Pirinç üzeri altın kaplama, 1805 yılında İtalyan kimyager Luigi Brugnatelli tarafından keşfedilmiş, o günden bu yana kadınların vazgeçilmezi olarak nitelendirilmiştir. Genel olarak belirtilen bijuteri, bakır ve çinko alaşımı kapsamında oluşan pirincin üzerine, belirli miktar altının kaplama yapılmasıyla oluşmaktadır.
Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır. Bununla birlikte kararmaya eğilimlidir. Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder.
Pirinç takı, elektroliz yoluyla takı üzerine ince pirinç tabakası çökeltilmesinden elde edilmektedir. Pirinç takı, oldukça fazla durumlarda kullanılmakta, bu kapsamda bireylere birden çok mühim fayda sunmaktadır.
925 gümüş gibi, pirinç hava ile temas ettiğinde ve zamanla oksitlenir.
Pirinç malzemeler sonsuza dek atmosfer korozyonundan etkilenmeden kalabilir. Çünkü pirinçler demir ve çelikler gibi paslanmaz. Uygun pirinç alaşımının seçilmesi durumunda deniz suyunda da korozyona uğramadan rahatlıkla kullanılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Bu nedenle insanlar altın ve gümüş madenlerinden yapılan takılar dışında, kararma yapmaz çelik takılar kullanmaktadır. Bu çelik takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelik kullanılmaktadır. Bu çeliklerin en kalitelisi ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikler olmayan 316L kalite çeliktir.
Sirke ve tuz karışımı da özellikle bakır ve pirinç takıları temizlemek için kullanılabilir. Yarım bardak sirkeye bir yemek kaşığı tuz ekleyin ve takınızı bu karışıma koyarak bir süre bekletin. Ardından takınızı çıkararak durulayın ve kurulayın.
Pirinç mamulleri düşük kıvılcım çıkma ihtimalinin gerekli olduğu durumlarda kullanılabilen yumuşak bir metaldir. Alaşım nispeten düşük bir erime noktasına sahiptir. İyi bir ısı iletkenidir. Pirinç mamulleri tuzlu sudan kaynaklanan galvanik korozyon dahil olmak üzere korozyona karşı dayanıklıdır.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Özetle pirinç, takı sektöründe hipoalerjenik bir metal olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, nikel içeren çinko alaşımlar hipoalerjenik değildir.
Direkt veya dolaylı yoldan insan derisiyle temas eden; fermuar, saat, düğme, kalem, kol düğmesi, süs iğnesi, küpe, kolye, bilezik, kemer, yüzük gibi çeşitli tekstil ve aksesuar ürünleri pirinç malzemesinden yapılabilir .
Yüksek ısıya dayanıklı pirinç kaplamadır. Metal, ahşap, plastik, cam vb. yüzeylerde çok iyi tutunma sağlar. Yüzeye altın renginde bir görünüm verir. Hava koşullarına ve sürtünmeye karşı koruma sağlar.
Pirinç bileklik, diğer pirinç alaşımdan yapılmış takılar gibi bijuteri takılar sınıfında yer alan bir takı türüdür. Pirinç kolye, pirinç bileklik, pirinç halhal, pirinç küpe gibi bijuteri takı ürünleri zamanla kararma yapabilen takı ürünleri olarak bilinir.
Zira, kalitesiz metal içeriklerinden üretilen pirinç, aynı etken çerçevesinde gerçekleştirilen kaplama işlemi sonucu, belirli süre sonra kararma yaşayabilmektedir.
Limonu tuza batırıp ovala (kesin parlatır) mutlaka duru su ile sil ve kurula. Eğer yeşillenen kısım var ise yarı yarıya karbonatlı su ve yumuşak diş firçası.. yine duru su ile sil ve kurula.. Bez olarak kaliteli mikro bez kullan.
Pirinç metali zamanla havada ya da suda bulunan oksijen ataomu ile tepkimeye girerek korozyona uğrar yani oksitlenme meydana gelir. Yaşanan bu olay sonucunda da pirinç metali zamanla kararabilir. Hoş olmayan küflenme gibi renk değişimleri yaşanabilir.
Pirinç eşyalarınızı temizlerken limon ve tuz da kullanabilirsiniz. Bir miktar tuzu (tercihen kaya tuzu veya deniz tuzu) yarım limona ekleyin. Daha sonra, limonla pirinci iyice ovun, parmaklarınız yapış yapış olsa da pirincin parladığını göreceksiniz! Ilık suyla durulayıp yumuşak bir bezle kurulayın.
Çelik takıların genellikle çevresel faktörlere bağlı olarak kararır. Ter, parfüm, losyon ve saç spreyi gibi kimyasallar, çelik takıların matlaşmasına hatta kararmasına neden olabilir. Aynı zamanda, kalitesiz çelik takıların havadaki oksijenle teması da çelik takı kararmasına neden olabilir.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler. En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir.
Hipoalerjenik takı olarak bilinen çelik takılar, alerji riskini minimize eder ve cilde zarar vermez. Ayrıca, uzun ömürlü takı olmasından dolayı yıllarca kullanılabilirler. Bu dayanıklılık, çelik takıların değerli ve tercih edilir kılıyor.
Bronz her zaman güçlü ve sağlamdır, ancak kolayca bükülmez. Güneş ışığına dayanır ve bu da onu korozyona dirençli kılar. Pirinç güçlü olmasına rağmen bakır veya bronz kadar dayanıklı değildir. Pirinç, korozyona ve yarılmaya karşı savunmasızdır ve kesinlikle esnek değildir.
Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır. Pirinç bakırın çinkoyla yaptığı alaşımdır.
Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır ihtiva eden beyaz pirinçler, kolay işlenemez. Bunlar ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri