Muhammed (sav)'in namazlarını iki rekât ve sabah ve akşam olmak üzere iki vakit olarak kılmış olması, abdestte de vurgu yapılarak gece namazı ilavesiyle, Miraç ile birlikte beş vakit namazın ikişer rekât olarak farz olması ve daha sonra akşam ve sabah namazı hariç diğer vakit namazlarının dört rekât olarak farz oluşu, ...
Bütün Müslümanlar her gün üzerlerine farz olan on yedi rek'at farz namazı kılarlarken, Rasûlullâh -sallallâhu aleyhi ve selem- geceli gündüzlü günde farz ve nâfile olarak 50-60 rek'at namaz kılardı.
Sahih hadis kitaplarında Miraç'ta Efendimiz'e (s.a.v.) 50 vakit namaz emredilmişken sonra da Müslümanlara rahmetin tecellisi olarak 5 vakit namazın sabitlendiği belirtilir.
(Müslim, a.g.e). Tirmizî'de de şu ifadeler yer almıştır: “İsra gecesi namaz elli vakit olarak farz kılındı, sonra azaltılarak beş vakte indirildi ve şöyle seslenildi: Ey Muhammed, benim katımda söz değişmez, senin için bu beş vakit namaz sebebiyle elli vakit sevâbı vardır.” (Tirmizî, a.g.e).
Peygamber (s.a.s. )'in gösterdiği gibi beş vakit olarak kılınmıştır. Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
İlgili 43 soru bulundu
Suudi Arabistan'da altı, İran'da üç, Yemen'de iki, Türkiye'de beş vakit uygulanıyor. Kur'an'da da vakit belirtilmiyor. İki vakit ile yedi vakit arasında değiştiğini görüyorsunuz.
Alevilerin günlük ibadetleri sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken olmak üzere 2 vakittir. Kur'an'ı Kerim'in de içerisinde geçtiği ayetler 2 vakiti işaret etmektedir. 3 ya da 5 vakit namaz Şiilik ve Sünnilik geleneklerinde mevcuttur.
Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur'an-ı Kerim içinde değişik yerlerde zikredilmektedir.
İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının yanıtı: "Kur'an'da Hz. Muhammed'den (s.a.s.) önceki peygamberlerin de namaz ibadetiyle mükellef kılındıkları belirtilmektedir (Bakara, 2/83; Yûnus, 10/87; Hûd, 11/87; İbrâhim, 14/37, 40; Meryem, 19/30-31, 54-55; Tâhâ, 20/14; Enbiyâ, 21/72-73; Lokmân, 31/17).
Böylece bu ayet-i kerimeden de namazın beş vakit olduğu anlaşılmaktadır. Bunlardan başka Nisa, 4/103; İsra, 17/78; Rum, 30/17-18; Nur, 24/36; Kaf, 50/39-40; Dehr (İnsan), 76/25-26 ayet-i kerimelerinde de beş vakit namaza veya vakitlerine mücmel olarak işaret eden ifadeler bulunmaktadır.
Kur'ancı Müslümanlara göre namaz üç veya iki vakit olarak kılınır. Üç vakit olduğunu söyleyenlere göre bu üç vakit namazın hangileri olduğu konusu da çok açık değildir. Mesalâ bu üç vakte bir anlayışa göre öğle-ikindi, akşam-yatsı ve sabah olarak, bir başka uygulamada akşam, yatsı ve sabah olarak rastlamak muhtemeldir.
Adem ibadet eder miydi; mesela namaz kılar mıydı? Değerli kardeşimiz, Her peygamber gibi, Hz. Âdem aleyhisselam da ibadet ederdi, namaz kılardı.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
Şia uleması Kur'ân-i Kerim, Peygamber (s.a.a) ve Ehl-i Beyt İmâmlarından gelen sahih hadislere dayanarak namazların ayrı olarak beş vakitte kılınabileceği gibi üç vakitte de kılınabileceğine fetva vermişlerdir.
Hz. Aişe (r. anha) dan gelen bir rivayete göre: "Peygamber (s.a.s) gece on rekât (nafile) kılar, bir rekât daha ilaveyle vitri de îfa eder (şafak atınca) sabahın iki rekât sünnetini de kılardı. Bunların toplamı on üç rekât tutardı." (Ebu Dâvûd, II, 348).
Günde 5 vakit Allah'ın huzuruna çıkan kul böylelikle kendini her türlü hatadan korur, sakınır ve fenalıklardan muhafaza eder. Bu nedenle namazın insanı kötülüklerden alıkoyduğu söylenir. Namaz, müminin miracıdır sözü çok derindir. Hakikaten de namazda insan Allah'ına çok yakındır.
Hz. Peygamber bir hadisinde, “Namaz dinin direğidir” (Müsned, V, 231, 237; Tirmizî, “Îmân”, 8) demiş, namazın en önemli rüknü durumundaki secdeyi ise kulun Allah'a en yakın olduğu durum olarak nitelendirmiştir (Müslim, “Ṣalât”, 215; Nesâî, “Mevâḳītü'ṣ-ṣalât”, 35).
Evine dönen Peygamber Efendimiz (asm), ilk Müslüman Hz. Hatice (r.anhâ) Vâlidemize nasıl abdest alınacağını ve nasıl namaz kılınacağını öğretti. Daha sonra birlikte namaz kıldılar. İslâm tarihinde cemaatle kılınan ilk namaz, Peygamber Efendimizin (asm) imam olup kıldırdığı bu namazdır.
Efendimiz, Hz. Cebrail'in Öğrettiği Şekilde İlk Namazı Kılar... Vahyin İzinde - YouTube.
İslam dini kolaylaştırmayı emreder, güçleştirmeyi değil. Dolayısıyla günümüzde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı birleştirilerek üç vakit namaz kılınabilir. İnsanların hiç namaz kılmamasındansa, 3 vakit kılması daha hayırlıdır.
Evet, Kuran da 5 vakit namaz yok.
Ayet de İbn Abbas'ın görüşünü kuvvetlendirmektedir (Taberî, Câmi'u'l-beyân: 6/7). Demek ki Kuran'ın belirlediği namazlar ikişer rekâtlıdır. Mekke döneminde de namaz ikişer rekât olarak kılınırdı. Medine döneminde Peygamberimiz, öğle, ikindi ve yatsı namazlarına ikişer rekât ilave etmiştir ki bu, kendi ictihatıdır.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
alevilik kuranı kerimde yok alevi demek kelime anlamı olarak hz ali efendimizi seven kişi demek ama her konuda olduğu gibi alevilik konusundada istismarlar malesef çok hz ali peygamber efendimiz muhammed mustafa s. a efindimze ilk iman edenlerden ve ona sonuna kadar bağlı olduğunu her fırsatta göstren biri aynı zamnada ...
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri