Mevlid Kandili Hicri takvimde Rebiü'l-Evvel ayının 12. günüdür. Türkiye'de kullanılan Miladi takvime göre ise Mevlid Kandili içerisinde bulunduğumuz 2023 yılında 26 Eylül Salı gününe denk gelmektedir.
Son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, bugün idrak edilecek. Hazreti Muhammed'in dünyayı teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam toplumlarında peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.
Mevlid Kandili bu sene 26 Eylül 2023 Salı günü gerçekleşecek. Yılın son kandili Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak ediliyor.
Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Hz. Peygamber genel kabule göre Rebîülevvel ayının 12'sinde Pazartesi günü dünyaya gelmiş ve bugünün kutlanması müslüman toplumlarda bir mevlid geleneği oluşturmuştur (bk. MEVLİD). İslâm tarihinde bir dönüm noktası sayılan hicret de rebîülevvel ayında gerçekleşmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Hz. Muhammed S.A.V'ın dünyaya gelişinin yıl dönümü olarak kutlanan bu özel gecede, sevdiklerinize en güzel Mevlid Kandili mesajları göndererek duygularınıza ortak edebilirsiniz. Mevlid kandili gecelerinde camilerde mevlid okunur, dualar edilir, ibadetler yapılır.
BUGÜN KANDİL Mİ? 26 Eylül 2023 Salı bugün Mevlid Kandili idrak edilecek.
Buna göre; Mevlid Kandili bu yıl 26 Eylül Salı günü idrak edilecek.
Mevlid Kandili Kur'an-ı Kerim'de yer almamaktadır.
Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kur'an'da yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır.
Bu geceye hürmet etmek, sevinmek, bütün senenin bereketli olmasına sebeb olur. Mevlid gününün fazîleti, Cuma günü gibidir. Cuma günü, Cehennem azabının durdurulduğu, hadis-i şerifte bildirilmiştir. Bunun gibi, mevlid gününde de azap yapılmaz.
Muhammed'in doğumunu anmak için düzenlenen törenler, tarihte ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde başladı. Çok geçmeden Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapıldı. Mevlid törenleri daha sonra İslam dünyasında yaygınlık kazanarak günümüze kadar devam etti.
Mısır'da Şiî Fâtımî Devleti kurulunca, soyundan geldiklerini söyledikleri Hz. Peygamber'in doğum yıl dönümü Muiz-Lidînillâh döneminden (972-975) itibaren resmî törenlerle kutlanmaya başlanmıştır.
BUGÜN KANDİL Mİ, NE KANDİLİ? Yılın son kandil gecesi olma özelliği taşoyan Mevlid Kandili bu ay idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hicri Takvim bilgilerine göre belirlediği dini günler arasında yer alan Mevlid Kandili 26 Eylül Salı gününe denk gelmektedir.
Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir.
Kandil geceleri, İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Anadolu'da Osmanlı Devleti Padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve geceler, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.
Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. Miraç Kandili, Peygamber Efendimiz'in Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya oradan da Allah'ın huzuruna yükseldiği gecedir. Miraç gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olduğu söylenir.
Ona Muhammed adını, dedesi Abdülmuttalib koydu. Onun adının yeryüzüne yayılacağını, herkesin Onu medhedeceğini rüyada görmüştü. Muhammed, çok medholunan demektir. Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı.
İmam Suyutî, konuyla ilgili olarak özetle şunları söylemiştir: “İnsanların Mevlid-i Nebevi için toplanıp Kur'an okumaları, Hz. Peygamber (a.s.m)'in veladetiyle ilgili haberleri / menkıbeleri seslendirmeleri, bu münasebetle yemek tertiplemeleri bida-i hasenedir / güzel bir bidattır.
Bir alışkanlık sonucu doğurganlık özelliğini yitiren kadınların da sırtı sıvazlanır, sağlık ve âfiyet dilenir. hayırlara vesile olmasını diler. Ayakta yapılan bu dua, Fatiha sûresinin okunmasıyla kapatılır ve herkes yerine oturur.
Ayrıca bu gecelerin kutlanmasını nehyeden bir rivayet de yoktur. Bu geceler Osmanlılar döneminde II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır. Yani kandiller Kur'an'da geçmiyor.
Mısırlı astronomi bilgini Mahmut Paşa el-Felekî'nin çıkarımlarına göre yaptığı hesaplamalarında Muhammed'in doğum tarihi 9 Rebiülevvel (20 Nisan 571)'dir.
2023 KANDİL GÜNLERİ!
2023 kandil günleri Diyanet'in açıkladığı takvim ile belli oldu. İlk kandil Regaib Kandili 26 Ocak Perşembe gecesi gerçekleşecek. Miraç Kandili 17 Şubat Cuma günü, Berat Kandili 6 Mart Pazartesi ve son olarak Mevlid Kandili ise 26 Eylül Salı günü idrak edilecek.
Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Mevlid Kandili, iki cihan güneşi alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.v.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür.
Yasin-i şerif okunarak, kaza ve nafile namazları kılınabilir. Kimi müslümanlar,Hatm-i Enbiya yapmak için Mevlid Kandili'nde önce Fatiha suresi hemen ardından ise 3 İhlas-ı Şerif okuyor. Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına ilişkin bir bilgi bulunmazken kandil günü veya ertesi günü oruç tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri