Türkiye Türkçesinde de “gözleri parlamak” deyimi “yüzünde, gözlerinde sevinç belirtileri oluşmak, çok sevindiğini gözleriyle belli etmek” anlamında Çuvaş Türkçesindeki “kuesem ieĩ” deyimi ile kuruluş bakımından da anlam bakımından da birebir örtüşmektedir.
Gözleri parlamak deyiminin anlamı gözlerinde istek ve sevinç belirmesi anlamındadır. Sevinçli olduğunun yüzünden belli olması anlamında gözleri parlamak deyiminin kullanımı doğrudur. Gözleri parlamak, mutlu olmak, gözlerinin içi gülmesi anlamındadır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Göz gözü görmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dumandan, karanlıktan ya da yoğun tozdan hiçbir şey görülmez olmak.“Sokağa çıkmıştık, ancak sisten göz gözü görmüyordu.”
Göz emeği harcamak; gözün dikkatini, elin emeğini gerektiren ince bir iş yapmak ve işte uzun süre çalışmak. “Onca göz nuru döktüğü el işleri ürünleri çok ucuza satılınca kahroldu.”
İlgili 44 soru bulundu
[1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek. [2] Her şeyden haberi olmak.
Deyim. [1] Bir türlü uyuyamamak.
Ku alçĭrat' (Göz kamaştırıyor) “çok renkli ya da çok çeşitli bir manzara karşısında nereye bakacağını şaşırmak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “göz kamaştırmak” şeklinde kullanılmaktadır.
Gözden kaybolmak deyimi, bir şeyin gözden uzaklaşması ve nereye gittiğinin belli olmaması anlamlarına gelmektedir. Ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak olarak da bilindiğini söylemek mümkündür.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Kulağına küpe olmak deyiminin anlamı aşağıda açıklanmıştır. - Başına gelen bir işten veya gördüğü ve yaşadığı olaylardan ders almak ve unutmamaktır.
Gözleri dolmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ağlayacak gibi olmak, göz pınarlarına yaş yürümek.
[1] Alımlı, çekici. [2] Güzelliğiyle dikkati ve ilgiyi üzerine çeken güzellik.
Göğsü kabarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İftihar etmek, övünç duymak.“Senin başarılarınla göğsüm kabarıyor oğlum.”
Dara düşmek deyiminin anlamı parasal olarak bir sıkıntıya girmek ya da sıkıntılı, tehlikeli bir durum ile karşı karşıya gelmek demektir.
Toprak üstünde herhangi bir malı mülkü olmamak, bulunmamak.
Farkına varılmamak, ortadan çekilmek, görülmemek.“Nasıl oldu da gözden kaçırdık onu.”
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyim. [1] Görünmemek, ortadan çekilip gitmek.
Atasözü [1] Kişi, her zaman gördüğü, yemeğe alıştığı güzel şeyleri unutamaz.
Gündelik yaşamın en sık kullanılan deyimleri arasında göz kulak olmak gelmektedir. Koruyup kollamak veya sahip çıkmak amaçlı öne çıkan bu deyim, birilerini gözetmek, onları kontrol etmek ya da korumak üzerinden ele alınmaktadır. ''Ben gelene kadar köpeğime göz kulak ol.'' ''Oğluna göz kulak olmamı istedi.''
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
El emeği göz nuru insanların kendi çabası ile gerçekleştireceği pek çok farklı durumu anlatabilecek en güzel deyimlerden biridir. Tek başına veya cümle içerisinde amaca uyumlu biçimde kullanılabilir. El Emeği Ne Demek? Uzun bir süreç içerisinde yapılan bir iş anlatılmak istendiğinde el emeği göz nuru deyimi kullanılır.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri