- Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. - A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. - Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Bağışıklık sistemini desteklemekte önemli rol oynayan ayvanın tüketim şekilleri de farklılık gösterir. Bakır, potasyum ve demirin yanında mikro besin maddeleri de içeren ayva, bakteriyel büyümenin azalması, kalp sağlığının iyileşmesi, yaraların daha hızlı iyileşmesi ve kabızlık gibi sağlık sorunlarına iyi gelir.
Normal olarak çiğ olarak tüketilirken, aynı zamanda sıklıkla reçel ve meyve sularında da kullanılır. Ayvanın önemli faydalarından bazılarını sizler için derledik… İşte ayvanın faydaları… Ayva, elma ve armutlarla yakından ilişkili olan oldukça sıra dışı bir meyvedir.
Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile gargara yapılıp, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini giderir. Burun kanamasını önlemek için buruna ayva suyu çekilmelidir. Ayva suyu aşırı adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşı çok faydalıdır.
Sabah.com.tr'de yayınlanan bir içerikte; Ayvanın tereyağında pişirilmesi durumunda vücuda sağladığı süper faydalardan bahsedildi. Tereyağın da pişirilen ayva; nefes yolu hastalıklarına, uzun süre geçmeyen öksürüğe, bronşite ve tüberküloz hastalığına iyi gelmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ayva vitamin ve mineral deposu olarak sağlığa iyi gelen besinler arasında yer alıyor. Komposto, reçel ve fırında kurutarak da tüketilen ayva tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, mide- bağırsak hastalıklarından korumadan cildin genç kalmasına katkı bulunuyor.
Ayvaları yıkayıp soyup, dilerseniz küp küp, dilerseniz ince uzun olarak keselim. Genişçe bir tencereye tereyağını alıp erimeye başlayınca, doğradığımız ayvaları tencereye ekleyelim. Ayvalar yumuşayıp tereyağını emdiğinde, yaklaşık 20 dk kadar karıştıralım.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Elma ve ayva kabukları soyulmadan 3-4 parçaya bölünüp demliğin içine koyulur ve ayvanın çekirdekleri de eklenir 4- 5 tane yeterli olacaktır. Geri kalan malzemelerde eklenip üzerine su eklenir ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayan çay ocaktan alınıp servis yapılır.
Buna göre kaynamış klorsuz suyun içerisine ayva yaprakları atılır. Bu ayva yaprakları ile birlikte su yaklaşık 10 dakika daha kaynatılır. Sonrasında ise çay biraz demlendikten sonra süzülerek servis edilir. Ayva ise bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığını da önlemektedir.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Ayva Zararları
Ayva tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Bunun yanı sıra kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır.
AYVA, BAL VE IHLAMUR
Bu karışımdan elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en muhteşem karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.
Ayvalar bir tencereye dizilir ve üzerine birer kaşık toz şeker dökülür. Tencerenin içine çubuk tarçın ve ayvanın çekirdekleri de eklenir. Ayvanın çekirdeklerinin eklenmesinin nedeni tatlının daha renkli olması. Tencereye ayvaların üzerini geçecek şekilde kaynar su dökülür ve bu şekilde ayvalar 25-30 dakika haşlanır.
Ayvaların ortalarına hazırladığımız iç harçtan bolca dolduralım. 190 dereceye ısınmış fırında, üstü hafif kızarana kadar, yaklaşık yarım saat pişirelim.
İşte ayva pektin kaynağı açısından çok zengindir, dolayısıyla diğer meyvelerden de çok daha serttir. Pektin meyveyi bir miktar çiğnenmesi zor hale getirir, zaten ayvayı ısırarak yemek çok kolay değildir, o nedenle bıçak ya da kaşık yardımıyla küçük parçalara bölünerek çiğnemeye uygun hale getirilir.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelmektedir.”
Cildinizin nemlenmesinde ve yumuşamasında oldukça etkilidir. Ayva Çekirdeği Jelinin faydaları cilt ile sınırlı değildir. Ayva Çekirdeği Jeli öksürük şikâyetlerinizde kullandığınızda öksürük kesici doğal bir ilaç olarak işinize yarayacaktır.
İlk olarak 1 litre sıcak suya 20 ayva yaprağı olacak şekilde ilave ederek 2-3 dakika kaynatın. Karışımı 5 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Günde üç fincana kadar içebileceğiniz ayva yaprağı çayının tadı hoşunuza gitmezse lezzetlendirmek için içerisine bal ilave edebilirsiniz.
Bal ayva ile birlikte tüketilirse bulantı ve kusmayı engeller. Ayva ve balın antioksidan özelliği vücudumuzda bakteri ve mantar oluşumunu engeller.Yüksek oranda lif içeren ayva balla birlikte tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Kan yapıcı özellikleri olan ayva ve bal alerjik hastalıklara da iyi gelir.
Yıkanıp iyice temizlenen ayvalar doğranıp çekirdekleri temizlenir. Bir miktar su ilave edilerek pişirilir. Yumuşayan ayvalar bez bir torbaya alınıp iyice ezilerek suyu çıkarılır. Elde edilen şıraya bir avuç pekmez toprağı ilave ederek kazanda bir taşım kaynatıp pekmez toprağı dibe çökene kadar soğumaya bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri