Dünya
Pi Günü, ünlü matematik sabiti π sayısının anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart tarihinin saat 1.59 itibarıyla kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3.14'ün 1.59 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.
Düz bir zemine çizilen üçgenin iç açıları toplamı neden 180 derece ise pi sayısının 3.14... olmasının nedeni de tam düzgün şekilli çemberin geometrisinden çıkan doğal bir sonuçtur. Düz bir zemine çizilen tam düzgün bir çember için çıkan doğal bir sonuçtur.
Pi sayısının meşhur yaklaşık değeri 3,14 olduğu için her yıl 3'üncü ayın 14'üncü günü 1988 yılından beri “DÜNYA Pİ GÜNÜ” olarak kutlanır. Matematikçiler için adeta bir bayram olan gün çeşitli yerlerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür.
İlk kez 1988 yılında San Francisco Exploratorium'da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, ülkemizde ilk kez 2007 yılında kutlanmaya başlanmışıtır.
İlgili 32 soru bulundu
Bir dairenin çevresinin çapına olan oranını ifade eden pi sayısının, tarihte ilk kez Yunan matematikçi Arşimet tarafından doğru bir şekilde hesaplandığı tahmin edilmektedir.
Pi sayısı (π), bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π harfinden alır.
Pi (π), bir dairenin çevresinin çapına oranını temsil eden matematiksel bir sabittir. Yaklaşık olarak 3,14159265358979323846'ya eşittir, ancak ondalık açılımı tekrarlanmadan sonsuza kadar devam eder. Pi, binlerce yıldır aramızda. Pi sayısının değeri ve anlamı tek başına tüm matematik tarihini yansıtır.
Pi sayısı; bir dairenin çevresinin, o dairenin çapına olan oranını ifade eden bir matematik sabitidir. Yunanca çevre anlamına gelen περίμετρον kelimesinin ilk harfi olan π ile gösterilir. Pi sayısı, irrasyonel bir sayıdır. Ondalık tam bir sayı olarak bitmez (¼ = 0,25) ya da sonsuza kadar tekrar etmez (1,66666…).
Pi sayısına ilk olarak M Ö 1650 yılında yazılmış olan Rhind Papirüsünde rastlarız. Çevrenin çapa oranı 256/ 81 yani yaklaşık 3,1605 olarak tanımlanır. Ancak Babilliler bu oranı gerçeğe hiç de uygun olmayan bir biçimde 3 olarak kabul ederler.
Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir.
Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölünmesinden elde ediliyor. Bir tekrar dizilimi tespit edilemeyen Pi sayısının sonsuz olduğu belirtiliyor.
Pİ SAYISI KAÇTIR? Pi sayısı 3.14 'dür. Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen bir irrasyonel sabit sayıdır.
1919 - Tıp Bayramı ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin kuruluş yıldönümü; Hikmet Boran önderliğinde, tıp camiasının emperyalist güçlerin karşısına resmen çıkışı nedeniyle bugün Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Geleneksel 14 Mart Tıp Bayramı Koşusu 12 Mart 2023'te Yapılacak.
Arşimet 96 kenarlı düzgün çokgenlerle, p sayısının 3 + 1/7 ile 3 + 10/71 arasında olduğunu buldu. Ondalık gösterimleriyle yazarsak, p sayısı 3.1429 ile 3.1408 sayıları arasındadır sonucuna vardı. Bu iki sayının aritmetik ortasını alırsak p sayısı için 3.14185 değeri çıkar.
Babillerden beri Akdeniz ve Ortadoğu uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı uygarlıklarda pi sayısı için farklı sayılar kullanılmıştır. M.Ö 2000 yılları zamanında Babiller; π= 3,175 Antik Mısırlılar; bir anlamda 3, 1605 sayısını yaklaşık olarak kullanmışlardır.
NASA Mühendisleri veya Kozmologlar, Pi Sayısının Kaç Basamağını Kullanıyor? 14 Mart, Dünya Pi Günü olarak kutlanır. π sayısının ilk üç basamağı 3.14 olduğundan 3. ayın 14. günü Pi Günü olarak seçilmiştir. Bu tarih, ABD'de kullanılan formatla, 3/14 olarak belirtilir.
Pi sayısının bilinen bir sonu olmadığından ve sayı irrasyonel olduğundan, bu sayının basamaklarını doğru olarak tespit edebilecek bir algoritma/yöntem geliştirme çabası antik zamanlardan beri süregelmektedir.
İşte pi sayısı rasyonel bir sayı olmadığı için virgülden sonrası sonsuza kadar gidiyor. Çünkü pi sayısının virgülden sonrasında gelen sayılar anlamlı şekilde tekrar etmiyor. Hatta o kadar karışık ki hesaplaması da bu nedenle zor oluyor. Sonuç olarak günümüzdeki verilere göre "pi sayısı sonsuzdur" diyebiliyoruz.
Türkçedeki /p/ sesine karşılık gelir. Pi olarak adlandırılır ve matematik terimi olarak da kullanılmaktadır. Yunanca okunuşu pî (Piy), Türkçe okunuşu pi, İngilizce okunuşu pi (Pay) ve Arapça okunuşu pï (pïy) şeklindedir.
Bunun için Alt + 227 tuş kombinasyonunun kullanılması gerekmektedir. Buradan öncelikle boşluk tuşunun sol kısmında yer alan alt tuşuna basılır. Alt tuşuna basmaya devam ederken sırası ile 2-2-7 tuşlarına basmak gerekir. Bu şekilde pi (π) sembolü elde edilmiş olur.
Sol tarafta sadece pi radyan kalır. Sağ tarafta ise 360 bölü 2 Eşittir 180 Buradaki birim halen derece. Yani pi radyan eşittir 180 derece. Böylece sorunun ilk kısmını çözmüş olduk.
Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen bir sayıdır. Bir tamsayı değildir. Değeri 22/7 'dir. Ancak bu değer bir tam sayı olmadığından matematik ve geometri problemleri çözülürken 3,14 şeklinde kısaltılarak kabul edilir.
Pi π sayısı genellikle 3,14 olarak bilinir ki bu doğrudur. Ancak pi π sayısının bir diğer ifade edilişi de p=22/7'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri