Pirinç metali zamanla havada ya da suda bulunan oksijen ataomu ile tepkimeye girerek korozyona uğrar yani oksitlenme meydana gelir. Yaşanan bu olay sonucunda da pirinç metali zamanla kararabilir. Hoş olmayan küflenme gibi renk değişimleri yaşanabilir.
Oksitlenmiş pirinci temizlemek için, macun yöntemini kullanabilirsiniz. Kasenin içine beyaz sirke, un ve tuzu eşit miktarlarda ekleyin. Ardından, malzemeleri kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Karışım macun kıvamına gelince, temizleme işlemine başlayabilirsiniz.
Pirinç eşyalar çeşitli ortamlarda daha hızlı kararabilir. Örneğin, deniz kıyısına yakın yerlerdeki tuzlu hava oksidasyonu hızlandırır ve ürünler daha hızlı kararır. Nemli ortamlarda ise suyla reaksiyona girer ve kararma meydana gelir. Ayrıca pirinç metali cildimizdeki yağlardan etkilenir.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
İlgili 44 soru bulundu
Pirinç metali zamanla havada ya da suda bulunan oksijen ataomu ile tepkimeye girerek korozyona uğrar yani oksitlenme meydana gelir. Yaşanan bu olay sonucunda da pirinç metali zamanla kararabilir. Hoş olmayan küflenme gibi renk değişimleri yaşanabilir.
Pirinç eşyalarınızı temizlerken limon ve tuz da kullanabilirsiniz. Bir miktar tuzu (tercihen kaya tuzu veya deniz tuzu) yarım limona ekleyin. Daha sonra, limonla pirinci iyice ovun, parmaklarınız yapış yapış olsa da pirincin parladığını göreceksiniz! Ilık suyla durulayıp yumuşak bir bezle kurulayın.
Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
İnce bir mineral yağ veya keten tohumu yağı kaplaması kararmayı önlemede etkili olabilir. Pirinç ve altın lambayı yumuşak bir banyo havlusu ile temizledikten sonra yağ sürün. Altın ve pirinç lambaların çoğu vernik kaplamalıdır. Bu nedenle, sıcak sabunlu su ile temizlenmemelidir.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Pas sökücü de oksitlenmeyi önleyebilecek bir yöntemdir. Metal üzerinde oluşan paslanmayı ve korozyonu engellemek için pas sökücü sprey kullanılır. Paslanma sonucu oluşan pasın yok edilmesi ve bir daha pas oluşmaması için gereklidir.
Oksitlenme oluşumunda farklı etkenler vardır. Demirin doğada oksijen ya da nem ile temas etmesi durumunda oksitlenme yani paslanma oluşur. Bir başka ifadeyle paslanma, oksijen ve nem ile temas eden demirin ağır ağır yanmasıdır. Paslanmanın oluşması için hem oksijen hem de nem aynı ortamda bulunmalıdır.
Oksitlenme veya Paslanma Nasıl Önlenir? Oksitlenme süreci toprak, su veya havadaki oksijenle veya çeşitli kimyasallarla tepkimeye giren metalin fiziksel ve kimyasal özelliklerini kaybetmesiyle sonuçlanabilir.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
Son olarak bir gece önceden ıslatılan pirinçte ise arseniğin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı. En güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.
Sıcak yaz günlerinde pirinci serin ve güneş görmeyen bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Bakliyat ve tahıl ürünlerinin kurtlanmasını ve bozulmasını önlemek için serin ve kuru yerlerde hava geçirmez kaplarda saklanması önerilmektedir.
Altından farklı olarak, pirinç yüzeyi zamanla kararır.
Dayanıklılık: Pirinç, paslanmaz çelikten daha yumuşak bir malzeme olabilir, bu nedenle çizilmelere ve hasarlara daha açıktır. Bakım: Pirinç, zamanla doğal bir patina geliştirebilir, bu da birçok kişi tarafından tercih edilir. Ancak, parlak parlaklığını korumak için düzenli bakım gerekebilir.
Genellikle krom parlatmak için kullanılmakta olan yöntemin deterjan ve amonyak ile gerçekleştirilmektedir. Deterjan ve amonyak ile yapılan yöntemde bu karışımın bir bez ile ovalanması gerekmektedir. Böylelikle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olduğu bilinmektedir.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Pirinci bir tepside güneşte birkaç saat bırakarak böcekleri etkisiz hale getirebilirsiniz. Tuzlu Suyla Temizleme: Pirinci tuzlu su içinde bekletmek, böcekleri öldürebilir. Bir kap suya tuz ekleyin, pirinci ekleyin ve bir süre bekletin. Daha sonra pirinci süzün ve iyice yıkayın.
Pirinç kaplama ,bir parçanın yüzeyine , elektroliz yoluyla ince bir pirinç tabakası çökeltmeye dayanan işlem. Pirinç ,en çok kullanılan bakır alaşımıdır.
Ilık su ile karbonat macun kıvamına getirilerek bir kumaş bez yardımı ile gümüş zemzem takımına uygulanmalıdır. Fazla zorlamadan ovalanmasının ardından bol su ile durulanmalı ve yine kuru bir bez ile kurutulmalıdır. Bu sayede gümüş zemzem takımı parlamış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri