Pilavı yeniden ısıtırken, pirinçlerin tamamen piştiğinden emin olmanız gerekir. Üzerinden dumanlar çıkmalı ve pilavın her tarafı eşit bir şekilde ısınmalıdır. Pilavı buzdolabından çıkarttıktan sonra bir kez ısıttınız ve buna rağmen hala arttıysa, artık vedalaşmanız gerekiyor.
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
En doğrusu ve güvenilir olanı pirinci piştiği gibi tüketmektir. Eğer arta kalan pirinç varsa mümkün olan en kısa sürede soğutularak buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan ürünün süresi 1 günü geçmemelidir ve bir kere ısıtıldıktan sonra tekrar ısıtılıp tüketilmemelidir.
Pilav için en iyi muhafaza ortamı buzdolabıdır. Çünkü pişmiş pilav oda sıcaklığında uzun süre tutulursa küflenir ve ekşi bir koku yayar. Pilav buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. 4 günden sonra pilavın tadı değişeceğinden dolayı tüketilmesini tavsiye etmeyiz. Çünkü bu durum gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Uzmanlar mikrodalga fırınlarda bazı yiyeceklerin ısıtılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Özellikle uzmanlar pirinç pilavının tekrar ısıtılmasını asla önermiyor!
İlgili 43 soru bulundu
1 saatten fazla oda sıcaklığında bekleyen pilav, gıda zehirlenmesi bakımından daha riskli bir hale geliyor. Bu yüzden pilavı 1 saat içinde buzdolabına kaldırmak son derece önemli. Pilavı yeniden ısıtırken, pirinçlerin tamamen piştiğinden emin olmanız gerekir.
Mikrodalga fırının en yüksek ayarında 15 dakika pişiriyoruz. Pilavımızın suyu çekip diri kalırsa biraz daha su ekleyip pirinci karıştırmadan 1-2 dakika daha pişirebilirsiniz. Pilavımız piştikten sonra 5 dakika demlenmesi için mikrodalga fırında bekletiyoruz.
Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor. Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün.
Oda sıcaklığında bir saatten fazla bekleyen pilav bacillus cereus adlı bakteri üretmeye başlar bu nedenle oda sıcaklığında uzun süre bekletilen pilavın tekrar ısıtılması çeşitli sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Tüm yiyecekler; çiğ veya pişmiş olsun bekledikçe besin değerini kaybeder.
Misafir ağırladığınız bir akşamdan sonra dolabınızda kalan pirinç pilavını labne ve yeşilliklerle yoğurup ardından tarhanaya bulayarak kızartabilir, tarhanalı pirinç köfteleri hazırlayabilirsiniz. Hem pirinç pilavını hem de buzdolabının derinliklerinde kalan yeşillikleri değerlendirebileceğiniz leziz bir tarif.
Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir. USDA, iki saat 21°C'de ve dört saat daha 21°C'den 4°C'ye soğutulmasını önermektedir.
Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
3. Pilav çorbası: Dünden kalan pilavı, tavuk suyu veya sebze suyu ile karıştırarak lezzetli bir pilav çorbası yapabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, tavuk veya sebzeler de ekleyebilirsiniz. 4. Pilav omleti: Dünden kalan pilavı, yumurta ve baharatlarla karıştırarak lezzetli bir pilav omleti yapabilirsiniz.
-Buzlukta beklemeye en uygun yemek, pilavdır. Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Bir kez pişen pirinç, buzdolabında 3-4 gün boyunda lezzetini ve kalitesini koruyabilir. Ancak 4 günü geçtikten sonra tüketilmemesi gerekir. Pişmiş pirinci buzdolabı poşetlerine koyup ağzını kapatarak, buzlukta 8 aya kadar dondurmak da mümkündür. Pişmiş pirinç, hoş olmayan tuhaf kokular yayıyorsa, bozulmuş olabilir.
Pirinç, nemli bölgelerde durdukça yapısını kaybeder. Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz.
Pişirdiğiniz pilavın kalan kısmını eğer buzdolabında saklayacaksanız maksimum 4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Sonrasında bozulmaya başlayacaktır. Pilavı dışarda bekletirseniz, 1 günden sonra tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir. Tencere ile kapak arasına pamuklu bez/kağıt havlu yaymak iyi sonuç alınmasını sağlar.
Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı. Meharg'a göre en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.
Suyu mikrodalga fırında koyun ve kısa aralıklarla (1 buçuk dakikayı geçmemeli) ısıtın. 30 saniyede veya dakikada bir çıkartıp tahta kaşıkla karıştırın. Suyu mikrodalgadan çıkarırken mutlaka havlu, fırın eldiveni veya bir bez kullanın. Cam ve seramik ısıyı uzun süre tutar.
Mikrodalga fırınlarında cam, kağıt, seramik veya plastik kaplar kullanılmaktadır. Çünkü mikrodalgalar bu malzemelerden geçebilmektedir. Mikrodalga fırında kullanıma uygun olmayan plastik kaplar, mikrodalga fırında kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri