Pistonlu Hidrolik Pompa: Hidrolik pompa tipleri arasında verimin en yüksek olduğu ve en yüksek basınçları üretebilen hidrolik pompa tipidir. Pistonlu hidrolik pompalar, eğik eksenli, sabit eksenli, değişken ve sabit debili olmak üzere pek çok farklı çeşide sahiptirler.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
Pistonlu pompa, bir sıvıyı bir yerden başka bir yere iletmek veya basınçlandırmak için pistonun yarattığı kuvvetten yararlanan bir pompa çeşididir. Pistonlu pompaların çalışma prensibi, pompa silindirinde pistonun ileri geri hareketiyle akışkanın emilmesi ve basılması şeklindedir.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
İlgili 34 soru bulundu
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Yağ çubuk ucuna pompalandığında ve kapak ucundan herhangi bir basınç olmaksızın rezervuara geri aktığında, çubuk ucunda sıvı basıncı çekme kuvvetine / (piston alanı - piston çubuğu alanı) eşittir. Hidrolik silindirler, piston çubuğunu uzatarak ve geri çekerek itme ve çekme sağlar.
Eksenel pompa bir tür dinamik pompa tipidir. Bu pompa, çalışma sıvısını eksen / şaft çarkına paralel bir yönde itmeye yarar. Akışkan çıkış yönünün, pervanenin eksenine dik olduğu santrifüj pompadan farklıdır. Bazı eksenel pompa tasarımlarında, pompa çıkışında bir difüzör oluşturan monte edilmiş bıçaklar bulunur.
Santrifüj pompalar, karışık akışlı pompalar ve eksenel pompalar olmak üzere üç şekilde sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmayı etkileyen en önemli unsur pompaların özgül hızı ve buna bağlı olarak çark yapısıdır.
pistonlardan oluşan ve yüksek tork gereken yerlerde kullanılır. İş makineleri ve damperli araçlarda çok sık kullanılır. Hidrolik silindirlerde daha yüksek itme kuvveti, basıncın arttırılması veya piston çapının büyütülmesiyle elde edilir.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemanına verilen isimdir. Elektrik motoru ya da içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan ve/veya azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emmeye ve ardından sisteme basmaya yarayan bir ekipmandır.
Dişli pompalar: 200 bar basınçlara(1) kadar çıkabilen, piyasada kolaylıkla temin edilebilen ve değişik uygulama alanlarında kullanılan bir pompa tipidir.
Flatörlü drenaj pompaları su belirli bir seviyeye ulaştığında otomatik olarak devreye girer ve suyu tahliye etmeye başlar. Flatörsüz drenaj pompaları da manuel olarak aktif edilir ya da durdurulur. Drenaj pompaları temiz ya da kirli su tahliyesinin yanı sıra foseptik çukurlarında da kullanılmaktadır.
Dişli pompalar sıvıların pozitif yer değiştirmesini sağlayan pompalar olup, her devir için sabit miktarda sıvıyı pompalamaktadırlar.
a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
Vidalı hidrolik pompalar, endüstriyel uygulamalar için kullanılır, çok yüksek basınç ve debiye sahip olurlar. 5. Dik vidalı hidrolik pompalar ise özellikle petrol ve gaz sektöründe kullanılır.
Pompalar akışkan ve hava hatlarında basınç ya da vakum üretimi sağlar. Bu pompalar pille çalışan cihazlar ,tıbbi ve labaratuar uygulamaları için uygundur. Çeşitli voltajlarda akış ve debi çeşitleri mevcuttur.
Piston veya itenek, bir silindir içine 1000'de 7 boşluk olacak şekilde yerleştirilmiş disk şeklinde parça. Motor, pompa ve kompresör gibi makinelerde silindirden dışarı uzanan (biyel) piston koluna bağlı olarak kullanılır.
HİDROLİK SİLİNDİRİ OLUŞTURAN PARÇALAR
Genel olarak C45E (EN 10083-2) ve çalışma şartlarına göre paslanmaz türevleri ya da ıslah çeliklerinden imal edilebilirler. Silindir içerisinde hareketli, çalışma esnasında dış ortamla temas halinde olduğundan dış yüzeylerinde korozyona dayanıklı kaplama mevcuttur.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi hidrolik enerjiye dönüştüren bir devre elemandır. Bir elektrik motoru veya içten yanmalı motordan aldığı dönme hareketi ile artan hacim - azalan hacim prensibine göre depodan akışkanı emer ve sisteme basar.
12 Volt su pompasının etkili bir şekilde çalışabilmesi için kullanılacak ortamdaki suyun sıcaklığının iyi bilinmesi gerekir. 12 Volt 5,0 litre hidrofor su pompası, 1,2 metreden emiş yapabilir ve 60-65 metre yüksekliğe kadar su basabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri