Havacılık dilinin ve verilecek pilotluk eğitimlerinin büyük kısmının İngilizce olmasından dolayı, adayların iyi derecede İngilizce bilmesi isteniyor. Bu nedenle, son 2 yıl içinde uluslararası geçerliliğe sahip IELTS İngilizce sınavından istenilen minimum puanı belgeleyen pilot adaylarının başvuruları kabul ediliyor.
Bu nedenle, tüm pilotların İngilizce konuşma, okuma, yazma ve anlama becerilerine sahip olmaları gerekir. Ayrıca, İngilizce, hava trafik kontrolü, uçuş talimatları, acil durumlar ve diğer havacılıkla ilgili konuların tümü için ortak bir dil.
Ancak Türkiye'de pilotluk eğitimi almak isteyen kişilerin en az 4 yıllık lisans mezunu olmaları gerekmektedir. Ayrıca ileri derecede İngilizce dil bilmek de aranan şartla arasındadır ( IELTS 6.0).
Pilot ve hava kontrolörlerinin ise ICAO Seviye 4 İngilizce Yeterliliği (ICAO Operational Level 4) seviyesine sahip olmaları gerekiyor. Mesleki İngilizcenin, pilotlar için olduğu kadar diğer dallardaki işler için de gerekli olduğunun altını çizmekte fayda var.
Eğitim ve sınavlar İngilizce yapılmakta olup mesleki tüm dokümanlarda İngilizce olarak yayınlanmaktadır. Pilotluk mesleğine adım atmadan önce İngilizce eğitimi konusu muhakkak çok iyi düzeyde çözülmelidir. Konuşma, anlama düzeyinde iyi İngilizcesi olmayanların havayolları tarafından işe alınma imkânı yok gibidir.
İlgili 17 soru bulundu
1) Pilotaj Eğitimi süresi ne kadardır? Pilotaj Eğitimimiz Hazırlık Sınıfı ile birlikte toplam 5 yıllık süreyi kapsamaktadır. İngilizce dil bilgisine sahip olan ve yapılacak sınavda muafiyet kazanan öğrenciler, uçuş eğitimlerini de içerecek şekilde 4 yıl akademik eğitim öğretim görürler.
En az 17 yaşında olmak, Havacılık Tıp Merkezlerinden alınmış 2. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak, Adli Sicil Kaydı bulunmamak. Havayolu pilotu olmak ya da özel jetler gibi ticari uçaklarda pilot olup para kazanmak istiyorsanız ATPL, Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı kurslarına katılmanız gerekecektir.
a) En az 18 yaşında olmak. b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak. c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak. ç) SHGM tarafından yetkili kılınmış uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
En düşük yardımcı pilot maaşı 40.000 TL ve en yüksek yardımcı pilot maaş 60.000 TL olarak bilinmektedir. Kaptan pilot maaşları ise 60.000 TL ve 100.000 TL arasında olduğu tahmin edilmektedir.
18 yaşında olup, en az lise ya da dengi bir okuldan mezun olmak. SHGM tarafından düzenlenen 1. sınıf sağlık sertifikasına sahip olmak. SHGM tarafından yetkilendirilen uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgiyi ve uçuş eğitimini almış olmak. Teorik bilgi sınavında ve yetenek testinde başarılı olmak.
2.Fiziki Koşullar: Boy uzunluğunun en az 165 cm. en çok 190 cm. olması, vücut kitle indeksinin (VKİ) en fazla 30 olması (VKİ=Vücut Ağırlığı (kg) / Boy uzunluğunun karesi (m2)); dilinde kekemelik, pelteklik ve tutukluk bulunmaması gerekir.
Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi'nde ücretli pilot yetiştirme programında ücret netleşti. THY için yetiştirilen pilotlar dışında ücretli pilot adayı da almaya başlayacak olan THY Akademi'den pilot eğitimi almak isteyenler 85 bin euro'yu (yaklaşık 850 bin TL) gözden çıkaracak.
Pilotluk eğitimi için 400 bin TL ila 700 bin TL arasında para ayıran öğrenciler, mezun olduklarında yüksek maaşlarla iş bularak, kısa sürede bu masraflarından daha fazla para kazanabiliyor.
Hususi pilot olma yaşı 18, Ticari pilot olma yaşı 21 dir. 60 yaş üzeri havayollarında 3 pilot uçmak gerekir. Maksimum 65 yaşına kadar uçabilirsiniz.
Kendilerine sorulduğunda dövme, piercing , yara, yanık, leke, doğum lekesi ve benzeri kalıcı izlerin olmadığını beyan eden ancak var olduğu tespit edilen adayların ise öncelikle süreçleri sona ermekte olup sonraki kabin memuru alım ilanlarımıza da başvurusu mümkün olmayacaktır.
Pilot adayları bu eğitimlerde, matematik ve fizik derslerinin yanı sıra, SMS (Safety Management System), Hava Hukuku, Genel Uçak Bilgisi, Uçuş Prensipleri, Uçuş Performansı ve Planlama, Meteoroloji, Navigasyon, İnsan Performansı, İletişim, Operasyon Prosedürleri, Genel Uçak Emniyeti gibi dersleri alıyor.
F-16 gibi ülke güvenliği açısından kritik önem taşıyan uçakları kullanan pilotlar, en yüksek askeri pilot maaşlarını alırlar. Deneyimli F-16 pilotlarının maaşları 2023 yılında 40 bin Türk lirasının üzerindedir.
13) Uçuş görev süresi hiçbir şekilde haftalık 56 saati, bir ay içinde 210 saati, üç ay içinde 500 saati, bir takvim yılı içinde ise 1800 saati geçemez (Tablo–1).
Özellikle pilotluk mesleğini ticari uçuşlarda kariyer olarak sürdüren pilotların, yılın 365 günü ve günün 24 saati uçuşlar gerçekleşebileceğinden dolayı çok düzenli bir mesai uygulaması bulunmamaktadır. Bununla birlikte Pilotların Görev Süreleri; günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve yıllık olarak sınırlandırılmıştır.
THY Havacılık Akademisi başvurularında pilot olmak için konulan boy limitleri erkek adaylar için boy 1 metre 65 santimetre, kadınlarda ise 1 metre 60 santimetreden kısa olmaması şartı yapılan değişiklikle 1 metre 57 santimetreye indirildi.
En az lise veya denge mezunu olunması ile beraber 4 yıllık lisans üzerinden pilot olmak mümkün. Bu bağlamda Pilotaj bölümü ile birlikte Sivil Havacılık Yüksekokulu ön plana çıkar. Bu bölümlerden mezun olunması doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kapsamında bir eğitim daha almak gerekmektedir.
Ülkemizde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan haftalık uçuşun maksimum süresi; 56 saattir, aylık olarak ise 210 saate tekabül etmektedir. Dolayısı ile pilotlar, bir yıl içerisinde maksimum 1800 saat uçuş gerçekleştirebilmektedir.
Eğer pilotluk mesleğini yapmayı planlıyorsanız, üniversite bitirmeniz bir gereklilik. Uçuş eğitimi almak ve kariyer yapmayı karıştırmayın. Uçuş eğitimini lise mezunu olarak da alabilirsiniz.
Uçuş okulu fiyatları genel olarak farklılık gösterse de Türkiye'de uçuş eğitimi ücretleri 50.000 – 60.000 Euro seviyesinde olup yurt dışında uçuş eğitimi fiyatları 30.000 – 40.000 Euro civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri