Bu yaklaşıma göre, ulusal paranın fiyatı (döviz kuru), ulusal paranın arz ve talebine göre belirlenir. Arz edilen para miktarı, talep edilen para miktarını aşarsa, o para döviz piyasasında değer kaybeder; tersine para talebi para arzını aşıyorsa, değer kazanır.
Döviz Kuru Mekanizması, bir ekonomik topluluğun üye ülkelerinin kendi para birimleri arasındaki döviz kuru paritesini korumak için uyguladıkları mekanizmadır. Söz konusu ülkelerin para birimlerinin, önceden belirlenen bir sınır içinde birbirleri arasında dalgalanmasına izin verilmektedir.
Döviz Kuru Tahmin Yöntemleri
Bunlar; teknik analiz yöntemiyle tahmin, temel analiz yöntemiyle tahmin, etkin piyasalar yaklaşımı yöntemi ile tahmin ve piyasaya dayalı tahmin yöntemi ile tahmindir (Yalçıner, 2008:162).
Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir. Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir.
Ekonomide denge döviz kurunun ne olacağı, döviz talebi ve döviz arzı tarafından belirlenir. Döviz piyasası dengede ise alım satım işlemlerinin gerçekleştiği kur, denge döviz kurudur.
İlgili 34 soru bulundu
Döviz piyasasında denge
Eğer kur, piyasada serbestçe belirleniyorsa o zaman alış ve satışı dengeleyecek kur arz ve talep eğrilerinin kesiştiği noktada oluşur. Bu noktada f kuru düzeyinde m miktarı kadar döviz alınıp satılmış olur.
Döviz kurlarının oluşumunu açıklayan geleneksel teoriler dış ticaret akımları yaklaşımı ile satınalma gücü paritesi yaklaşımıdır. Parasal yaklaşım ve portfolyo dengesi yaklaşımı (veya mali varlık yaklaşımı) ise yeni veya modern teoriler olarak bilinirler.
Döviz kuru kendi içinde iki farklı şekilde işler. Alış kuru ve satış kuru. Döviz kuru yükselir ise ülkenin parası değer kaybeder ve diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar, döviz kuru düşer ise ülkenin para birimi değerlenir ve diğer para birimleri değer kaybeder.
Sabit kur rejimi ise 1980'li yıllara kadar uygulanan bir döviz kuru sistemi olmuştur. Fakat bu durum sonrasında kademeli olarak değişmiş ve serbest yani dalgalı kur rejimine geçilmiştir. Özellikle 2001 Türkiye Ekonomi krizi sonrası dalgalı kur sistemine geçilmiştir.
Dolar Kuru Neye Göre Değişir? Döviz kurlarını etkileyen başlıca unsurlar arasında FED kararları, IMF politikaları, uluslararası ticaret dengesi, cari açık, para birimine olan arz-talep, enflasyon oranları ve yurt içi/yurt dışı faiz oranları yer alır.
Öncelikle 10.00-15.00 arasında her saat başı, bankalararası döviz piyasasında 1 ABD doları karşılığında Türk lirasına kotasyon* veren bankaların alım ve satım fiyat ortalamalasını alır. Ortaya çıkan bu 6 değerin de ortalamasını alarak bir "orta değer" tespit eder.
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankasının temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ile uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankasına aittir.
Döviz kuru ülkenin serbest ticaret ekonomisinde hayati bir role sahip olmakla birlikte, faiz oranı, enflasyon, cari açık, dış ticaret dengesi, işsizlik oranı vb. gibi makroekonomik ve finan- sal değişkenler üzerinde etki oluşturmaktadır.
İktisat teorisine göre; artan döviz kuruyla birlikte ihracat mallarının fiyatları düşer ve ihracat yükselir, ithalat malları görece pahalı hale gelir ve ithalat düşer (Yıldırım, Karaman ve Taşdemir, 2009, s. Kaynak: Yıldırım vd.
Sabit kur rejiminde bir ülkenin yerli parasının değeri, merkez bankası ya da ilgili kurullar tarafından yabancı paralarla eşitlenir. Sabit kur bir defa belirlendiğinde sonraki değişime kadar aynı şekilde kalır. Ulusal paranın değeri belirli bir döviz ya da diğer paralardan oluşan bir sepet karşısında sabitlenir.
Nominal döviz kuru, reel döviz kuru, efektif döviz kuru ve çapraz döviz kuru en yaygın olarak bilinen döviz kuru türleri olsa da, döviz piyasasının çeşitliliğini ve farklı ölçüm yöntemlerini yansıtan çok sayıda döviz kuru türü vardır.
Merkez Bankasının bir döviz kuru hedefi ve taahhüdü yoktur. Uygulanmakta olan kur rejiminde, döviz kuru bir politika aracı olarak kullanılmamaktadır. Döviz arz ve talebini belirleyen esas unsurlar, iktisadi temeller, uygulanan para ve maliye politikaları, uluslararası gelişmeler ve beklentilerdir.
Merkez Bankası'nın sisteminde bulunan döviz kurları değerleri de aynı şekilde serbest piyasadaki değerlerle bulunur. Bu kur farklılıkları da yine arz ve talep doğrultusunda, bu arz ve talep eğrisi de ülkenin ekonomik ve siyasi gelişmeleri etrafında değişiklik gösterir.
Döviz kuru hedeflemesi, enflasyonu düşürmek ve enflasyonist beklentileri kontrol altına almak amacıyla bir ülkenin ulusal parasının değerini, güçlü bir ülkenin parasına bağlayarak yürüttüğü parasal bir stratejidir.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Faiz artırımının en büyük nedenlerinden biri, ödemeler dengesindeki açığı kapatmak. Ödemeler dengesi açığı, ithalatın ihracattan fazla olduğu durumlarda oluşur. Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır.
Döviz Kuru: Faiz artırımı, yabancı yatırımcılar için ülkenin tahvilleri ve mevduatlarının daha cazip hale gelmesine neden olabilir. Bu, yerel para birimine olan talebi artırarak döviz kuru üzerinde baskı yaratarak yerel para biriminin değer kazanmasını sağlayabilir.
Döviz kurunun en iyi bilinen ekonomik etkisi, dış ticaret üzerindeki etkisidir. Teorik olarak döviz kurundaki bir artış ihracatı artırıp ithalatı kısar ve dış dengenin sağlanmasına katkıda bulunur. Döviz kurundaki düşüş ise ihracatı kısıp ithalatı cazip hale getirerek dış dengeyi olumsuz etkiler.
Döviz Swap Nedir? Tarafların önceden anlaştıkları kurlarla, iki farklı döviz tutarını; işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri, işlemin vade tarihinde ise ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlemdir.
Para kurulu düzenlemeleri sabit döviz kurlarının en yaygın aracıdır. Para kurulu, merkez bankalarının rezervleri tükenmeden para talebindeki şoklarla başa çıkmalarına izin verdiği için sabit kur olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri