Peygamber Efendimiz Hadisi Şerifinde, "Bir müminin kabrini ziyaret ederken, 'Allahümme inni es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en la tü'azzibe hazelmeyyit' derse, o meyyitin azabı kıyamete kadar ref olur' buyurmuştur.
Esselâmü aleyke yâ Habîballah... (1). Resûlüllah Efendimizin kabri başında iken bağırılıp çağırılmaz, gürültü edilmez, kabr-i şerîfin parmaklıklarına asılınmaz, kabr-i saâdete doğru kendinden geçerek secde edilmez. Selâmdan sonra şu salâvat 70 kere okunabilir: Sallâllahü aleyke ya Resûlâllah.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Peygamber'in genellikle bu günlerde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler bulunmaktadır. Kabirleri ziyaret eden kimse, kıbleye veya ölülerin yüzüne karşı dönerek " es Selâmu aleyküm yâ ehlel kubûr. Ve innâ inşâallahu biküm le-lâhikûn " (Ey kabir halkı! Allah'ın selâmı üzerinize olsun.
Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi (Arapça: المسجد النبوي), Hicret'ten sonra Medine'de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. "Nebevi" Arapçada "peygambere ait" anlamına gelir, "Mescid-i Nebevî" tamlamasının anlamı ise "Peygamber ...
İlgili 19 soru bulundu
Ali yıkadı, amcası Abbas (r.a.) ile oğulları Abdullah, Fazl ve Kuşem (r.a.) yardımcı olmuşlardı. Peygamberimiz vefat ettiği odada yıkandı ve mübarek cesedi bir sedir üzerine kondu. Burada cemaatle değil, herkes içeriye girip cenaze namazını kıldı.
Peygamber'in kabri şerifini ziyaret etmenin faziletli ve yüce bir amel olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.
Ziyaretçi mezarlığa varınca yüzünü mezarlara döndürerek Peygamberimizin (asm) dediği gibi şöyle selam verir: "Ey müminler ve Müslümanlar diyarının ahalisi, sizlere selâm olsun. İnşallah, biz de sizlere katılacağız. Allah'tan bize ve size afiyet dilerim." (Müslim, Cenâiz, 104; İbn Mâce, Cenâiz, 36).
* Kabir ziyareti yapan bir kimse ayakta, "Esselamü aleyküm, ya Ehle dar-il kavm-ilmü'minin! İnna İnşaallahü an karibin biküm lahikun" der ise sonrasında ise, besmele ile 11 İhlas suresi ve bir Fatiha okur.
Burida (r.a)'dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (s.a.v.), sahabelere mezarlık ziyaretlerinde şu duaları okumalarını tavsiye etmiştir:"Esselamu aleyküm, Millercilerin ülkesi. Ve inna inşaAllahu bikum lahikun. As'elullahe lena ve lekumu'l afiyeh. "Türkçe Anlamı: Selam size ey bu toprakların imanlı Müslüman halkı!
Kaynaklarda yazdığına göre, Mağrib (Fas) müşriklerinden (puta taparlardan) iki kişi, zâhid derviş kıyafetine bürünerek Medine'ye gelip Peygamber Mescidi'nin yakınında bir yerde ikamet etmeye başlarlar. Bunların amacı, Hz. Peygamber'in (asm) naaşını çalıp Mağrib'e götürmektir.
1- Medine'de bulunmaktadır ve İslam Devleti'nin idare merkezidir. 2- Nikah, zekat dağıtımı, önemli toplantılar ve istişareler mescidde yapılırdı. 3- Mescid-i Nebi İslam Devleti'nin muhtarlığı, belediye başkanlığı, karargahı ve ibadethanesiydi.
İslam dinine inanan Müslümanlar için kutsal kabul edilen yerlerden biri de Ravza-i Mutahhara olarak ifade edilmektedir. Ravza-i Mutahhara Müslümanlar Medine şehrinde yer almaktadır. Cennet bahçesi olarak da adlandırılan bu yer İslam dini peygamberi Hz. Muhammedin kabrinin olduğu yer olarak ifade edilmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), geceleri Baki' kabristanına gelir ve “Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selâm olsun. İnşaallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah'tan afiyet dilerim; Allah'ım, Baki' kabristanında bulunanları bağışla.” (Müslim, Cenâiz, 102 [974]) diye dua ederdi.
Değerli kardeşimiz, Resûlullah (asm) vefat etmeden önce, "Lâ ilahe illallah, ruh teslimi ne zor şeymiş!" dedi ve Hz. Âişe (r.anha)'nin kolları arasında "maa'r-refîkil-a'lâ" (en yüce dosta) sözüyle ruhunu teslim etmiştir.
2) Allahümme innî es'elüke bihurmeti Muhammed aleyhisselâm en lâ tüazzibe hâzelmeyyit. (Ey Allah'ım! Muhammed'in hürmetine, bu ölüye azap etmemeni dilerim.) Bu dua, kabir ziyaretinde ölen kişi için Allah'tan rahmet ve mağfiret istenmesi amacıyla okunur.
Kadınlar âdet hâlinde iken kabir ziyareti yapılabilir mi? Kadınların özel hâllerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu hâlde iken kabir ziyareti yapmaları, dua etmeleri ve dua niyetiyle ezberden dua âyetlerini okumaları caizdir.
el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.
OKUMAK CAİZ DEĞİLDİR!
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
Değerli kardeşimiz, Kabir ziyareti için belli bir gün yoktur; her zaman yapılabilir.
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
Peygamber efendimizin kabri elbette ziyarete açık ve rahatlıkla gidip ziyaret edebilirsiniz fakat parmaklıkların ardına geçilmiyor. Kabrin içine sadece kabrin özel hizmetleri yapan görevliler girebiliyor. Kabri ziyaret edenler ise Hz. Muhammed'in kabri karşısında durarak salat-u selam okuyabiliyor.
Resulullah (s.a.v) buyurdu: Her kim benim kabrimi ziyaret ederse, ben ona şefaatçi veya (iyiliğine) şahit olurum ve her kim, iki haremin birinde ölürse Allah-u Teala onu kıyamet günü (azaptan) emin olanlardan olarak diriltir.
Ölümü hatırlamak, ölüden ibret almak ve ahireti düşünmek için kabir ziyaret etmek sünnettir. Kendisinin de aynı hallere düşeceğini hatırına getirir. Kimseye kötülük düşünmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri