İris, siliyer cisim ve koroid dokularını içeren uvea tabakasının iltihaplanması ise üveit olarak tanımlanır. Bu iltihaplanma sadece uvea kısmını değil, iç kısımda bulunan sinir tabakasını da etkileyebilir. Üveit, acil müdahale gerektiren ciddi bir rahatsızlıktır.
Genellikle ani şekilde başlayan üveit kalıcı körlüğe de neden olabilir. Bu nedenle ciddi bir hastalık olduğu söylenir. Dünya üzerindeki gelişmiş olan ülkelerde görme kaybının en sık rastlanan 3. nedeni olarak bilinir.
Üveit tanısı göz muayenesinde konabilir. Üveitin tipi ve itihaplanmanın nedenini araştırmak için göz ultrasonu, MR ve kan testleri istenebilir. Bunun için göz doktorunuz Romatolog, İç Hastalıkları ya da Nörologlarla birlikte çalışır.
Üveit bulaşıcı değildir. Hastalık kişiden kişiye bulaşmaz. Bununla birlikte, bazı üveit türleri enfeksiyonlara veya iltihaplı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Üveit tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar steroidlerdir. Steroidler, gözdeki iltihabı azaltır ve semptomları hafifletir. Göz damlası, tablet veya enjeksiyon şeklinde kullanılabilir. Üveit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar immünosupresif ilaçlardır.
İlgili 42 soru bulundu
Üveit belirtileri gösteren kişilerin acilen bir göz doktoruna başvurması gerekir. Üveit hastalığında ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Antienflamatuar merhemler ya da göz damlaları; göz enfekte olmuş ise antibiyotik kortizonlu bazı ilaçların kullanıldığı ilaç tedavisine nadiren de olsa cerrahi müdahale eklenebilir.
Üveit tedavisi için ilk olarak ilaç ile tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Antienflamatuar göz damlaları ve merhemler ve gözde oluşan enfeksiyonu gidermek için antibiyotik kullanımı söz konusudur. Eğer iltihaplanma üveanın tüm bölgelerindeyse kortizon içeren ilaçlar da hastaya verilebilmektedir.
Tedavi edilmediği durumda üveit, glokom, katarakt, optik sinir hasarı, kalıcı görme kaybı, retina şişmesi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bu durum görme kaybına kadar ulaşabilmektedir.
Üveit hastalığı, uvea tabakasının tamamını veya bir kısmını tutan, iltihap hastalığıdır. Bu hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilmektedir. Kalıcı görme kaybına sebep olabilmesi açısından son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır.
Üveit, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve birçok faktör stres seviyesini etkileyebilir. Bununla birlikte, üveit hastalığının doğrudan stresle bağlantılı olduğunu gösteren birçok araştırma bulunmamaktadır. Üveit hastalığı, genellikle bir enfeksiyon veya bir otoimmün bozukluğun sonucu olarak ortaya çıkar.
Üveit uveanın, yani gözün orta tabakasının iltihabıdır. Uvea, iris, koroid ve siliyer cisimden oluşur. Üveit kalıcı görme kaybına yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Gelişmiş ülkelerde görme kaybının en sık rastlanan üçüncü nedenidir.
Eğer bir kişi gözünde kızarıklık, ağrı ve ışığa karşı aşırı hassasiyet tarif ediyorsa mutlaka bir göz doktoruna gitmelidir. Bu şikayetlerin altından üveit çıkma olasılığı vardır. Hastaların sık ve iyi izlenmesi çok önemlidir; çünkü bazı önemli bulgular izleme sırasında ortaya çıkabilir.
Üveit, göz içindeki damar tabakasının iltihaplanması durumudur. Gözdeki üvea tabakası, iris (renkli kısım), koroid (besleyici damar tabakası) ve siliyer cisim (göz içindeki mercek formasyonu) gibi önemli yapıları içerir. Üveit, bu yapıların iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.
Üveitin iyileşme hızı üveitin yerleşim yerine, belirtilerin ağırlığına bağlıdır. Arka üveitler ön üveitlere göre daha yavaş iyileşir. Ciddi üveitler daha yavaş iyileşme gösterir. Üveit tekrarlayabilen bir hastalıktır.
Üveit ameliyatı, göz içinde üveite bağlı gelişen sorunların tedavi edilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu amaçlardan ilki gözün arka tarafındaki iltihabın temizlenmesi ve bunun yol açtığı retina sorunlarının tedavisidir. Bu amaç doğrultusunda vitrektomi ameliyatı olarak bilinen operasyona başvurulur.
Üveitte sorumlu etkenler çoğunlukla bilinmemektedir, bunları "idiyopatik" olarak adlandırıyoruz. Bir grup üveitler ise vücudun diğer bir bölgesindeki spesifik bir hastalığın eşliğinde görülebilir. Bunlar arasında sifiliz, tüberküloz, bruselloz, herpes, ve AIDS gibi enfeksiyöz hastalıklar vardır.
Bulanık görme, görüşte yüzen noktalar (uçuşan cisimler), göz ağrısı, gözde kızarıklık, Işığa duyarlılık (fotofobi) en sık görülen belirtilerdir. Üveitin belirti ve semptomları üveit çeşitlerine bağlı olarak da değişebilir.
Çocukluk çağı romatizması geçirenlerde körlük riski
Dr. Merih Oray, “Geç kalındığında hastalık ilerler ve iltihap nedeniyle göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi komplikasyonlara neden olabilir. İlk muayene için geç kalınması halinde ise kalıcı görme kaybı gelişebilir.
Deniz ürünleri, kırmızı et, kabak çekirdeği, fasulye ve bezelye gibi gıdalarda bulunur. Omega-3 yağ asitleri, gözlerdeki enflamasyonu azaltabilir. Somon, ton balığı, uskumru, keten tohumu, ceviz ve koyu yapraklı sebzelerde bulunur.
Doktorlar tarafından, ameliyat sonrası görme tahmini yapmanın en zor olduğu ameliyat vitrektomi ameliyatıdır.
Romatizmal hastalıkların bir kısmında sistemik hastalığın tedavisi göz bulgularının düzelmesi için yeterlidir, bir grup hastalıkta ise gözdeki hastalığın ilave ilaçlarla ayrıca tedavisi gerekir. Romatizmal hastalıklarda en sık görülen göz problemleri kuru göz, üveit ve sklerittir.
Üveit hastalarında katarakt sık gördüğümüz bir komplikasyondur. Hem kontrolsüz inflamasyon (yangı/iltihap), hem de kullanılan kortizonlu ilaçlar katarakt gelişimine neden olmaktadır.
Üveit, göz dokularında iltihaplanma (inflamasyon) oluşturan ve göz dokularını tahrip eden bir grup hastalığı tanımlayan genel bir terimdir. Bu hastalıklar görmeyi biraz azaltabilir veya ciddi görme kaybına neden olabilirler.
Bakteriler, virüsler veya mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlar ana nedenlerdir. Göz iltihabının diğer nedenleri, saman nezlesi, otoimmün hastalıklar ve cereyan, toz partikülleri veya güneş ışığı gibi çevresel tahriş edici maddeler gibi alerjik reaksiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri