Terk etmek kelimesi bitişik yazılmaz. Bu kelime ayrı olarak yazılmalıdır. Terk etmek kelimesinin doğru yazılışı terk etmek şeklindedir.
Türkçe dil kurallarına göre kelimenin sonuna gelen fiil bildiren kelimeler ayrı yazılır, eğer iki kelimeden en az birinde ayrı yazıldığı zaman anlam kaybı yok ise o kelimeler ayrı yazılır. Terk etmek yazımının doğru şekli ayrı yani 'terk etmek' şeklinde kabul edilir. Terketmek şeklinde ki yazılışı yanlıştır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin doğru yazımı 'terk etmek' olarak öne çıkıyor. Yani yazın noktasında bu kelime grubu ayrık olarak ele alınır. Eğer bitişik yazılırsa yanlış yazılmış olur. Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı 'terk etmek' biçiminde öne çıkıyor.
1) bırakmak, ayrılmak; 2) salıvermek, vazgeçmek; 3) bakmamak, ihmal etmek.
Ayırt etmek, ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Bitişik yazılması, ayırt etmek sözcüğünde yazım yanlışı yapılmasına neden olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: albeni, ateşkes, çalçene, çalyaka, dönbaba, gelberi, incitmebeni, sallabaş, sallasırt, unutmabeni; batçık, çekyat, geçgeç, kaçgöç, kapkaç, örtbas, seçal, tutkal, veryansın, yapboz, yazboz vb.
TDK'ye göre bu kelimenin doğru yazımı takdir mi, taktir mi? TAKDİR NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''takdir'' olarak yazılır.
Dil bilgisi kurallarına göre yalnızca kaynaşmış kelimeler bitişik yazılır. Not: Fiillerin edilgen hali ''edilmek'' yardımcı fiili ile birlikte kullanılır. Bu kelimenin edilgen hali ise ''terk edilmek'' şeklinde yazılır.
terk - Nişanyan Sözlük. Arapça trk kökünden gelen tark ترك “bırakma, bırakıp gitme” sözcüğünden alıntıdır.
Terki terk etmek; terkedilen şeyleri düşünmemek.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
TDK'ya göre oldum olası kelimesinin doğru yazılması için ayrı yazılması gerekir. Birçok kişi kelimeyi oldumolası şeklinde yazarak imla hatası yapar. Oldum olası kelimesinin doğru yazılmış hali oldum olası şeklinde ayrıdır.
Sorusu da merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Yüzyıl TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
Terk etmek ya da terk etti TDK Sözlük sayfasına göre de ayrıl yazılması gereken bir ifadedir. Kelime grubu olarak bitişik yazılması yanlış kabul edilmiş bir ifadedir. Türkçe yazım kurallarına göre bu kelime grubu ayrı yazılmalıdır. Menemen nasıl yazılır?
Dünya ve ahiret bir araya getirilemez. Ahireti kazanmak için, dünyayı yani haramları, mekruhları terketmek lazımdır. Dünyayı terk etmek, iki türlüdür: Birincisi, bütün haram olan şeylerle beraber, mubahları da yani günah olmayan lezzetlerin çoğunu da bırakıp, yaşamak için zaruri olan miktarını kullanmaktır.
Bu doğrultuda kelimenin Türkçe üzerinden ayrı yazılması gerektiğini söylemek mümkündür. Ayrıca bazı örnek cümleler üzerinden de kelime grubu şu şekilde ele alınabilir; ''O evi terk etti.'' ''Ben hiç dinlemedi ve terk edip gitti.''
Sünnetleri özürsüz olarak kılmamakta ısrar etmek, küçük günah olur.
TDK'ya göre terk etmek kelimesinin doğru yazılışı "terk etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Terk, eşlerden birinin ortak konuttan ayrılmasıdır. Terk nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanunu'nun 164'üncü maddesinde düzenlenmiş, özel bir boşanma sebebidir.
Hak Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Hak etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "haketmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri