Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu isim Kur'an'da geçmez. Müezza, TDK sözlük anlamı dünyanın en masum yaratığı, temiz kalpli ya da saf anlamındadır.
İsmin taşıdığı özellikler arasından alçak gönüllü ve oldukça temiz düşünceli oluşları bilinmektedir. Muezza ismi bir kız ismi olarak bilinmektedir. Müezza İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Arapça kökenli olan bu isim kesinlikle kuranı kerimde geçmemektedir.
Peygamber kedisi olduğunu nasıl anlarız? Ağzının içinde üst damağında lekeleri varmış. Bu sık rastlanmayan damağında leke olan kedilerin Müezza'nın soyundan geldiği kabul edilir.
Müezza'nın karamel rengi bir Habeş kedisi olduğu söylenir. Peygamberimiz, Ebu Hureyre'ye kedi dostu olduğu için iltifaten 'Ebu Hureyre' (kedi babası) adını vermiştir. Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti.
İlgili 44 soru bulundu
Kafasının ön tarafında "M" harfi deseni bulunan çizgili bir tekir. Türkçedeki "tekir" sözcüğü, Latincede "kaplan" anlamına gelen "tigris" sözcüğünden gelmiştir.
Yapılan araştırmalar kedilerin kolesterolü de düşürdüğünü gözler önüne sermiştir. Yapılan araştırmalar kedilerle birlikte yaşayan insanların kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin diğerlerinden %30-40 daha az olduğunu ortaya koymuştur.
Peygamberimiz, Ebu Hureyre'ye kedi dostu olduğu için iltifaten 'Ebu Hureyre' (kedi babası) adını vermiştir. Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Anlatılanlara göre kedisini çok seven Muhammed, Müezza bir gün giysisinin ucunda uyuyakalınca kediye kıyamadı ve giysisini keserek sedirden kalkmayı tercih etti. Ayrıca İslam peygamberi Muhammed'in, Müezza'nın içtiği abdest suyundan abdest aldığı da rivayet edilir.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Kedi, İslam'da saygı duyulan bir hayvandır. Temizliği ve Muhammed tarafından sevildiği için takdir edilen kedi, Müslümanlar tarafından "özlü evcil hayvan" olarak kabul edilir.
İnsanların kokularını alır ve içgüdüleri ile yaklaşırlar. Kokuların onlara verdiği güven duygusu ile insanlara yaklaşırlar.
Seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza (izzet veren,şereflendiren) koymuştur. Ağzının içinde üst damağında lekeleri varmış. Bu sık rastlanmayan damağında leke olan kedilerin Müezza'nın soyundan geldiği kabul edilir.
Mestan ismi, 'Savruk ya da cüret sahibi' anlamları üzerinden ele alınmakta ve ifade edilmektedir. Erkek çocukları için kullanılan bu isim özellikle okunuşu üzerinden güzel bir telaffuz sunuyor.
Tasavvuf dünyası, oryantalistlere göre “Doğu” diye tanımlanan coğrafyada doğduğu için “kedi” figürü ile iç içedir. Tarikatların, Hz. Peygamber (sav) ve ashab-ı kiramın tavırlarını tevarüs etme gayesi, tabii olarak hayvan sevgisinde de kendini göstermişti.
Kedilerin bazı refleksleri, insanlar tarafından agresif bulunmuş ve nankörlükle adlandırılmıştır. Aranızdaki bağın en güçlü olduğu anda 'seni seviyorum' demeyi, size yoğurma hareketi yaparak gösterir. Sizi ne kadar sevdiğini size yaptığı bu yoğurma hareketi ile gösterirken, nankör olmadığını da kanıtlamıştır.
Peygamberimiz, Ebu Hureyre'ye kedi dostu olduğu için iltifaten 'Ebu Hureyre' (kedi babası) adını vermiştir. Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediye yiyecek vermemiş; yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı.” buyurmuştur.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Allah'ın en çok sevdiği hayvan deve olarak bilinirken en sevmediği hayvan ise domuzdur. - İslam'da domuz eti yemek günah olarak bilindiği için yasaktır. Bu nedenle de haram kılınmıştır.
Yoktur. Çünkü hayvanlar da canlı olduğu için peygamberimiz sever.
Pati, Zeytin, Boncuk, Minnoş, Lokum, Duman, Prenses, Pamuk, Yumak, Badem, Tarçın, Şeker, Gümüş, Çakıl, Çorap, Paşa, Tekir, Mia, Maya, Karamel, Luna, Kontes, Nazlı, Ponçik, Şapşik, Minik, Pisi, Pisik, Pisican, Şila, Sütlaç, Güllaç, Paris, Mira, Şirin.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri