Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
Bu yüzden serin, kuru ve güneş görmeyen ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz. Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz.
Pirinci, cam veya plastik saklama kaplarında muhafaza edebilir ve içerisine birkaç defne yaprağı ekleyerek böceklenmeyi önleyebilirsiniz.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
İlgili 20 soru bulundu
Genellikle yağ ve asit içermeyen gıdaların plastik kaplarda muhafaza edilmesi uygundur. Bakliyat gibi ürünler buna örnek olarak verilebilir. Mutfağını renklendirmek isteyenler ise bu renkli kapaklı saklama kabı seçenekleri ile bal, reçel gibi ürünlerini muhafaza edebilir.
Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava almayan kaplarda saklamak gerekir. Cam kavanozlar, metal kutular veya plastik kaplar ideal saklama kaplarıdır. Bakliyatları buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bakliyatların bozulmaması ve böceklenmemesi için püf nokta defne yaprağıdır.
Böceklenen pirinci temizlemek için, pirinçlerin içine birkaç diş sarımsak eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Sarımsak kokusu böceklerin uzaklaşmasına yardımcı olur. Ayıklama işleminden sonra pirinçler, su dolu bir kapta bekletilir. Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır.
Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
Kahverengi pirinç öğütülmediği için, yağ içeriği daha yüksektir ve beyaz pirince göre daha kısa sürede acılaşmaya başlayabilir. Oda sıcaklığında güvenle saklanabilir. Beyaz pirinç 2 yıla, kahverengi pirinç ise 3-6 aya kadar dayanabilir.
Pirincin nasıl saklanacağı iki kelimeyle özetlenebilir: kuru ve serin. Pirinci korumak için bu iki faktöre uyulmalıdır. Pirinç iki yerde saklanır: ev veya kuru ve serin depo.Bu yerlerin muhafazası birkaç şekilde yapılır.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Pilav nemli olmayan bir ortamda en fazla 1 gün kadar bozulmadan bekler. 1 günden sonra küf oluşmaya başlayacaktır. Buzdolabında ise bekleme süresi 4 güne kadar çıkmaktadır. Buzluk ya da derin dondurucu tercih edilecekse 6 aya kadar saklanabilir.
Bakliyatlarda küflenme sorununun önüne geçmek için bez torbada saklama yöntemi tercih edilebilir. Bez torbada bakliyat saklama kolay muhafaza yöntemlerinden birisidir. Bez torbada saklanan bakliyatı korumak için de aynı şeyler geçerlidir. Nemden, sıcaktan ve güneşten uzak ortamda muhafaza edilmelidir.
Kuru bir şekilde veya haşlayarak dondurucu poşetlerine alacağınız bu bakliyatları, uzun bir süre koruyabilirsiniz. Eğer kuru bakliyatları saklayacaksanız, dondurucudan aldıktan sonra suda bekletip haşlayabilirsiniz. Haşlanan bakliyatları ise doğrudan yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
pirinç nasıl saklanır ? tuz ekleyerek stoklayabilirsiniz - YouTube. pirinci biraz tuzlayarak ,kurtlanmasını boceklenmesini engelleyebilirsiniz. videolarımı takip edin abone olmayı unutmayın lütfen...
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Pirinçleri muhafaza ettiğiniz kabın içerisine 1-2 yaprak koymak hem pirinci güvelerden temizliyor hem de oluşmasını engelliyor. Pirinçteki böcekleri tek tek ayıklayın. Temizlenmiş pirince, böcekleri uzak tutmaya yardımcı olacak birkaç diş sarımsak koyup iyice karıştırın.
Ayıklama işleminden sonra su dolu bir kapta bakliyatı bekletin. Üste çıkan hafif taneleri de çöpe atın. Böcek biti pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu nedenle üste çıkan taneleri çöpe atmanızda fayda var.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Kıl kurtları yani bağırsak parazitleri, kişisel hijyen kurallarına uyulmadığında ortaya çıkar. Özellikle tırnak altlarında yaşama eğilimi gösteren kıl kurtlarına karşı korunmak için elleri sık sık yıkamalı, kıyafet hijyeni sağlanmalı ve çarşaf temizliğine özen gösterilmelidir.
Baklagillerden uzun süre faydalanabilmek için, öncelikle satın aldıktan sonra tanelerini mutlaka gözden geçirmeli ve böceklenmeye sebep olabilecek olanlarını ayıklamalısınız. Baklagillerinizi karanlık, serin ve kuru ortamda saklamalısınız. Saklayacağınız yerin hijyenine dikkat etmeli, sık sık temizlemelisiniz.
Defne yaprağı dediğinizi duyar gibiyim. Bu yaprağın aromatik kokusu bakliyat böcekleri tarafından çok sevilmezler. Şayet bakliyat kavanozlarına bu yapraklardan birkaç adet koymanız bu böcekleri bir süre bakliyatlarınızdan uzak tutacaktır.
Erzak Saklama Kavanozu
En az 9 adet bulundurmanız gerekmektedir. Kuru bakliyat ve gıdaları saklamak için vakum kapaklı olanlar önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri