Pişirme esnasında karıştırırsanız nişasta açığa çıkar ve pirincin sertleşmesine neden olur. Kavurma tekniğinde iyi pişmiş bir pirinç için bütün suyunu çekmelidir. Suyunu çekmiş ve halen sertse sıcak su eklenmeli, önce orta yükseklikte ateşte sonra kısık ateşte yumuşaması sağlanmalıdır.
Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin.
Su ve pirinç oranını iyi ayarlamamak
Suyu olması gerekenden az eklemek ise dişe gelen, kıtır kıtır bir pilavla karşılaşmanıza neden olacaktır. Ayrıca az pişmiş pilav tencerenin dibine de yapışabileceğinden temizlemesi de biraz sinir bozucu olabilir.
Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur. Pirinç pilavını pişirmeye başlamadan önce, suda beklettiğiniz pirinçler iyice yıkanarak nişastalı suyundan arıtılır.
Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin. Tenceredeki fazla sudan kurtulamıyorsanız ya da pirincin çok su çektiğini düşünüyorsanız fırını 180 dereceye ayarlayın.
İlgili 30 soru bulundu
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Sarımsak ve soğanı ince ince doğrayıp tavada saydamlaşana kadar pişirin. İçerisine küp küp doğranmış havuç ve bezelye ilave edebilirsiniz. Pilavı bir kaşık olacak şekilde azar azar tavaya ekleyin ve sürekli karıştırın. Pilavın üzerinde duman tütmeye başlayınca olmuş demektir.
Az yağlı pilav için 1 kaşık tereyağı yeterli, siz daha yağlı seviyorsanız iki kaşık tereyağı veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek.
Pirinç ıslatma: Pirinç, sıcak suyla mı yoksa soğuk suyla mı ıslatılmalıdır? Bu konuda uzmanlar, pirincin soğuk suyla ıslatılmasının daha doğru olduğunu belirtmektedir. Çünkü sıcak su, pirinç tanelerinin yapısını bozarak pilavın kıvamının istenilen gibi olmamasına neden olabilir.
Pilavınızı 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde ölçerek yapmalısınız. Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Pilavınızı orta ateşte ısıyı yükseltip, düşürmeden ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin. Bu aşamada açıp karıştırırsanız ya da sık sık kapağını kaldırarak kıvamını kontrol etmeye çalışırsanız nişastasını ortaya çıkarıp lapa olmasına neden olabilirsiniz. Pilavınızı bırakın, ağır ağır pişip suyunu içine çeksin.
Ancak pilavın kıvamını tutturmak için, her zaman ölçülere dikkat etmek gerekir. Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
Pirinç pişse bile hayatta kalabilen bakteriler yediğiniz pilavı riske açık hale getiriyor. Bilim insanları, pişmemiş pirincin içinde "bacillus cereus" ismi verilen bakteri sporlarının (çok çabuk üreyebilen hücreler) var olduğunu söylüyor. Ve bu bakteri gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin ta kendisi.
Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin. Suyunu çekince ocaktan alın ve 20 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Sonrasında dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Çünkü pirinç pilavının ölçüsü genelde 1 bardak pirinç üzerinden belirlenir. Buna bağlı olarak pirincin ölçüsü arttıkça su ve tuz gibi malzemelerin miktarı da aynı oranda artırılır. Bu tarif hazırlanırken pilavın kıvamında olması için bir su bardağa pirince 1,5 su bardağı kadar su eklenmesi önerilir.
pirinç güzel bir kavurulduktan sonra bir tutam tuz ilave edilip, kaynar su boşaltılır. kısık ateşte suyu çekene kadar bekletilir. pişen pilav 10-15 dk demlenmeye bırakılır. afiyet olsun.
Eğer pirinçler önceden ıslatılmış ise 1 bardak baldo pirinç için 1 bardak su eklenmelidir. Baldo pirinçler hemen yıkanıp kavurma işlemine geçecekse; su oranı 1 bardak pirinç için 1.5 bardak su olabilir. Pilava şehriye ya da nohut gibi ek malzemeler ekleniyorsa bu oran 2 bardak su olacak şekilde değiştirilmelidir.
Ayrıca pilavın miktarı ve kişi sayısı da su miktarını etkileyen faktörler arasında yer alır. Örneğin, 2 su bardağı pirinç kullanarak 4-6 kişilik pilav yapmak isterseniz yaklaşık 4 su bardağı su kullanmanız gerekir.
Örneğin: Bu durumda pilav ölçüsü 8 kişilik pilav için 2 su bardağı pirinç ve 3 su bardağı su olacaktır. Pilavınızı arpa şehriyeli yapabileceğiniz gibi, tel şehriyeli veya sade olarak da hazırlayabilirsiniz.
Pilav piştikten sonra sulu olduysa içerisine 4lu şeklinde rulo peçete koyup kapağı kapatılır. Bu şekilde fazla suyunu çekmiş olacak ve pilavınız tane tane olacaktır.
Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir. Bu şekilde suya nişastasını da çok fazla bırakmaz.
Artan Pilav Yenir Mi? NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri