Efendimiz, “Kıyamet kopsa bile, o zaman elinizde bir fidan bulunuyorsa ve onu dikmek için de bir engel yoksa derhal o fidanı dikin.” buyuruyor. Bu hadis-i şerif, ağaç dikmenin önemini net bir şekilde anlatmaktadır.
hayvan veya kuş istifade ederse bu kıyamet gününe. kadar o kimse için sadaka olur” diyen bir. Peygamberin ümmetiyiz.
Ağaç dikmek, birçok farklı şekilde doğaya katkıda bulunmanın yanı sıra insanlara birçok fayda da sağlar. Ağaçlar, havayı temizleyerek solunabilir hava kalitesini artırır, toprağı korur ve erozyonu önler. İklim değişikliği ile mücadele eder, su kaynaklarını korur ve biyoçeşitliliği artırır.
Kim ağaç dikiminde bulunursa, onun için ağaçtan hasıl olan ürün miktarınca Allah sevap yazar (Ahmed b. Hanbel, Müsned: 5/415). Her kim boş, kuru ve çorak bir yeri ihya edecek olursa, bu amelinden dolayı Allah tarafından mükâfatlandırılır.
Nitekim Peygamberimiz gereksiz yere ağaç kesilmesiyle ilgili olarak “Her kim sidre ağacını keserse Allah onu başı üzeri cehenneme atar.” buyurmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
İbrahim Suresi, 24. ayet: Görmedin mi ki, Allah nasıl bir örnek vermiştir: Güzel bir söz, güzel bir ağaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir. İbrahim Suresi, 26. ayet: Kötü (murdar) söz ise, kötü bir ağaç gibidir.
Sevgili Peygamberimiz, her işte rehberimiz (asm) saadetle buyuruyorlar: "Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir.
Dinin vicdan hapsinden kurtulup hayatta gözle görülüp elle tutulan her hareketine karşı pirelenip dururlar. Öyle ki ağaçların Allah'ı zikrettiklerini açıktan duymuş olsalar herhâlde o ağaçların da kökünü kurutmaya kalkışırlar.
Hz. Peygamber (s.a.s.) de Müslümanları ağaç dikmeye yönlendirmiş ve “Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen meyve mutlaka onun için sadaka olur.” (Müslim, Müsâkât, 7 [1552]; bkz. Buhârî, Müzâra'a, 1 [2320]; Edeb, 27 [6012]) ifadeleri ile ağaç dikmeye teşvik etmiştir.
Uzmanlara göre bitki ve ağaç kökleri depremin etkisini azaltmakta büyük rol oynuyor. Depremin yaratacağı hasarı en aza indirebilmek için ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle, deprem riski yüksek bölgelerde binaların yakınına ağaç dikilmesi tavsiye ediliyor.
Çünkü bu ağaç, tek ve benzersizdir. Ölümsüzlüğü sembolize etmesi ve sığınacak yer olması en büyük özellikleri arasındadır. Bu özellikler, aynı zamanda Ulu Gök Tanrı'nın taşıdığı özelliklerdir. Bu nedenle, Türk mitolojisinde Tanrı'yı temsil eden ağaç kutsal bilinmiş ve onu kesmek günah sayılmıştır.
Ağaçların yokluğunda, toprak daha az su tutacak ve su döngüsü etkilenecektir. Biodiversite kaybı: Ağaçlar, birçok hayvan ve bitki türünün yaşam alanıdır. Ağaçların yokluğunda, birçok hayvan ve bitki türü yok olacaktır. İnsan sağlığı: Ağaçlar, hava kirliliğini azaltır ve insan sağlığına olumlu etkileri vardır.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
yolculuğu esnasında altında gölgelendiği Bukaviyye. ağacı. Ağaç Ürdün'ün kuzey doğusunda Suriye, Irak ve Suudi. Arabistan sınırlarının kesişme noktasında..
Bahsedilen bu yedi şey, sadaka-ı cariye örnekleri olarak geçmektedir. Görüldüğü üzere, ağaç dikmek de dinimizce sadaka-ı cariye olarak kabul edilmiştir.
Hz. Peygamber (s.a.s.) de müslümanları ağaç dikmeye yönlendirmiş ve “Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen meyve mutlaka onun için sadaka olur.” (Buhârî, Muzâraa, 1; Müslim, Müsâkât, 7) ifadeleri ile ağaç dikmeye teşvik etmiştir.
Bir hadis-i şerif: (Ölen insanın amel defteri kapanır. Şu üçü bundan hariçtir: Sadaka-i cariye, faydalı ilim ve kendisine dua eden salih evlat bırakan.) [Buharî] (Sadaka-i cariye, cami, çeşme, yol, köprü yapmak, ağaç dikmek, faydalı ilmî eser bırakmak gibi insanlara faydası dokunan her çeşit iyi işlerdir.)
Ağaç, oksijen üretir, havayı karbondioksitten (CO2) temizleyerek yaşama nefes verir. Ağaçlar atmosferden karbondioksiti alırlar, karbondioksiti oksijene dönüştürerek serbest bırakırlar. Ülkemizde yetişkin bir ağaç yılda yaklaşık 7 kilogram karbondioksiti atmosferden çeker.
Şaman ayinlerinin çoğu ağaçlar altında yapılır, adaklar ve kurbanlar onun altında kesilir. Şaman olabilmenin şartlarından biri de ağaç dikmektir. Türkler çeşitli ağaç türlerini kutsal kabul etmişlerdir. Bunlardan en önemlisi kayın olmakla birlikte çam, kavak, ardıç, meşe, söğüt ve çınar gibi ağaçlar da kutsal sayılır.
Bediüzzaman'a göre kediler de Allah'ı tesbih edip zikreder. Bediüzzaman kendi müşahedesini şöyle anlatır: "...
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen bu ağacın nutlaka şu veya bu ağaç olması şart değildir. Ancak meyveli ya da uzun ömürlü olması iyi olur. Ayrıca kabrin üzerine dikmek en güzeli olmakla beraber yanına dikilmesinin de bir sakıncası yoktur. Hristiyanların yaptığı gibi kabre çelenk götürmek ise mekruhtur.
sorusuna en kolay yanıt “Erkek çocuğun penisinin ucunda doğuştan var olan, idrar çıkış deliğini kapatarak o bölgede mikroorganizmaların çabuk üremesine yardımcı bir ortam oluşturan deri parçasının (sünnet derisi) alınması” olacaktır. Sünnet ciddi bir cerrahi işlemdir.
Gargat ağacı, beyaz çiçekleri ile bilinen dolgun yaprakları olan bir ağaç türüdür. Yahudiler tarafından çok sevilen bir ağaç olması dolayısıyla Yahudi ağacı olarak da bilinmektedir. Gargat ağacının en önemli özelliği hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer alması olarak ifade edilmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri