Eğer duraklama başladıysa, o zaman geri kalan öneriler tekrar forma girmenize yardımcı olur. Su içmeye devam edin: Evet, bunu bin kere duydunuz ama iş duraklama dönemine gelince, su içmek özellikle önem kazanıyor. Bunun sebebi, suyun metabolizmayı işler tutması. Günde en az 1-1,5 litre su tüketin.
Diyete başladığında beden ilk etapta hızla kilo kaybeder, özellikle fazla kilolu kişilerde kısa sürede çok fazla kilo verilir. Ardından beden yaşamakta olduğu açlık durumundan dolayı kendini korumaya alır ve bu döneme uyum sağlamaya çalışırken depolanmış yağlarınızı korur.
Zayıflama ve kilo verme süreci herkeste farklı seyreder, bu nedenle kilo vermem neden durdu sorusunu da gene kişiye özel cevaplamak gerekir. İdeal kilosundan uzaklaşmış kişilerde kilo verme süreci hızlı başlar, yavaşlar, ve bir noktada durur ki bu aslında beklediğimiz bir durumdur.
Vücudu uyarmak ve metabolizma hızını artırmak için gün içinde mutlaka su içilmelidir. Eğer su içme alışkanlığınız çok yoksa içme suyunuzu renklendirebilirsiniz. Meyve dilimleri, tarçın, maydanoz ve nane gibi yağ yakmaya yardım eden destekleri suyun içinde bekletip daha lezzetli şekilde su içebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
“Kilo vermem durdu” şikayetinin en sık rastlanan sebebi metabolizma yavaşlığıdır. Düşük kalori alımı ve yüksek aktivite seviyesi bir araya geldiğinde metabolizma hızınızın düşmesine yol açabilir.
İnatçı kiloları kırmak genelde 1-2 haftalık bir süreçte kırılır. Tabi bu direnci kırmak için çeşitli stratejilerle ilerlemek oldukça önemlidir. Bu yüzden bu noktada mutlaka bir beslenme uzmanıyla çalışmanız gerekir.
Kilo vermeye çabalayanların sık karşılaştıkları bir durum da ilk 5-10 kiloyu kolayca verdikten sonra baskülün artık oynamadığı bir plato evresine girmesidir. Plato genellikle üç hafta sürebilir. Artık daha yoğun çalışsanız ve daha az kalori alsanız bile vücut daha az kalori yaktığından kilo veremezsiniz.
Profesyonel tartılar bize yağ, kas ve su oranını verirken, evlerimizde bulundurduğumuz tartılar ise sadece ağırlık ölçer. Bu nedenle spesifik değişimleri göremeyebiliriz. Eğer profesyonel bir destek almıyorsanız ve takibinizi detaylı vücut analizi yapan tartılar ile yapamıyorsanız lütfen panik olmayın.
Düzenli egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak, yeterli su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli yiyecekler tüketmek, yeşil çay içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve öğünleri sık sık yemek de metabolizmayı artırabilmektedir.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve gün boyu masa başında çalışıyorsanız günlük harcadığınız kalori az olmakla beraber, zamanla bazal metabolizma hızınız düşebiliyor. Yani az yemek yiyerek çok az kalori alsanız bile, vücudunuz bu enerjiyi harcayamadığı için kilo vermeniz zorlaşıyor.
Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
1579 ile 1699 tarihleri arasında yaşanan tüm askeri ve siyasi gelişmeleri kapsayan dönem, Osmanlı Devleti Duraklama Dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Plato döneminden çıkmak için egzersiz yapmak veya mevcuttaki egzersiz miktarını arttırmak etkili olabilir. Egzersiz, metabolizma hızını arttırarak günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarını artırır. Bu sayede tekrardan kalori açığı yakalanabilir ve kilo vermeye devam edilebilir.
Diyet uygulayıp kilo verdikten sonra eski beslenme alışkanlıklarına dönerek zayıflayabileceğini zannetmeleri verilen kiloyu geri almada büyük rol oynamaktadır. Sıkı ve disiplinli bir diyet listesi sonucunda yüksek kalori değerine sahip beslenme alışkanlıklarına başlamak kısa zamanda kilo alımına sebep olmaktadır.
Şok diyetlerde beyin bunu açlık gibi algılıyor. Ve metabolizma hızınız düşüyor. Diyetten çıkıp, normal beslenme düzeninize geri döndüğünüzde vücut birden günlük artan kaloriyle başa çıkamıyor, yağ olarak depoluyor. Ayrıca metabolizma hızınız düştüğü için eskisinden çok daha çabuk kilo almaya başlıyorsunuz.
Gün içerisinde tüketilen yemekler ve içeceklerle kilomuzda artışlar meydana gelebilmektedir. Tartılmak için en doğru zaman sabahları yemek yemeden önce ve tuvalete çıktıktan sonraki zamandır. Tartılırken? Öncelikle tartıdan tartıya çıkan sonuçlar arasında büyük farklar olabilmektedir.
Kahvaltıdan veya akşam yemeğinden sonra ya da gece yatmadan önce tartılmak büyük bir hatadır. Çünkü gün boyunca tükettiğiniz her şey vücut ağırlığınızı geçici olarak arttırır. Bazı ilaçların yan etkilerinden biri de ödemdir. Kullandığınız ilaca bağlı ödem ve bunun sonucunda tartıda yüksek değer görebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme ve düzenli spora rağmen kilo verememenin başlıca nedeni insülin direncidir. İnsülin direnci; kilo vermemizi engellediği gibi, ilerde potansiyel diyabet hastası olma riski de taşımaktadır. Diyet ve spora rağmen kilo vermekte zorlanan bireylerin mutlaka insülin direncini kontrol ettirmesi gerekir.
Takriben diyete başladıktan 1 ila 3 ay sonra oluşan bu direnç bedenimizin alışkın olduğu kendini güvende hissettiği ağırlığı korumak için verdiği bir tepkidir. Bu durum kişiden kişiye değişir. Her birimizin parmak izlerinin farklılığı kadar besinlere verdiği vücut tepkileri de farklıdır.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Aç karnına yağ yakan besinler arasında; somon, çilek, mantar, erik, baklagiller, ananas, maydanoz, elma sirkesi, semizotu, yaban mersini, yumurta, tarçın, yoğurt ve yumurta öne çıkanlar arasındadır. Spordan önce yağ yakıcı besinler arasında; yumurta, yoğurt ve acı kırmızı biber öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri