siyah) 105 TL'ye, %11 indirimle İsot Acı Pul Biber 1000 gr (Siyah) 1 kg 185 TL'ye sahip olabilirsiniz.
İsot ve pul biber, acı kırmızı biberlerin güneşte kurutulmasıyla elde edilir.
5 kilo biberden kaç kilo salça çıkar? Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri