Seligman'ın Mutluluk Formülü: H=S+C+V. Seligman, “Gerçek Mutluluk” kitabında en olumlu ve güçlü niteliklerimizi ortaya çıkarabilmemiz için öneriler ve bir de mutluluk formülü sunuyor.
İlgili 43 soru bulundu
Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Depresyon, bireylerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmediği, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayatı etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır. Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir.
Harvard Üniversitesi tarafından yapılan uzun soluklu bir çalışma ise uzun ve mutlu bir hayatın sırrının kazanılan para veya elde edilen şöhretle ilgisi olmadığını gösteriyor. 1938 yılında başlayan ve 85 yıl süren araştırma gösteriyor ki sağlıklı ve mutlu bir ömrün sırrı; aileniz, arkadaşlarınız ve eşinizle olan ...
Bebek sesi duymak, ormanda yürümek, parkta piknik yapmak, almak istediğimiz bir giysinin ucuzluğa girdiğini görmek, radyoda favori parçanızı duymak, yalnız başınıza kalıp kendinizi dinlemek, yeni bir arkadaşlık kurmak, eski fotoğraflara bakmak, kek yemek, size geçmişinizi hatırlatan bir parça dinlemek...
Araştırmalara göre, mutlu bir yaşamın 4 temel anahtarı var; cinsiyet, karakter, dış etmenler ve yaş.
Salinger'a (1964) göre mutluluk ve neşe arasındaki en tekil fark, mutluluğun katı, neşeninse sıvı olmasıdır. Merriam-Webster sözlüğü neşeyi “zihnin ve duyguların hafifliği” olarak tanımlamakta.
İnsanlar iç huzuru bulabilmek için yaptıkları dualar ihlas suresi ruhsal sıkıntılardan korunmak için okunmaktadır. Kehf suresi kaza ve bela gibi husumetlerden arınmak için okunan dualardandır. İnşirah suresi ise şifa kazanma ve zor durumlardan sonra gelebilecek sıkıntılar için okunan dualardan sadece biridir.
Harekete geçenler ise spor mutluluk hormonu olarak da adlandırılan endorfin, dopamin ve seratonin hormonları olur. Endorfin hormonu mutluluk ve keyif seviyesinin artmasına yardımcı olur. Dopamin ise haz veren hormon olarak adlandırılır.
Mutluluğu bir sonuç olarak değil, kişinin her türlü çelişki ve çatışmayı aşarak doğayla, toplumla ve kendi kendisiyle uyum ve bütünlüğe vardığı bir süreç olarak görmek gerekir. Özünden kopmadan, insana yabancılaşmadan, üreterek, anlamlı bir yaşam arayışındaki her süreç gerçek mutluluktur.
Bilim insanlarının yaptığı son araştırmaya göre "Evet, para mutluluk getiriyor." Bilim insanları, yıllık 75 bin dolardan fazla kazananların mutlu olduğunu ve mutluluk seviyesinin 500 bin dolara kadar artış gösterdiğini belirtiyor.
Başarının getirdiği mutluluk kısa sürer. Mesela sınavdan alınan başarılı bir nota iki sevinirsin, kendini ödüllendirirsin, olur biter. Bu sevinç geçicidir, yani ömür boyu sürmeyecektir. Hatta bir gün bu durumun seni mutlu etmiş olduğu, hafızandan tamamen silinecektir. Asıl önemli olan mutluluğunu sürdürebilmektir.
Kesinlikle evet. Çünkü mutluluk, dışarıda değil içeride başlar. Çünkü mutluluk, başkalarıyla değil, kişinin kendisiyle ilgilidir. Tek başına mutlu olmayı başaramayan ya da bilmeyen birisi, hiç kimse ve hiçbir şeyle de sürdürülebilir bir mutluluk yaşayamaz.
Mutluluk Kendi Elimizde
Kısa süreli anlık mutluluklar genellikle dışsal faktörlere bağlıdır ancak kalıcı mutluluk kişilerin kendi elindedir. Kişilerin hayatlarını iyi oluş hali içerisinde sürdürebilmesi için çeşitli farkındalıklar ve farklı bakış açıları geliştirebilmesi gerekmektedir.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır. Antipsikotik kullanımı ortalama 6-12 hafta sürdürülür.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar. Günlük yaşantısını engellemeye kadar giden bu duygu durumları aylarca sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri