İşin doğrusu şudur: Hazret-i Ebu Bekir, halife seçildikten sonra, Resulullah efendimizin vasiyetine uyarak, münferit olarak onun cenaze namazını kıldı.
Ebu Bekir'dir. Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselamın hastalığı ağırlaşınca kendisine, namazı kimin kıldırmasını istediği soruldu: - “Ebû Bekir'e söyleyin, namazı kıldırsın!” buyurdu.
Cenaze namazı hususundaki büyük hassasiyetine ve ısrarına rağmen Hz. Peygamber'in, borçlular, intihar edenler, kamu malını haksız bir Ģekilde zimme- tine geçirenler ile had cezasına çarptırılanların cenaze namazlarını kılmaktan çekindiği nakledilmektedir.
Genelde 17 kişi diye bilinir.. Fakat Peygamber Efendimiz (s. a. v) 'in cenaze namazini bütün sahabeler kılmıştır..
Hz. Abbas, Hz. Ali, Kusem, Fadl, Üsame bin Zeyd ve eski hizmetçisi Şakran.
İlgili 39 soru bulundu
Osman'ın namazını bir rivayete göre Cübeyr bin Mut'im, başka bir rivayete göre Hakim bin Hizam veya Mervan kıldırmıştı. Ensardan bir grup Müslüman gelip Hz. Osman'ın cenaze namazını kılmak isteyenlere engelolmak istemişler, fakat daha değişik bir fitnenin kopmasından korkarak bu isteklerinden vazgeçmişlerdi.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
Hz.Fatma babası Hz.Muhammed'in cenazesini 3 gün sonra 17 kişinin kıldığı namazla defnetti.Çünkü sahabenin çoğu kimin halife olacağı mücadelesi ile meşguldü.Ortadoğu'da asıl beka sorunu iktidar uğruna yapılan kavgalardır.
Peygamber Efendimizin vefatından sonra naaşının üç gün bekletilmesinin sebebi nedir? Peygamber efendimizin naaşı üç gün bekletildiği söyleniyor.
el Cevab: Peygamberimizin cenaze namazı her bir sahabinin bireysel olarak cenaze namazını onun huzuruna geldiklerinde kılmaları suretiyle olmuştur.
"Yâ Rasûlallah! Seni kabrine kimler koyacak?" diye sorduk. Bu açıklamalara göre Peygamber Efendimizin (asm) cenaze namazını ilk olarak başta dört büyük melek olmak üzere melekler kılmıştır. Ondan sonra ilk olarak Hazret-i Ebubekir (ra) Peygamber (asm)'in huzuruna girerek cenaze namazını kıldı.
İslâm Dini'nde ilk cenaze namazı Bera bin Ma'rur üzerine Efendimiz AleyhisSelâm tarafından kılınmıştı... Bera bin Ma'rur Efendimiz AleyhisSelâm'a ilk defa biat eden on iki kişiden birisi idi... Müslüman olduktan sonra Efendimiz AleyhisSelâm namazı emredince o Medine'ye gelmişti.
“Onlardan ölen hiçbirinin (cenaze) namazını kılma ve kabrinin başında durma. Çünkü onlar Allah'ı ve Resulü'nü inkar ettiler ve fasık olarak öldüler” (Tevbe, 9/84). Bu ayet, cenaze namazının farz oluşuna işaret etmektedir.
Namaza çıkamayacak kadar hastalanınca namazı Ebû Bekir'in kıldırmasını istedi (Hz. Ebû Bekir'in kaç vakit namaz kıldırdığı hakkındaki rivayetler için bk. Kettânî, I, 146-147). Resûl-i Ekrem pazartesi günü kendini iyi hissederek sabah namazı için mescide gitti ve namaz kıldırmakta olan Ebû Bekir'in yanında namaza durdu.
KILINMIŞ İSE KILDIRAN KİMDİR? Peygamberimizin cenaze namazı kılınmıştır. Ancak cemaat halinde değil, münferiden kılınmıştır. Önce Hazret-i Ebubekir (ra) Peygamberin huzuruna girerek cenaze namazını kıldı.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “İyi ve kötü (müttakî ve günahkâr) her müslümanın arkasında namaz kılınız.” (Ebû Dâvûd, Salât, 64, Cihâd, 35; Dârekutnî, es-Sünen, II, 404; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, IV, 29) buyurmuşlardır.
İşte peygamber efendimizin kabri de, vefatından sonra Medine'ye defnedilmiştir. Peygamber Efendimizin Kabri Nerededir? Peygamber efendimizin kabri, İslam alemi için kutsal şehirlerden biri olan Medine'de yer almaktadır. Peygamber efendimizin kabri, Medine şehrinin içinde bulunan Yeşil Türbe'nin altında bulunur.
Peygamber tarafından kıldırılmasını şöyle anlatmıştır: “Abdullah b. Übeyy b. Selûl ölünce namazını kıldırması için Hz. Peygamber davet edildi. Allah Resûlü namazı kıldırmak üzere ayağa kalkınca hemen ileri fırladım.
Peygamber'in ilaç verilmeden önce veya verildiği esnada bunu istemediğini sözlü olarak veya yarı baygın olduğu için imâ yoluyla belirtmesine karşın orada bulunanların kendisini zatülcenp hastası zannettikleri için ilacı vermekte ısrarcı oldukları anlatılmıştır.
Şiî Kaynaklara Göre Hz. Ömer.
Beyan kelimesinden türetilmiş olan tebyin, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak demektir. Aynı zamanda gizli manaları görünür kılmak anlamına gelen bu sözcük, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.
İslam tarihçileri Hz. Muhammed'in ölümüne neden olan hastalığın “Humma” olduğunu ileri sürer. Siyer metinlerine göre Hz. Muhammed, Baki Mezarlığı'nı ziyaretten döndüğü gün hastalanır ve hastalığının 13. gününde vefat eder; yıl 632 ve 63 yaşındadır.
İmam Ali'nin (a.s) babası olan Ebû Tâlib iman etmemiş ve müşrik olarak dünyadan göçmüştür. Ehlisünnet, Hz. Ebû Tâlib'in imanını inkar etmiş; bu konuda Hz. Ebû Tâlib'in iman etmediğini gösteren ve ölüm anına kadar atalarının ritüeline uyduğuna işaret eden rivayetleri delil olarak gösterir.
Hz.Peygambere İslam'ın gelişinin yedinci yılında başlayan ve onuncu yılında sona eren Boykot olayı, Mekkelilerin Hz.Peygamber ve onu savunan akrabaları Haşim oğullarına uyguladıkları ilginç bir baskı yöntemi olarak ve bir o kadar da bu üç yıl boyunca meydana gelen diğer bazı olayları ile dikkat çekmektedir.
Peygamber ve sahâbîler, ihrama girmeden önce yıkanır, saçlarını tarar ve bakım yaparlar;10 daha sonra saçlarını yapışkan bir madde veya bal ile toplayıp keçeleştirirlerdi.11 hramdan çıkınca da tekrar yıkanır ve saçlarına bakım yaparlardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri