Kemik tümörlerinin en yaygın iki belirtisi tümörden etkilen kemiklerde; ağrı ve şişlik ile yine tümörden etkilenen kemiklerde kırık oluşumudur. Kemikte ağrı ve şişlik: Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvururlar.
Kemik Kanserini (Tümörü) ayırt edebilmek için çoğunlukla röntgen yeterlidir. Özellikle çocuklarda uzun süre geçmeyen ağrıların nedeni sırasında çekilen röntgen kemik kanseri teşhisi için tek tanı yöntemi kabul edilebilir. Çocuklarda görülen iyi huylu kemik tümörü kendiliğinden kaybolabilir.
Kemik kanseri; kemik sintigrafisi, MR, BET, BT, idrar ve kan testleri ile saptanabilmektedir. ...
Detaylı kan tahlili ve idrar testi de kemik tümörü için yol gösterici olabilmektedir.
Sırtta eğrilik (skolyoz) ve ağrı varsa osteoid osteoma- osteoblastoma isimli iyi huylu kemik tümörü belirtisi olabilmektedir. Diz ve omuz gibi eklem yerlerine yakın dışardan görülen, hastanın elle bastırdığında kemik kıvamında sertlik hissediyorsa osteokondrom (eksozitoz) belirtisi olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kemik kanseri, vücuttaki herhangi bir kemikte başlayabilir ancak en yaygın olarak leğen kemiğini veya kol ve bacaklardaki uzun kemikleri etkiler. Ayrıca iyi huylu kemik tümörleri kötü huylu olanlardan çok daha yaygındır. Kemik kanseri komşu yapılara ve akciğerler gibi uzak organlara yayılabilir.
Kemik tümörü başlangıçta fark edilemeyebilir. Çoğunlukla sıradan ancak uzun süre geçmeyen kemik ağrısı şikâyeti ile oraya çıkar. Özellikle kaval kemiği, kaburga gibi cildin hemen altındaki kemiklerde şişkinliklere neden olabilir. Bazı durumlarda ise kemik kırılmaları ile kendini belli eder.
Kemik tümörü çoğunlukla semptom göstermeden ilerlediğinden, ağrısı hissedilir hissedilmez veya ele gelen bir kitle olduğunda doktora gidilmesi büyük önem arz eder.
Kemik Tümörü Tanısında Biyopsi
Kemik tümörlerinde röntgen ve diğer görüntüleme yöntemleri ile tanı konulabilse de kesin tanı için biyopsi işlemi yapılabilmektedir.
Kemik kanseri belirtileri başında genellikle ağrı ve şişlik kendini gösterirken ilerleme halinde hareket kısıtlanması, kemik üzerinde yumruların oluşması, yorgunluk, kilo kaybı ve kemik zayıflığından kaynaklı kırılmalar görülebilir.
Kemik kanserinde ağrılar ise genelde bacakta ya da kolun bir kısmında ortaya çıkabilir. Kemik Kanseri Ölümcül müdür? Her kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanseri de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Bu tümör hücreleri çoğaldıkça kemik dokusunu tahrip eder ve aynı zamanda kan dolaşımına da yayılabilir. Kemik kanseri belirtileri, sırt ağrısı, kemiklerdeki hassasiyet veya kırıklar gibi bulgularla ortaya çıkabilir.
Kemik kanserleri tümörün olduğu hücre tipine bağlı olarak gruplara ayrılır. En yaygın olarak görülen kemik kanserleri osteosarkom, kondrosarkom ve ewing sarkom olmaktadır. Osteosarkom: En sık karşılaşılan kemik kanseri osteosarkom olmaktadır.
Genelde 50 ile 70 yaş arasında görülmektedir. Osteosarkom, en sık rastlanan ikinci kemik kanseri türüdür. Kalça ve omuz bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Ewing sarkomu, 5 ile 20 yaş arasında daha sık görülen kanser türüdür.
Kemik taraması önemli tıbbi görüntüleme yöntemlerinden biridir. Kemik kanserinin tespitinde sıklıkla kullanılan bu yöntem aynı zamanda kemiğe sıçramış kanser dokularını da tespit edebilir.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
Beyin tümörlerinin tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleri; beyin tomografisi ve manyetik rezonans görüntülemedir. Bazı özel tümörlerde beyin tomografisi çok değerli bilgiler vermektedir. Ancak günümüzde beyin tümörü tanısında standart, manyetik rezonans görüntülemedir.
Uyuşma, felç, idrar yapmada güçlük. Kemik metastazının omurgaya yayılarak omuriliğe baskı yapmasıyla oluşur. İştah kaybı, mide bulantısı, aşırı susama, kafa karışıklığı (konfüzyon) ya da yorgunluk. Bu belirtiler kanda yüksek kalsiyum oranına bağlı olabilir.
Daha çok çocuk yaşlarda görülen tümörler arasında yer almaktadır. Hayati tehlike oluşturan bir durum değildir. Ayrıca vücudun farklı bölgelerine yayılım göstermemektedir. Normal kemik dokusunun gelişimini bozarak anormal durumlara neden olabilmektedir.
Hastanın durumuna ve tümörün nasıl bir durumda olduğuna bakılarak belli başlı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Daha sonra ise ameliyat gerçekleştirilmektedir. Ameliyat süresi ise tümörün yerleşimini göre değişir 30 dakika ile 4 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
Bir veya daha fazla kemikte aşırı hassasiyet, sızlama, ağrı veya rahatsızlık hissi kemik ağrısı olarak ifade edilir. Kemik ağrısının kas ve eklem ağrısından farkı hareket etmeseniz de var olmasıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerine “kemiklerim ağrıyor” yakınması ile pek çok hasta başvurur.
Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları daha sıkıcı, şiddetli, zor geçen ve diğer bazı belirtilerle (kusma, görme ve işitme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlükler, dengesizlik gibi) beraber seyreden ağrılardır.
Kemik ağrısı: Derin, delici ve sürekli olarak tanımlanabilir. Kemik ağrılarının öne çıkan nedenleri arasında kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), hormon bozuklukları ve tümörler bulunur. Kas ağrısı: Miyalji olarak da bilinen kas ağrıları kemik ağrısından daha düşük yoğunluğa ve etkiye sahiptir.
Kızarıklık, şişlik kemiğin ağrıdığı bölgede ortaya çıkar. Ağrının oluştuğu bölgede ele gelen sertlik ve kitle gibi bulgular, Düşme ya da çarpa ile ilişkilendirilen ağrılar, Kemik ağrısına ek olarak deride döküntü, yürürken aksama, ateş, yorgunluk, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri