Haritada kuzey güney yönünde çizilmiş olan büyük kırmızı renkli adanın neresi olduğu ilk bakışta anlaşılamamaktadır. Ancak haritayı saat yönünün tersine 90 derece döndürdüğümüzde bu alanda Küba, Hispanyola ve Porto Riko adalarının olduğunu fark edebilmekteyiz.
Ada günümüzde, Rusya Federasyonu'na bağlı Sakha Cumhuriyeti'nin toprağı olarak kabul ediliyor ve adada bir Rus askeri üssü bulunuyor. Ancak ada resmi olarak Rusya idaresinde bulunmasına rağmen bugün bile bazı ABD'liler adanın gerçekte bir ABD toprağı olduğu yönündeki iddialarını sürdürüyorlar.
Dahası, Piri Reis'in haritası, kıtanın buz altında kalmış sahil kesimlerini de gösteriyordu. Ancak kıta üzerindeki buzlar, haritanın çizilmesinden tam 6 bin yıl önce erimişti. Piri Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biridir.
Pîrî Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan birisidir. Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir. Avrupa ve Afrika'nın batı kıyıları ile Güney Amerika'nın doğu kıyılarını göstermektedir.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Kıta üzerindeki buzlar, haritanın çizilmesinden tam 6 bin yıl önce erimişti. Piri Reis Haritası, aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağı bütünleştirerek hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir.
Şöyle ki, bu ülkelerin haritası (Kolomb'un haritası) denizcileri için nasıl doğru ve geçerli ise, adı geçen bu harita da diğer yedi deniz için öyle doğru ve geçerlidir. Dikkat edilirse Piri Reis'in kullandığı haritaların sayısı 20'dir. Ancak açıklamada bahsettiği haritaların sayısı 12'dir.
Yüzlerce yıl önce çizilmiş olmasına rağmen Piri Reis haritası bazı noktalarda halen gizemini koruyor. Bunlardan birisi günümüzde kullanılan koordinat bilgilerini belirlemede kullanılan enlem ve boylam çizgileri yerine istikamet açılarıyla kilit noktalarda birleşen farklı çizgileri kullanmış olması.
Piri Reis haritasında Antarktika gizemi
Bazıları için bu, dünyanın haritasını herkesten çok önce olağanüstü ayrıntılarla çıkarabilen gelişmiş bir medeniyetin kaybolduğunun kanıtıyken, diğerleri bunun uzaylıların gezegeni uzaydan incelerken haritayı oluşturduklarının bir işareti olduğuna inanıyor.
Pîrî Reis, 1523'teki Rodos seferi sırasında da Osmanlı donanmasına katıldı. 1524'te Mısır seyrinde kılavuzluğunu yaptığı sadrazam Pargalı Damat İbrahim Paşa'nın takdiri ve desteğini kazanınca, 1525'te gözden geçirdiği Kitab-ı Bahriye'sini İbrahim Paşa aracılığıyla Kanuni'ye sundu.
Doğudan çıktığına inanılıyor. Bazı hadislerle birleştirildiğinde, genellikle bugünkü Suudi Arabistan veya Irak olduğuna inanılan "Necid"dir. Cenneti ve cehennemi sunacak ama onun cenneti cehennem, cehennemi de cennettir.
Hadis literatüründe deccâlle ilgili önemli vasıflardan birisi olarak alnındaki kâfir yazısı yer almaktadır. Buna göre deccâlin iki gözü arasında alnının ortasında herkesin rahatlıkla okuyabileceği açık harflerle k-f-r yazısı bulunmaktadır (Buhari, Fiten, 24).
Bir oryantalistin yazdığına göre Piri Reis'in dayısı Kemal Reis'in bir İspanyol gemisini ele geçirmiş. Gemide bulunan esirlerden birinin elinde bir harita varmış. Bu harita da Kristof Kolomb'un haritasıymış. Bu tamamıyla bir yanlış anlama.
* Deccal, Hint Okyanusu'nda kayıp bir adada, rivayetler bu yönde, bu sadece 4 yıl önce ortaya attığımız bir teori.
Deccal Allah'ın imtihanına aracılık yapacak olan kişidir. Deccal tek gözü olmayan tek kaşı olmayan bir silüette ortaya çıkacaktır. Ayrıca Deccal karşısında ki insanı kandırmak için mutlaka onlara güzel sözler söyleyen kişi olarak gün yüzüne çıkacaktır. Deccal'i adlandırmak için "mesihu-d - dalale" da denilmektedir.
Kuran'da doğrudan "Deccal" sözcüğü geçmemektedir. Ancak dolaylı olarak ve bazı işaretlerle ondan bahsedildiği görülmektedir. Nisa Suresi'nin 159. ayeti bunlardan birisidir. Yine Bakara Suresi'nin 256.
Dünya haritacılığının en önemli eserlerinden 508 yıllık Piri Reis'in çizdiği dünya haritası Topkapı Sarayı'nın üçüncü avlusunda yer alan III. Ahmed Kütüphanesi'nde uzun bir aradan sonra yeniden sergilenmeye başladı.
Bu akşam Milyoner'de yarışan Halit Güven 125.000 TL değerindeki "Pîrî Reis'in, 1517'de Yavuz Sultan Selim'e sunduğu Dünya haritasında Amerika kıtasına ne ad verilmiştir?" sorusunu açtırmayı başardı. Yarışmacı yarışmadan çekildi. Sorunun cevabı ise Vilayet Antilia idi.
1511'de amcasının ölümünün ardından, bir süre için açık denizlere açılmayan ve Gelibolu'ya yerleşerek burada, 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizen Piri Reis, bu haritasında Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika'nın batısı ile yeni dünya Amerika'nın doğu kıyılarını kapsayan haritayı çizdi.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur. M.S. 85 ve 165 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.
Batlamyus'tan 300 yıl önce yaşamış olan Hipparkhos, ciddi bir haritanın yapılabilmesi için yeryüzündeki önemli noktaların enlem ve boylamlarının kesinlikle bilinmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Batlamyus bunu başardı ve ilk dünya haritasını çizdi.
Piri Reis'in Haritası Aslında Düz Dünya Modeline Göre Çizilmiş ama Tüm Parçaları Gösterilmiyormuş.
Kâşgarlı Mahmud'un Haritası
Dîvânu Lugâti't-Türk'ün pek çok önemli özelliği arasında eserin ilk sayfalarında yer alan bir de harita bulunmaktadır. Bugünkü bilgilerimize göre bu, bir Türk'ün çizdiği ilk dünya haritasıdır.
Kartografya alanında çalışan kişiler kartograf olarak adlandırılır. Kartograflar, yeryüzü üzerinde gördükleri gerçek objeleri ya da elde ettikleri bilgiler ile şekillendirdikleri konuları belirli kartografik kurallar çerçevesinde bir haritaya aktarırlar.
Piri Reis tarafından 508 yıl önce çizilerek dünya haritacılığının en önemli eserleri arasına giren dünya haritası, Topkapı Sarayı'nın üçüncü avlusunda yer alan III. Ahmed Kütüphanesi'nde sergilenmeye başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri